Am dat o fugă, ăăă, de fapt, nepotul meu a dat o fugă la Cars 3 să vadă care-i treaba cu acest film.
Da mă, m-ați prins, fusei la o animație, mare brânză, tot film este și ăsta.
După dezamăgitorul Cars 2 nu credeam că voi mai vedea și un 3 în coadă, însă Pixar vrea să-și ia revanșa cu acest Cars 3 în care în prim plan revine Lightning McQueen aflat în mijlocul sezonului de curse.
Însă apare noul val de mașini high-tech, care obligă mare parte din veterani să se retragă, dându-și seama că nu pot concura cu astfel de mașini. Printre cei nou-veniți se numără și senzația Storm care începe să măture totul în cale, inclusiv pe Lightning.
Într-una din curse, ceva îngrozitor i se întâmplă numărului 95, al nostru Lightning, ceva care-l face să se retragă temporar din lumina reflectoarelor și să-și găsească liniștea în Radiator Springs alături de prietenii săi. Posomorât, neștiind ce să facă pentru a deveni mai bun, negăsind soluții la problemele sale, moralul lui Lightning este la pământ, asta până în momentul în care în peisaj își face apariția blondina Cruz (blondină, că-i mașina galbenă, nu vă gândiți la misoginisme), o antrenoare care pune biciul pe Lightning cu scopul de a-l face să devină și mai bun decât este dacă vrea să facă față noului val de concurenți plini de tehnologie, dar lipsiți de inimă, de pasiune adevărată pentru curse.
Cars 3 aduce mult a Rocky 4 în care o fostă glorie este răpusă de un specimen mai nou și mai puternic și epava nu se lasă, cu antrenament intens vrea să demonstreze că mai are ceva sub capotă.
Filmul nu stă mult pe gânduri și avem încă de la început prezentat declinul lui 95 (să nu mai tot scriu Lightning), declin care culminează cu un accident teribil care pare a-i pune cariera pe butuci. Apoi povestea se concentrează pe antrenamentul său sub stricta supravegherea a lui Cruz, care la rândul ei ar fi vrut să fie pilot dar îi lipsește încrederea.
Cars 3 nu prea abundă în comedie, încearcă să smulgă niște hohote de râs prin intermediul enervantului Mater dar deja personajul revine ridicol și plictisitor, bine că nu a făcut prea mulți purici prin peisaj. În rest nu-mi amintesc de cine știe ce glume, poate și din cauza nenorocitului de dublaj în limba română.
Animația este de cea mai înaltă calitate, secvențele curselor sunt de-a dreptul mirifice, te scufunzi în acțiunea tensionată și uiți că urmărești un film de animație și nu o cursă reală, atât de bine arată scenele.
Deși nu este cea mai lăudabilă franciză a celor de la Pixar, cele 2 filme Cars fiind unanim considerate printre cele mai slabe creații Pixar (mai ales Cars 2), această parte a treia se întoarce la origini și chiar dacă povestea este previzibilă și știi finalitatea ei, Cars 3 este plin de mesaje profunde pe care, culmea, mai mult adulții ar trebui să le bage la cap.
Evident, este adusă în prim-plan trecerea de la o vârstă la alta, cum înaintarea în etate nu înseamnă că trebuie să ne plângem de milă că nu mai putem face anumite lucruri, ci că trebuie să descoperim unele noi, exact cum face și 95 în film, nu dau spoilere, dar deja vă puteți face o idee despre ce vorbesc, oare de ce se apucă toți sportivii când nu mai pot practica sportul iubit? Eh, vedeți că v-ați prins?
Practic filmul nici nu are un personaj negativ per se, în schimb timpul și gândirea închisă pot fi văzuți ca răufăcători în Cars 3. Odată ce accepți trecerea timpului și îți deschizi noi orizonturi deja viața se schimbă în bine.
Pe alocuri mi s-a părut și destul de autoironic filmul, luându-se cam în bășcălie, condamnând transformarea unei legende în marfă de vânzare, adică fix ce face Pixar, care nu prea este interesată atât de mult de cât de bine este primită această serie, ci de câte jucării cu mașini vor vinde, cum a fost Cars 2, film făcut într-o doară, la mișto, doar pentru a profita pe deplin de comercializarea mașinuțelor.
Dar nici nu se omoară prea rău cu satira, ne dă doar un aperitiv, nu intră prea adânc în acest subiect, totuși, este un film pentru copii.
Cars 3 nu este nici pe departe o capodoperă, dar este la distanță mare în față comparativ cu predecesorul său. Nu denotă emoția aceea puternică de te face să lăcrimezi ca în Up, dar povestea este mai legată, mai coerentă, mai la obiect, știe ce se vrea a fi și reușește să transmită și niște mesaje puternice, când viața îți închide o ușă, nu bate inutil la ea, că nu se va mai deschide, caută o fereastră deschisă că sigur o vei găsi.
Se putea și mai bine, dar ținând de dezastruosul Cars 2, acesta merită un 7, mai ales că mi-a generat poftă pentru o nouă continuare ținând cont că noul peisaj conturat s-ar preta la o încă o poveste de succes.
(3,5 / 5)
Trailer: