Carter

Cu un titlu ce nu prea are de-a face cu Coreea de Sud, Carter și-a instalat cartierul pe Netflix, că doar Netflix adoptă filme de prin toate colțurile lumii, este echidistant cu toate, nu face mofturi.

 

🎬 Premisă

Carter este numele protagonistului interpretat de Joo Won. Cel puțin așa crede pentru că el este lovit de-o amnezie totală.

Nu știe cine este, de ce s-a trezit cu sânge-n pat și pistoale în față, n-are habar de ce în gură are o bombă și în ceafă o operație cruciferă.

Norocul lui este că se materializează o voce din neant, dar nu una fictivă, care-i explică pe îndelete care este treaba cu el și ce misiune are.

De bază este un virusache care face prăpăd prin cele două țări vecine ce au în denumire puncte cardinale și el trebuie să identifice și să securizeze antidotul salvator, un vaccin minune care împiedică oamenii din a se mai transforma în niște zombies forțoși din cale afară.

Ghinionul lui Carter, pentru a compensa norocul de mai sus, este că pe urmele antidotului uman se lansează un triunghi nemilos, americanii, sud-coreenii și nord-coreenii, fiecare dorindu-și pentru țara lor acel antidot.

 

💭 Comentariu

Trebuie să vă pregătiți pentru un carusel infinit de acțiune pentru că fix asta este Carter din secunda 1 până la finalul celor 2 ore și 17 minute.

Filmul regizat de Byung-gil Jung (Confession of murder) este realizat sub prezumția că este tras dintr-o singură bucată pe toată durata lui, ceea ce se traduce printr-un ritm infernal care te va epuiza de toate resursele disponibile.

Nu prea îi reușește acest demers pentru că unele tăieturi sunt evidente, uneori prea evidente încât îmi vine a crede că sunt intenționate, că altfel ar însemna că editarea este una necioplită.

Sunt multe asemenea scene în care cusătura nu este uniformă, ultimul frame al cadrului anterior nu se pupă cu primul frame al cadrului următor. Și după câteva asemenea rateuri devine deranjant.

Ideea este că filmul nu te lasă să respiri, până și ochii îți înțepenesc pe o singură poziție, reflexul de a clipi odată cu momentul schimbării scenei este eliminat aici, am stat cu ochii beliți perioade îndelungi până mi s-a uscat retina.

A trebuit de câteva ori să pun pauză pentru că pur și simplu nu mai puteam să fiu atent la tot ce se petrecea pe ecran din cauza freneziei extraordinare care venea în valuri.

Bașca punctul de vedere se tot schimba, ba priveam acțiunea din perspectiva persoanei a treia, în spatele personajelor, ba trecea subit la persoana întâi prin niște tertipuri interesante, de mi-a bulversat creierul la un moment dat.

Dar până la urmă m-am adaptat, am savurat Hardcore Henry și nu îmi țineam eu haleala bine închisă în portofelul stomacal la acest film? Carter are tendința de a-ți da rău de mișcare prin modul conceptual de filmare dacă ești mai sensibil la asemenea balansări virtuale.

Și aici trebuie să aplaud cameramanul, în multe momente n-am avut habar cum dracu` a reușit să filmeze anumite scene pentru că aparatul din dotare se rotește în permanență, se învârte peren și orbitează la infinit în jurul personajelor prin cele mai ciudate și neașteptate locuri.

Din punct de vedere al acțiunii, pare un amalgam cu idei preluate, și țineți-vă bine, din John Wick, Mission impossible, Crank, Train to Busan, Fast and furious și Mad Max.

 

Secvențele de cafteală sunt de-o demență absolută, dă cu bulbuci seminali peste orice lege a fizicii, fărâmițează orice senzație de realism, spulberă orice dram de verosimil.

Trebuie să vedeți pentru a crede pentru că așa acțiune descreierată nu țin minte să mai fi văzut în anii recenți.

Cu siguranță este cel mai cinetic film din ultima perioadă, nu se stă locului nicio clipă, iar acțiunea adună la un loc tot ce aștepți din partea ei.

Sunt multe secvențe, deloc plauzibile, dar cui îi mai pasă, în care Carter scopește hoarde de adversari cu ce are la îndemână, precum o seceră care cosește la greu carotide și membre.

Nu lipsesc nici confruntările vehiculare, și aici avem iarăși aproape de toate, mașini, trenuri, avioane, elicoptere. Îi mai trebuia un tanc și o barcă și avea complet parcul auto motorizat.

Este atât de absurd încât nici nu am putut să mă supăr prea rău pe el, doar râdeam și mă minunam de gogomănia scenelor aiuritoare de acțiune stupefiantă și incredibil de alertă.

Din păcate, trecând peste alegerea asta neconformistă de a prezenta filmul ca un „one shot‟, Carter este infectat cu un CGI de toată jena pe alocuri. Și „alocurile‟ astea sunt cam multe.

Se vede în toată splendoarea când oamenii sunt doar clone digitale ale actorilor, îți dai seama când carnagiul mașinal este o grămadă de pixeli ce n-arată deloc convingător, focul este și el șubred pentru că nu interacționează deloc cu cei pe care îi arde, iar de sânge ce să mai zic? Se pare că-i penurie mare de tomate.

 

🏆 Verdict

Deși per ansamblu, Carter nu-i neapărat un film bun, tocmai din cauza unor probleme tehnice enumerate mai sus, trebuie să aplaud realizarea lui din punct de vedere al modului de filmare, nici nu vreau să îmi imaginez cât de greu a fost să legi unitar acele secvențe nebunești sau cum au reușit să o facă.

Dar ca doză de distracție neîntreruptă, este un film greu de depășit, chiar dacă este dificil de urmărit, dar am ceva antrenament la acest capitol, deoarece Carter pare mai degrabă un îndelung cut-scene sau chiar un nivel întreg cu o misiune îndeplinită dintr-un joc video.

Plus că nu-i o noutate ce prezintă, am mai văzut așa ceva în pomenitul Hardcore Henry, dar aici totul este dus la extrem.

Cu un buget mai consistent care ar fi adus cu el și o mai mare grijă la unele aspecte vizuale, Carter, în ciuda neghiobiei fanteziste a acțiunii care pare smulsă dintr-un univers paralel în care gravitația și toate legile fizicii au alte reguli, cred că ar fi ieșit un film mai îngrijit.

De apreciat însă că încearcă și altceva, tinde spre noutate, nu stagnează în aceeași baltă narativă stătută.

Încă nu mi-a trecut amețeala de la atâtea învârteli (și ale camerei de filmat, dar și ale poveștii încâlcite pline de twisturi), așa că dau fuga la farmacie să iau o rețetă cu 7 medicamente compensate cât mai sunt fonduri.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Believer

Believer

Trebuie să trafichez câteva cuvinte despre Believer (Dokjeon) pentru a mă pregăti de continuare. Ambele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *