Chip `n Dale: Rescue rangers

Neavând pe unde să ascund ursul din cameră, m-am văzut obligat să catadicsesc să azvârl un ochi leneș pe Chip `n Dale: Rescue rangers, o animație a la Disney+.

Eram convins că voi picoti bombă la el pentru că n-avea nimic atractiv din sinopsis-ul IMDB.

🎬 Premisă

Filmul este despre cele două rozătoare animate drăgălașe cu nuca-n gură, Chip (Andy Samberg – Palm Springs) și Dale (John Mulaney – Spider-Man: Into the Spider-verse).

O luăm pe urmele prieteniei lor tocmai din 1982 (fun fact, de-un leat cu mine), când erau abia doi puieți de școală nebăgați de nimeni în seamă, se aveau doar unul pe altul.

Anii trec, ei cresc, devin faimoși datorită unui serial TV, dar unul devine mai egoist, da domnule Dale, de tine zic, vrea să devină stea unică în propriul show, așa că trupa se destramă.

Mai trec niște ani, faima lor s-a fâsâit, acum se screm să facă rost de-o îmbucătură și soarta îi aduce, din nou, împreună.

Doar că de data asta nu pentru a fi parteneri într-un spectacol de vodevil, ci sunt nevoiți să facă echipă pentru a-l salva pe Monty, un vechi amic răpit de antagonistul surprinzător din Chip `n Dale: Rescue rangers, anume Sweet Pete (Will Arnett – The Lego Batman Movie).

💭 Comentariu

Înainte de toate, mă scuzați o țâră, vreau să fac rost de un număr de contact al avocaților din echipa legală a celor de la Disney care au fost implicați în obținerea aprobărilor necesare pentru realizarea filmului.

Sunt consternat de-a dreptul că această producție este una reală.

Mai țineți minte dejecția WB numită Space jam: A new legacy, film care ne-a inundat cu cameo-uri de la Warner Bros?

Ei bine, același lucru îl face și Chip `n Dale: Rescue rangers.

Mda, v-ați gândi instantaneu, o încercare de extorcare din partea lui Disney cu imagini subliminale cu personaje proprii.

Și, mă rog, câte cameo-uri apar în film?

Bună întrebare.

Răspunsul este simplu: TOATE. DE LA TOATE STUDIOURILE.

Practic, să fac o comparație biblică, această animație este un fel de Arca lui Noe, a luat de la fiecare studio mai multe referințe pentru a le salva înainte de potop.

Chip `n Dale: Rescue rangers este o extravaganță bulversantă de personaje de tot felul care își fac apariția în film, de la Batman la Beauty and the beast, de la E.T. la Indiana Jones, de la Jurassic Park la Maleficent.

Stați liniștiți, n-am dat niciun spoiler, ce am înșirat aici reprezintă 0,5% din toate cameo-urile, referințele, easter eggs-urile care apar în Chip `n Dale: Rescue rangers.

Cred că este nevoie să revăd filmul de 40-50 de ori pentru a încerca să identific toate aceste apariții, și tot mi-ar fi imposibil, pentru că nu cunosc toate personajele.

Cert este că nu există scenă care să fie una fără ceva special de găsit în ea.

Într-adevăr, multe dintre ele suferă de sindromul lui Space jam: A new legacy, sunt acolo doar să fie la socoteală, pe principiul: „Ia uite câte am putut să înghesuim‟, dar cele care contează au un rol important în desfășurarea poveștii.

Și are și o prezență genială, ascultați-mă ce vă spun, GENIALĂ, nu știu cum au reușit, ce suflete au fost vândute către diavol, dar nu credeam că așa ceva este posibil.

Acum, după ce m-am scuturat de uimirea incomensurabilă a numărului necuantificabil de surprize rezervate de animație, să zic ceva și de poveste.

Una care nu excelează neapărat ca nucleu original, seamănă cu Who framed Roger Rabbit, personajele animate (din toate stilurile, și când zic toate, nu exagerez) conviețuiesc în lumea umană.

N-am prea multe de zis despre poveste, am scris la început, Chip și Dale trec printr-o serie de aventuri pentru a ajunge la un final previzibil. Dar călătoria este una atât senzațional de creativă, dar și destul de obositoare vizual. Uneori prea mult este prea mult.

Scenariul știe să ia o poveste banală și să o transforme în ceva captivant pentru că firul narativ, deși nu pare la prima vedere, este extrem de inteligent construit, prezența unor personaje, dar și deciziile lor, nasc scene de-o cerebralitate ingenioasă.

Uneori figurativul te pune pe gânduri, încercând să deslușești ce vor să facă eroii, alteori trebuie să iei replicile în sensul propriu, chiar dacă mintea te duce în cu totul altă direcție.

Însă ce mi-a plăcut cel mai mult în Chip `n Dale: Rescue rangers a fost miștocăreala constantă, metaforică (mai pe ocolite) sau direct (verde-n față), cu privire la tendința Hollywood-ului, indiferent de studio, de a lua realizări vechi pentru a le scutura de praf, a le da haine noi și a ni le servi drept producții noi.

Și că nu credeți că fiind sub egida Disney, Chip `n Dale: Rescue rangers ia în bâză doar celelalte studio-uri, din contră, dă cel mai tare în mâna șoarecelui care a hrănit filmul.

Nu doar remake-urile sunt blamate de această animație, dar și monștrii hibrizi născuți din dorința unor investitori de a se îmbogăți combinând diverse IP-uri într-un singur film de gen VS.

Filmul este și foarte întunecat în anumite momente, nu vizual, ci prin temele abordate, dacă vă zic că-i și despre traficul de carne vie, ați zice că am luat-o razna. Dar nu-i deloc așa, animația chiar abordează niște subiecte grave și cutremurătoare pe alocuri, și având în vedere soarta unuia dintre copiii vedetă ai timpurilor trecute, te ia chiar cu frisoane când îți dai seama cât de serioe și matur poate fi scenariul.

Sunt și destule omagii în Chip `n Dale: Rescue rangers, pe unele le-am sesizat, pentru altele a fost nevoie de un video de 30 de minute pentru a mă lumina, iar vocile nu sunt deloc alese la întâmplare, îi avem, printre alții, pe J.K Simmons (deja vă duceți cu gândul undeva, aveți dreptate) sau Seth Rogen (aici este o scenă fenomenal de ilară dacă spectatorul este versat în rolurile jucate de acesta de-a lungul vremii).

Ehe, și nici n-am intrat în coloana sonoră, și ea nemaipomenită, nu doar că înglobează tonuri și triluri din filme celebre, dar și omagiază nume sonore ale anilor `90 prin scurte secvențe.

🏆 Verdict

Uite așa, ceea ce credeam că va fi o animație banală, prăfuită, seacă, făcută să mai aducă niscai abonați pentru Disney+, s-a transformat într-o aventură excelentă pe cărarea nostalgiei.

Însă nu este o călătorie leneșă, se simte că a fost depus un efort imens în conturarea scenariului foarte inventiv și deștept, care are de toate, glume infantile pentru cei mici, replici acide înțelese doar de adulți, caterincă parodică dărâmătoare a celui de-al patrulea zid și atacuri dure la sictireala Hollywood-ului care pare în pană de idei.

Așa cum Everything everywhere all at once este ceea ce Doctor Strange in the multiverse of madness a vrut să fie, dar n-a putut, așa și Chip `n Dale: Rescue rangers a reușit să ecranizeze aproape la perfecție ideea eșuată din Space jam: A new legacy.

N-o fi cea mai strălucită premisă, aici scârțâie, dar Chip `n Dale: Rescue rangers este o demență de animație prin tot ce a reușit să realizeze, încă sunt siderat și am impresia că visez, un asemenea film ar trebui să fie de domeniul fantasticului.

Singurul motiv pentru care operez digital filmul de 8 ori este povestea care scârțâie pe alocuri, în rest este glorios.

Un mare bravo scenariștilor, nu știu cum au trecut de la Dolittle la acest scenariu aproape magic.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Belle

Prins în vârtejul anime-urilor după Jujutsu Kaizen 0, am virusat și Belle, o altă producție …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.