Chronicles of evil

Chronicles of evil (Ak-ui yeon-dae-gi) este pe sistem de film polițist, v-ați dat seama după titlu că vine dintr-o țară de Sud, Coreea de Sud.

Nu știu ce să scriu să nu dau rezolvarea, dar cum trailerul pornește chiar de la această premisă, mă dau după cum bate vântul.

Bun, copoiul Choi (Son Hyeon-ju – The phone) miroase o promovare după atâta amar de ani petrecuți cu nasul băgat în fel și fel de cazuri de crime sângeroase, așa că i s-a dus buhul că este pe felie cu meseria asta de polițist și îl așteaptă pășuni cu iarbă mai grasă și mai verde.

Doar că până primește oficial promovarea în grad trebuie să se dea și el la fund, să nu nimerească vreo nefăcută care să-i strice pasența.

Biensur că la colț pândește necazul, arză-l-ar focul, și după o petrecere de pomină dată de subalterni în cinstea lui, Choi se aburcă într-un taxi să ajungă și el acasă, să scape de aburii alcoolului.

Doar că al dracului taximetrist, ori o fi începător, ori nu îi merge GPS-ul, că îl duce pe Choi pe niște coclauri care n-au de-a face cu adresa copoiului.

Și a doua zi dimineață mare belea, șoferul de taxi este găsit atârnat de o macara cu un frumos colier la gât din sfoară industrială, iar rezolvarea cazului cade în cârca lui Choi.

Când credeam că o poveste de acest gen nu are cum să fie mai complicată decât văzusem prin alte filme, iată că vine Chronicles of evil cu celebra expresie: Hold my beer, pentru că scenariul este aiuritor de alambicat și jur că l-am văzut într-un colț pe M. Night Shyamalan cu carnețelul luându-și asiduu notițe despre twisturi și dând din cap a admirație.

Ceea ce pare la început un banal caz de crimă se transformă într-un labirint sinistru în care rătăcesc fel și fel de interese meschine (sau nu). Cât despre exigibilitatea lor, rămâne la latitudinea fiecăruia să decidă.

Cu cât investigația se adâncește, cu atât diametrul orbitelor oculare se mărește pentru că începi să belești ochii tot mai mult, acaparat de misterul care înconjoară întreg filmul într-o ceață densă din care cu greu îți găsești ieșirea. Dar și când o găsești….

Din punct de vedere moral Chronicles of evil trage de tine în două părți total opuse, mai ceva ca Volvo-urile de Van Damme, și cu cât ți se răscrăcărează „picioarele morale” mai mult, cu atât ești mai debusolat și nu știi în ce direcție să o apuci.

De ce? Pentru că nu știi cine este rău, cine este bun, înțelegi de ce face cel presupus bun ceea ce face, dar n-ai cum să nu simpatizezi și cu cel care aparent este rău. Da, totul funcționează pe presupuneri și aparențe, și de aici vine farmecul magnific al filmului, pentru că ridică niște probleme de moralitate care pur și simplu nu au răspuns satisfăcător pentru că pus într-o situație extremă nu știi ce ai face pentru a-ți proteja interesul.

Și la fiecare strat dat la o parte din poveste deveneam tot mai intrigat și stupefiat de ramificațiile care se întindeau de la un banal caz de crimă. Scenariul joacă șotron cu mintea ta, când crezi că ai ajuns la final și ai sărit în căsuța care trebuie, hop, mai apare o căsuță pe care nu o văzuseși înainte deși, retroactiv, ar fi trebuit să te aștepți la ea.

Așa, privind în urmă, la rece, este un pic exagerată îmbârligătura imaginată de scenariști, are și niscai scăpări de logică, mai ales că vorbim despre o poliție a secolului XXI, tehnologizată până-n dinți, dar cu toate astea Chronicles of evil este un thriller aproape de excepțional.

O dă un pic într-un melodramatism telenovelistic, dar nu mă plâng, este ceva normal în filmele sud-coreene.

În film apare și deja nelipsitul Ma Dong-seok (Ashfall, Unstoppable, Train to Busan), acest Samuel L. Jackson al sud-coreenilor, unde pornește o cameră de filmat, hop și el prin preajmă. Nu are un rol proeminent, dar chiar și așa, prezența lui bucură privirea.

Dar și auzul este desfătat de o coloană sonoră bună, în care regină este Miss Li – I can`t get you off my mind, o melodie bântuitoare atunci când o veți pune în contextul filmului, un cântec perfect pentru un film cu James Bond, nu lălăielile de acum.

Dau pe gât în cinstea lui Chronicles of evil 9 shot-uri și vă întreb serios: Voi de partea cui sunteți?

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Howling

A venit timpul să-mi înfig colții în Howling (Ha-wool-ling), titlul din paranteză dând de gol …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.