Clerks III

Clerks IIIIată că domnul Kevin Smith reușește să-și finalizeze una dintre trilogii odată cu acest Clerks III care ne aduce alte aventuri ale celor patru personaje pe care am ajuns să le cunoaștem foarte bine.

 

🎬 Clerks III – Premisă

Au mai trecut câțiva ani buni de la finele lui Clerks II și în acest timp Dante (Brian O`Halloran – Jay and Silent Bob reboot) și Randal (Jeff Anderson – Clerks II) au redeschis magazinașul Quickstop pe care acum îl dețin cu mare mândrie și îl manageriază așa cum consideră de credință.

Adică mai deloc.

Nu lipsesc la apel nici Jay (Jason Mewes – Yoga hosers) și Silent Bob (Kevin Smith – The disaster artist) care au transformat bodega de alături, aia de închiriere casete video care falimentase, într-o dulcegărie în care sunt vândute altfel de bomboane.

Șocul electric care învie Clerks III este un infarct suferit de către Randal care îl face să-și vadă filmul vieții.

Și este unul trist, plictisitor, fără pic de realizări.

Așa că după ce-și revine vrea să creeze ceva care să-i asigure locul în posteritate.

Vrea să scrie/regizeze un film chiar despre viața lui.

Mai mult zis, mai puțin făcut, că nu se face totul bătând din palme, este nevoie și de finanțare pe care nu o are.

 

💭 Clerks III – Comentariu

Încă de când am auzit premisa acestui film mi-am dat seama că al treilea film Clerks va fi unul intim pentru Kevin Smith.

Asta pentru că și el a trecut printr-un infarct aproape devastator pentru viața lui, abia scăpând, după spusele lui.

Însă nu știam că va fi atât de intim.

Clerks III se detașează decisiv față de primele două filme în sensul că aici comedia se dă la o parte și lasă loc dramei.

Bine, nu dispare de tot, mai rămân câteva referințe către cultura pop actuală, continuă dezbaterile pe teme diferite de la eternul Star Wars până la trimiteri către Wolverine (cam dese în ultima vreme prin filme și seriale).

Dar de bază rămâne elementul dramatic pentru că filmul se simte a fi un fel de elogiu al întregii vieți a lui Kevin Smith, el fiind aici substituit de către Randal.

Este clar că Smith a fost foarte afectat de ceea ce i s-a întâmplat și și-a vărsat în acest scenariu sufletul cu tot ce avea în el pentru că dăm la fiecare pas de contemplări melancolice și triste cu privire la efemeritatea vieții.

Clerks III

 

Eu așteptam să fiu binedispus de acest film, dar Clerks III mai rău m-a deprimat pentru că lansează în eter niște adevăruri pe care le știm, dar pe care vrem să ni le scoatem din gând.

Și ele se referă la rapida trecere a timpului și epuizarea cât ai zice pește a vieții. Dacă nu suntem atenți cu singura călătorie pe care o avem pe acest pământ, ne vom trezi la finalul liniei că nu ne-am uitat deloc pe geam.

Și aici a fost și bine, dar și rău, că am văzut recent primele 2 filme.

De bine pentru că aveam proaspete în minte personajele și relațiile sudate dintre ele. Iar asta m-a ajutat să intru direct în pâine, să nu mai fiu nevoit să mă screm să îmi dau seama cine ce hram poartă.

De rău pentru că aveam proaspete în minte glumele și referințele folosite. Din păcate, asta m-a făcut să realizez că acest film este lipsit de inspirație, repetând glume și scheciuri din producțiile anterioare.

Am înțeles de ce o face, Clerks III fiind meta, dar este prea meta pentru binele lui, filmul pe care Randal îl face fiind exact Clerks I, de la alegerea paletei alb-negru până la bugetul de fix 27.575 dolari, cât a avut și Clerks I.

Nu mi-a plăcut cine știe Clerks III, nici nu pot să îl consider un film adevărat, ci mai mult un fel de scrisoare de adio scrisă de un Kevin Smith care n-ascunde nimic, este o carte deschisă.

Doar că amănuntele pe care le-a inclus în film deja mi-au fost aduse la cunoștință pentru că omul a tot vorbit despre ele pe la diverse interviuri și podcasturi, deci aveam senzația că scenariul îl știam de undeva.

 

🏆 Clerks III – Verdict

Știu că am cam fost rău cu Clerks III pentru că m-a dezamăgit, fiind total diferit față de așteptările mele, dar vreau să închei într-o notă fericită laudativă.

Drama pe care o inserează în Clerks III și momentele de confesiune ale unui personaj efectiv m-au rupt, cred că acesta este primul film la care am plâns în hohote și nu o să îi dau o notă mare sau maximă.

Pentru că restul a fost de-o repetitivitate reciclată, lipsită de imaginație, iar finalul nu a reușit să-mi elimine gustul amar lăsat de ceea ce văzusem până atunci.

Dar la dracu, modul în care a reușit Kevin Smith să mă distrugă emoțional cu actul 3 este senzațional. Apelează și la nostalgie, dar și la sensibilitatea spectatorului.

Plus că te face să te gândești la propria-ți mortalitate.

Sunt o grămadă de cameo-uri, unele pe sistem „duh, normal că știam că vor apare‟, dar și unele noi și surprinzătoare.

Cred că odată cu acest film Kevin Smith ne-a transmis subtil că a doua sa trilogie, True North, din care fac parte Tusk și Yoga hosers, nu va mai primi și partea a treia, Moose jaws.

Poate mă înșel, dar faptul că a folosit sfâșietoarea piesă The water is wide (Oh Waly Waly) interpretată de Gerard Way care a fost prezentă și în coloana sonoră a lui Tusk mă face să cred că ăsta a fost cântecul de lebădă al acestei trilogii.

Mă duc să-mi verific colesterolul pentru că m-a cam băgat în sperieți Clerks III care rămâne o dezamăgire, dar îi ofer 7 buruieni pe care să le fume…., pardon, cultive.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Hamlet

Hamlet

1948 Laurence Olivier regiza și juca în Hamlet, filmul care a plecat acasă de la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.