Cold pursuit

Cold pursuit

Am ratat Cold pursuit în săptămâna lansării, nemaiavând chef să-l văd pe Liam Neeson în același rol din Taken pe care îl joacă de ani buni încoace.

Pe bune, ce mai urmează? Bunica să aibă probleme și personajul lui Neeson să plece într-o aventură să-i cumpere o proteză? Că în rest le-a rezolvat pe toate, fiică, soție, chiar pe el și de vreo două ori fiul. Se termină arborele genealogic în acest ritm.

Povestea, la bază, nu diferă nici în Cold pursuit. Decorurile sunt altele, dar premisa este aceeași.

De fapt, Cold pursuit este un remake al unui film norvegian regizat tot de Hans Petter Moland și care se numește Kraftidioten.

După ce a fost un jefuitor în Widows, Liam Neeson este Nels Coxman, un veteran al deszăpezitului, care-și duce viața pe un plug de zăpadă, croind drum printre nămeții uriași de zăpadă, undeva, prin Colorado, în stațiunea de schi Kehoe. Abia decorat Cetățeanul Anului, Nels este lovit în moalele lubeniței de o mare tragedie, fiul său moare de o supradoză de droguri.

Dar plugarul nostru, având un amalgam de abilități specifice, dobândite probabil într-o altă viață, simte că la mijloc ceva este putred, fiul său nedrogându-se deloc, așa că pornește într-o misiune de a descoperi adevărul.

Și să vezi minune mare, băiatul lui a fost ucis la comanda unui mare mahăr drogangiu, crezând că este furat de acesta, dar tinerelul nu avea nicio vină, a fost doar la momentul nepotrivit în locul nepotrivit și a picat victimă colaterală.

Mare greșeală pentru nenea cel rău, pentru că nici nu știe ce furtună devastatoare pentru afacerea lui și, mai ales, bunăstarea lui corporală, a iscat ucigându-l pe băiatul lui Liam fucking Neeson.

Prin decorul alb se mai amestecă și niscai indieni nativi, să mai complice un pic povestea.

De aici încolo vă las să vă descurcați singuri pentru că v-ați cam prins ce urmează în continuarea poveștii, al nostru drag Nels Coxman nu mai stă pe gânduri și începe să învețe să numere, dar nu oi să adoarmă, ci cadavre să-l țină treaz.

M-a surprins Cold pursuit, de asta am spus la început că povestea seamănă cu alte filme marca Liam Neeson, dar doar la bază. Scheletul este același, dar aici pare că avem o semi-parodie a acestor filme, presărată cu mult umor negru, deși predomină albul în film. Și roșul, mult roșu.

Filmul este destul de violent și nu se dă pe după perdea, ci ne arată de ce este capabil un tată furios din cauza pierderii copilului generată de un praf inutil ce distruge creierele proaste.

Nels apelează la meseria lui pentru a-și obține răzbunarea mult dorită, deci este de așteptat să vedem în acțiune și niscai mașinării de deszăpezire.

Umorul negru rezidă în chiar modul brutal și absurd în care Nels își rezolvă problemele spinoase. Filmul aduce mult cu cele din tinerețea lui Guy Ritchie. Este prezent mult sarcasm, uneori pe față, alteori subtil. Aș putea să înșir câteva dume din film, dar v-aș strica plăcerea de a le descoperi singuri.

Locația este spectaculoasă și mi-a scăldat retina cu un peisaj montan mirific, cu zăpezi întinse, pure, liniștitoare, asta până când Nels a început să picteze cu sânge în toate direcțiile.

Au fost și elemente care m-au deranjat la Cold pursuit.

În primul rând, chiar abilitățile personajului principal, un simplu plugar, care devine brusc un detectiv al naibii de bun, neavând probleme în a-și găsi țintele cât ai bate din palme.

Trec peste transformarea lui subită într-un criminal cu sânge rece, o astfel de tragedie poate împinge omul să facă lucruri inimaginabile, asta pot înțelege, dar nu pot trece și peste faptul că Nels devine un fel de Batman al zăpezii.

Și în al doilea rând, au fost câteva glume pe care scenariul a ținut morțiș să mi și le explice, de parcă erau unele cine știe ce sofisticate și nu mă prindeam și singur.

În rest, Cold pursuit a fost un film destul de distractiv, deși personajele negative sunt pe acolo doar pentru a îndeplini rolul de carne de tun, iar capul răutăților nu are nimic special, doar un cofetar care lucrează cu făină artificială. Cât despre Liam Neeson, este același ca în toate filmele de după Taken încoace în care joacă același personaj cu o familie ce se bagă-n probleme și pică în cârca lui să-și scoată neamurile din belele.

Cum Cold pursuit a fost un pic diferit față de celelalte filme, îi dau un 7.

 

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Best of the best 1

În nebunia anilor `80 cu filme cu sporturi de contact își făcea loc, în 1989, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.