Cosmoball

Din Rusia vine Cosmoball. Îi traduc titlul, dar mai întâi îmi cer scuze, sunt sub influența serialului History of swear words cu Nicolas Cage, de asta traduc Cosmoball drept Coiu` cosmic.

Vratar galaktiki (numele din mă-sa Rusie) ne duce în Moscova viitorului de peste câteva decenii după un război devastator pe Terra care a făcut prăpăd. Un nene diabolic, Thanos, pardon, Cherno, s-a jucat în groapa cosmică de nisip, a făcut bubă mare, a crăpat Luna în mai multe bucăți și el s-a prăbușit pe Pământ unde este închis la mare adâncime. Dar neastâmpăratul nu are de gând să stea acolo, vrea să iasă să distrugă lumea, așa că o trimite pe fii-sa Nebula, of, Valaya, să îi aducă o chestie vitală pentru evadarea acestuia.

În altă parte a scenariului avem o arenă imensă care asigură circul pulimii nehalite, dacă n-ai ce băga-n stomac, măcar să caști gura la un sport ce aduce a fotbal dar se joacă pe repede înainte, la care participă formații din câte 4 jucători care au puterea de a se teleporta. Echipa terestră are doar 3 componenți (Natasha, Fan și Pele), dar apare eroul Anton care întregește cvartetul.

Cosmoball este un amalgam de idei împrumutate (mă duc să caut ghilimelele) din alte filme. Deja am dat din casă că aduce a Infinity war, se aseamănă și cu Power Rangers, uneori aduce a Tron, chiar și a Pikachu. Ce să mai, se numea mai bine CosmoCiorbă.

Faptul că la poveste au lucrat 5 scenariști se vede din plin, parcă fiecare a scris o bucată, fără să se consulte între ei, și la final le-au împreunat pentru că povestea este mai împrăștiată ca un camion plin cu navete de bere care s-a răsturnat.

În esență, Cosmoball este un film cam pentru copii sau adulți tineri (YA) pentru că ei ocupă pozițiile fruntașe pe ecran și povestea se pliază pe sensibilitățile lor, dar are și o doză de amenințare planetară care să gâdile gustul cinefililor care au depășit primele 2 decade din viață.

Filmul este slab, știam că va fi slab, de regulă nu dau atenție IMDB-ului, dar și când are o notă sub 4, deja îmi pun întrebări, nu știam dacă va fi dezastru sau doar o slăbătură acceptabilă.

Practic, nu a contat prea mult povestea, care este una banală, previzibilă, ridicolă chiar (Luna spartă în multiple bucăți nu pare a afecta Terra în vreun fel, logica hibernează tot filmul), unii joacă fotbal vitezist în timp ce nenea rău pocit vrea să iasă de la mititica din străfundul gliei. În Cosmoball au fost interesați doar de vizual.

Aici trebuie să recunosc că lumea prezentată este a naibii de imaginativă, are multe elemente inovatoare, filmul este plăcut ochiului, dar pe cât de interesante sunt conceptele implementate în film, pe atât de ciudat mi se pare că arătau. În primele secunde am crezut că nu e live action, ci o animație sofisticată, dar nu, este live action. Însă cele mai multe dintre scenele care au necesitat CGI arată de parcă ar fi luate din cut-scene-urile unor jocuri video recente cu grafică de ultimă generație.

Nu sunt efectele groaznice, totul arată superb, doar că nu sunt realiste, mi-au zgândărit mult contoarul de uncanny valley.
Primele 45 de minute sunt cam plictisitoare, povestea zburda prin toate crăpăturile posibile și nu stă locului o clipă să îți explice pe îndelete câte una, câte alta, dar Cosmoball își mai spală din păcate pe final când intră într-o acțiune frenetică efervescentă de neoprit, care menține atenția la cote înalte deși, analizând la rece, nu se întâmplă nimic cutremurător. În realitate, este mai multă agitație decât acțiune din aia brutală, filmul nu este deloc violent, deși amenințările sunt unele catastrofale, că altfel s-ar speria sugarii.

De final, mai scriu că filmul Cosmoball este modic distractiv, impresionant ca estetic, dar cam dezastru ca poveste, și singura notă ce mi se pare potrivită pentru el, cifră ce are o legătură esențială cu un aspect al filmului, este fix 5.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Link IMDB

About admin

Check Also

Alienoid 2: Return to the future

Alienoid 2: Return to the future

Alienoid 2: Return to the future (titlu original Oegye+in 2bu) continuă aventurile din primul film …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *