Cowboy Bebop

Am zis să încerc și un serial anime și m-am oprit la Cowboy Bebop, din ce am înțeles, unul dintre cele mai faimoase anime-uri.

Încep mai întâi cu prezentarea serialului anime Cowboy Bebop, și mai târziu intru și în film, că le am pe amândouă aici, împușc doi câini cu un glonț.

Undeva în viitorul apropiat ne teleportăm pe nava Cowboy Bebop unde îi avem pe Spike și Jet, doi vânători de recompense ce cutreieră planetele în căutarea fugitivilor care mai periculoși, care mai inofensivi, pentru a-i aduce în fața justiției și a-și încasa bine meritatele recompense.

Pe parcursul serialului sunt pescuite de pe traseu și două personaje feminine, Faye și Ed, care completează pokerul fistichiu din Cowboy Bebop.

Fiecare episod are o povestioară a sa, care se finalizează rapid, în nici 20 de minute, dar întreg serialul are o temă proprie, un fir narativ către concluzia căruia ne apropiem cu fiecare misiune terminată de către cei patru.

Personajele sunt complet diferite unul de altul și hai să le luăm pe rând.

Jet este bătrânul trupei, un munte de om care sare la nevoie cu forța brută, având și un braț robotic.

Spike este oarecum liderul, fiind cel mai versat într-ale luptelor de tot felul, de la confruntări armate la bătălii în care artele marțiale sunt la loc de cinste, el ducând greul misiunilor, aflându-se cel mai des în pericol.

Faye este hm, bomba sexy, o vulpe zvăpăiată, care se pricepe și la lupte, dar le știe mai bine cu mierea și își face loc mai ușor printre criminali datorită acelui vino-ncoa pe care-l etalează cu nonșalanță.

Ultima adiție în sânul trupei este Ed, un hacker adolescent genial cu un comportament imprevizibil, de zici că tărtăcuța are ceva probleme. Ah, Ed este fată.

Serialul Cowboy Bebop excelează în primul și în primul rând la atmosfera unică pe care o creează în acest univers imaginat plin de originalitate în care îmbină la perfecție trecutul Vestului Sălbatic american plin de cowboy și pistolari cu viitorul cosmic în care predomină navele spațiale. Dar găsim și o doză mare de prezent pentru că serialul este plin de mesaje cu privire la societatea actuală.

În ciuda progreselor tehnologice imense și chiar dacă avem parte de călătorii la hiperviteze spre planete de mult colonizate, Terra rămâne la un nivel meschin de viață, cu mizerie multă, sărăcie lucie, ba mai pică și câte un meteorit din cauza unei probleme cu Luna. Dacă n-ar ateriza câte-o navă spațială printre mașini, nici n-ai crede că Pământul este în viitor.

Practic, în serial nu mai călătorim cu avionul până-n Zanzibar să ne cânte Vijelie manele, ci călătorim cu nava spațială până pe Ganymede să ascultăm jazz meseriaș.

Atmosfera această stranie, de melancolie futuristă, este senzațional completată de o coloană sonoră mirobolantă, este producția cinematografică de orice fel la care am pus cel mai des pauză și am lansat aplicația Shazam pentru a căuta piesele care însoțeau imaginile. Absolut geniale sunt melodiile care contribuie din plin la conturarea unui univers plin de angoasă, de tristețe, în care lupta pentru supraviețuire este mai dură ca oricând, în care speranța într-o viață mai bună devine tot mai mică.

O fi viitorul tehnologizat, dar este pe bani mulți și nu toți își permit să se lăfăie cu mese zilnice. Nici măcar cei patru eroi, nici măcar ei nu stau deloc bine financiar, având mai mereu foamea-n glandă, neavând deloc succes în demersul lor de a se îmbogăți din această meserie de vânători de recompense, ce bani înhață îi cheltuie pe plata datoriilor, pe reparația navei și pe haleală.

Aventurile din serial sunt dintre cele mai diverse, episoadele nu plictisesc deloc, sunt scurte și la obiect, fără să piardă timpul, și atacă tot felul de genuri, de la comedie la dramă, de la thriller high-tech la cafteli ca la mama acasă. Avem amuzament copilăresc pentru că Ed le dă mari bătăi de cap celorlalți, suntem desfătați cu multă filozofie, multă de tot, deschisă unor multiple interpretări și nu am timp să detaliez, trebuie să vedeți singuri să vă convingeți câte teme abordează.

Nu pot să trec peste atmosfera noir care vibrează din plin, ce să mai, parodie, spioni, tragedie, romantism, ba chiar și ceva superputeri, nu lipsește nimic din serial.

Nu mi-au plăcut toate episoadele, mai ales pe la început, dar pe măsură ce mă apropiam de sfârșit, interesul pentru serial creștea, la fel și extazul generat de anumite fire narative de excepție.

Personajele sunt interesante, mai ales că fiecare are un trecut pe care îl explorăm în partea finală. Al lui Jet este cel mai simplist, al lui Ed este rezolvat cel mai rapid și brusc, ca din neant, al lui Spike este cel mai dramatic și aici suferi la greu, iar cel al lui Faye este cel mai misterios și mai fantezit.

Cowboy Bebop este ceea ce The Mandalorian a vrut să fie și n-a reușit, un western cosmic excelent. Acest anime reușește de minune să îmbine pistolăreala cu călătoriile spațiale încât totul devine natural și abia aștepți să vizionezi următoarea aventură, aici neexistând episoade de umplutură, toate cele 26 au un scop anume.

Ce aș avea de reproșat serialului este că deznodământul în anumite probleme este prea brusc, mai ales finalul, acolo aș fi vrut ceva mai multă carne pe confruntarea epică dintre bine și rău.

Acum trec la film a cărui acțiune are loc în timpul serialului, spre sfârșitul acestuia, și cei patru au de rezolvat un plan terifiant care aduce mult cu situația anilor 2020-2021.

Cineva a creat un supervirus mortal pe care vrea să îl folosească pe post de armă chimică și să îl elibereze în atmosferă pentru a fertiliza pământul cu îngrășământ uman. Cum recompensa este una aiuritor de mare, cred că dacă adun toate recompensele acumulate de cei 4 în serial nu se ajunge nici la 10% din cea din film, evident că echipajul de pe Cowboy Bebop nu ratează această oportunitate și pornește pe urmele răufăcătorului lucrând ca o echipă.

Filmul nu este la fel de bun ca serialul tocmai din cauza lungimii acestuia, ține aproape două ore pentru o singură poveste și nu este nici atât de captivantă încât să necesite o durată atât de generoasă. Ca atare, sunt mulți timpi morți care încetinesc ritmul cu care am fost învățat de serial, unul alert în care se întâmplă ceva în permanență.

Parcă nici coloana sonoră nu este atât de reușită ca în serial, nu mi-a rămas întipărită-n minte nicio piesă memorabilă.

Interacțiunile amuzante dintre personaje sunt prezente la datorie, la fel și acțiunea explozivă, avem câteva scene superbe din punct de vedere al anime-ului. Bine, având în vedere slaba mea experiență în anime, nu sunt eu un punct de reper, dar se petrec destule confruntări pe mai multe planuri cât să îmi satisfacă pofta de scatolceală.

De vizual ce să mai zic? Animația este clasică acestui tip de producție, nu tinde spre fotorealism, dar reușește să surprindă contrastul dintre spațiul progresist (poate o reprezentare a păturii sociale bogate?) și mizeria sărăcăcioasă de pe Pământ (o metaforă cu privire la majoritatea populației care trăiește la limita supraviețuirii pentru care o nouă zi în viață este o victorie?). Te ia un pic cu fiori reci pe șira spinării văzând în același loc porți stelare futuriste și nave spațiale imense, pe de o parte, și tarabe bișnitare și cârciumi pline de bețivi, pe de altă parte.

La fel ca serialul, și filmul are probleme în a finaliza aterizarea ca la carte, parcă prea brusc se termină conflictul.

Ah, ce am mai remarcat a fost o ciudățenie în ceea ce privește plasarea de produse, unele aveau nume diferite, deși era clar la ce se refereau, gen Sany în loc de Sony sau Pippu Cola în loc de Pepsi Cola, altele erau cele pe care le știm, precum Coca Cola sau mărci clasice de țigări ca Marlboro sau Lucky Strike.

Poate cel mai amuzant lucru din film a fost când la o intrare într-un metrou am văzut binecunoscuta siglă McDonalds, dar brandul din film era WCDonalds (și are dreptate).

Uitam să mai completez cu două caracteristici de bază, atât serialul, cât și filmul, sunt și violente, că se omoară la greu și roșul predomină, dar și sexy, să nu zic chiar erotic, să nu-mi spuneți că ținuta sumară a lui Faye nu vă ațâță imaginația și că nu ați sperat să cadă cortina dușului la un moment dat.

Hai că am exagerat cu scrisul, dar când dau de ceva bun, parcă nu mi se mai opresc degetele.

Ca atare, pentru serialul Cowboy Bebop am pregătit 9 woolongi, iar pentru film mai reduc din recompensă și îi ofer doar 8 cutii de ramen.

Pfff, păi cum puteam să nu-l menționez și pe Ein, un câine drăgălaș, care nu este doar un simplu patruped, animal de companie, ci chiar o serioasă mână de ajutor în anumite situații.

Cowboy Bebop –  Serial

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Link IMDB 

Link RottenTomatoes

Cowboy Bebop: The movie

4 out of 5 stars (4 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Water Gate Bridge

Water Gate Bridge este denumit și The battle at Lake Changjin II, să fie mai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.