Crimenes de familia sau The crimes that bind este un thriller cu accente dramatice din Argentina care vine pe cărarea bătătorită de către Netflix.
În principiu, o avem pe Alicia, o doamnă mai în vârstă, dar respectabilă, ce duce o viață aparent de huzur, nimic nu-i pare a lipsi din punct de vedere material, are o ditamai căsoaia, o menajeră (cam tâmpă), un soț iubitor, practic tot ce îi trebuie pentru o ultimă parte a vieții lipsite de griji.
Însă problema ei este băiatul care a prins drag de pârnaie pentru că ața l-a tot tras spre mititica și prostiile lui într-un final l-au parcat la răcoare.
Acum cade în sarcina mamei sale, Alicia (Cecilia Roth) să încerce să-și scoată odrasla de la mititica, dar se pare că nu este chiar ușor pentru că acuzația este una destul de gravă, a încercat să-i ia măsurile de coșciug neveste-sii de care este despărțit.
Aparent, să folosesc prezumția de nevinovăție, într-un acces de furie se presupune că ar fi încercat să o ucidă pentru că nu îl mai lăsa să își vadă copilul.
Astfel, Crimenes de familia este mai mult o dramă de tribunal, pentru că o bună bucată din film suntem plimbați prin tribunale și asistăm la procesul băiatului pentru a se determina dacă este vinovat sau nu.
Povestea este inspirată din fapte reale, de aceea este și mai cutremurător ceea ce se întâmplă în film pentru că Alicia nu mai știe ce să creadă, este oare lumina ochilor ei capabilă de a comite o asemenea mârșăvie sau nora ei este o diavoliță capabilă de a minți cu nerușinare?
După ce am trecut rapid peste dezamăgirea inițială, pentru că așteptam un cu totul alt film, am fost atras de drama prin care trece Alicia pentru că v-am narat doar ceva de suprafață, povestea este una mult mai complicată de atât.
Se poate spune că filmul este plictisitor pentru că am fost martorul mai multor depoziții dar declarațiile contradictorii te vor pune la test în încercarea de a decide unde zace adevărul.
Deși poate părea un pic confuz la început din cauza cronologiei ce nu are cap și nu are coadă, pe parcurs Crimenes de familia capătă sens și eu unul am devenit tot mai captivat de întreaga poveste, mai ales că atârna greu și faptul că era bazat pe fapte reale.
Se discută mult despre abuzul în familie, violența domestică, dar și despre cât de departe este cineva dispus/ă să își apere ființa iubită, că are sau nu dreptate, că este vinovată sau nu de faptele pentru care este acuzată, nu asta contează, ci dacă iubirea este infinită și oarbă sau are un moment în care spune stop, ajunge?
Ritmul este, probabil v-ați dat seama, unul destul de lent, primează vorbăria avocățească dar Crimenes de familia este captivant pentru că nu este chiar atât de previzibil, chiar nu am putut să-mi dau seama care este realitatea din spatele informațiilor care se băteau cap în cap.
Uneori simt nevoia vizionării unor astfel de filme care nu îmi dau dureri de cap cu multe bubuieli vizuale pline de efecte speciale, ci îmi pun în fața ochilor o poveste de viață bine ticluită care mă face atent doar din vorbe.
Plus că în spatele acestui ghem juridic încâlcit se află tristețe, multă tristețe.
Nu cunosc actorii din acest film, nici nu aveam de unde să îi știu, alt film argentinian urmărit a fost Aterrados, dar Cecilia Roth în rolul Aliciei face o treabă bună creionând un suflet chinuit de suspiciuni, dar plin de iubire față de copilul ei, și nu numai.
Nu pot vorbi decât în numele meu, că sunt sigur că alții vor avea o părere contrară, dar mi-a plăcut destul de mult Crimenes de familia încât să îi dau un 8 ce poate părea cam mare, dar l-am dat și cu gândul că așa ceva, cu înfloriturile de rigoare, chiar s-a întâmplat și în viața reală și asta a făcut ca filmul să aibă un impact mai mare.
(4 / 5)Trailer: