Dante`s peak

Peak, Dante`s peak, are un subiect similar cu Volcano, fiind un disaster movie din 1997 în care fostul Bond, James Bond, Pierce Brosnan (pe atunci proaspăt în rolul spionului, jucase doar în Golden eye), este un vulcanolog care hărțuiește vulcanii activi oriunde s-ar ascunde. Nici cu ordin de restricție vulcanul nu-și poate vedea în liniște de treabă că hop răsare Harry cu termometrul gata pregătit să-l penetreze în vulcan să-i ia temperatura să vadă dacă are febră sau nu.

Acțiunea filmului îl expediază pe Harry într-un orășel uitat de lume întemeiat de oamenii care s-au gândit că ar fi bine să-l plaseze la poalele unui vulcan, că acolo este bine și călduț, că doar nu s-o găsi taman acum Dante`s peak să-și facă de cap.

Cum suntem într-un film fictiv, automat fix asta se va întâmpla, că doar nu regiza Roger Donaldson un film în care vulcanul rămâne inactiv până la final.

Ce mai este de știut despre Dante`s peak? Poate doar faptul că a fost ultimul film mai acătării în care Linda Hamilton a pus piciorul înainte să fie retrogradată la filme TV și voci prin jocuri video înainte să revină cu Terminator: Dark fate.

Aici ea interpretează rolul primarului din orășelul al cărui nume să mor de îl mai rețin, doar că era a doua cea mai mișto locație sub 20.000 de locuitori unde puteai trăi.

Mai avem și doi copii prin peisaj, bașca un câine, păi se putea altfel (băi, dar o pisică în pericol nu servim prin filme, numai câini?), și ingredientele unui disaster-movie sunt amestecate și gata de băgat la cuptor.

Nu aveam amintiri prea plăcute despre Dante`s peak, întotdeauna l-am considerat inferior lui Volcano ca spectacol, dar revăzându-l după un eon de ani, ce să vezi surpriză?

Mi-a plăcut mai mult ca Volcano, fiind destul de diferit de acesta. Or avea subiecte similare, dar abordările nu sunt la fel.

Dacă în Volcano acțiunea s-a rezumat la valuri infinite de lavă care tot dădeau bătăi de cap unui mare oraș, în Dante`s peak avem o varietate mai mare de pericole care amenință soarta celor câteva mii de oameni pripășiți în oraș.

Aici lava nu prea iese la iveală decât foarte târziu, în schimb ne delectăm din plin cu cutremure la tot pasul, râuri de acid, bombe sub formă de bolovani care se proptesc unde au chef, ceva fripturi umane, inundații pline de noroi care devastează totul în cale, avem și un nor piroclastic de toată frumusețea, bașca o furtună de cenușă vulcanică de nu mai vezi nimic. Nu lipsește nici lava pentru a completa tabloul apocaliptic, dar Dante`s peak nu insistă prea mult pe ea.

Efectele speciale sunt de dinainte de explozia CGI-ului și arată zdravăn, chit că a fost o scenă ridicolă în care îmbinarea actorilor cu mediul fals nu era deloc reușită și zici că era venită din urmă cu jumătate de secol.

Dar per ansamblu, filmul reușește să țină steagul sus când vine vorba de distrugeri, pentru că au fost folosite multe efecte practice, cascadorii riscante și giumbușlucuri cu camera de filmat, toate astea coroborând întru generarea unei atmosfere sinistre, amenințătoare și gata să înșire sicriele ca într-un marș mortuar infinit.

Astea fiind zise, ce am descris în termeni laudativi se întâmplă în partea secundă a filmului, prima oră este un chin siropos cu niște dialoguri menite să bage creierul în coma vegetativă pentru că scenariul nu este în stare să asigure o poveste interesantă care să însoțească elementul distructiv. Am asistat la minute întregi în care se discuta pentru modul corect în care se face o cafea, apoi în unele scene ni se povestea cu lux de amănunte ce deja văzusem în alte secvențe anterioare, totul pentru a lungi durata filmului și, chipurile, pentru a crea tensiune către punctul culminant.

Pe mine doar m-a enervat și începusem să dau din picioare, certând vulcanul: Hai băi tată, bubuie odată și mătură proștii ăștia care tot dau din gură.

Nici la partea de realism nu prea excelează, nu mă pricep, deși la  tehnica folosită și limbajul specific acestui domeniu pare că filmul o nimerește, în schimbă dă rateu total când vulcanul explodează și efectele acestuia variază în funcție de necesitatea filmului. Când totul este acoperit de cenușă, când cerul se luminează când este nevoie de un cadru larg, panoramic. Ce să mai zic de condus prin lavă, de respirat fără probleme cenușa vulcanică sau de vâslit cu o mână pe un râu de acid?

Logică de film, adică zero barat.

Dar este un disaster-movie, dacă totul ar fi bazat pe realitate, atunci lumea ar muri în secunda 1, așa că nu am mai avea film.

Dante`s peak, ca film din acest gen, este mai mult decât decent, nu insultă până la final inteligența spectatorului, mai lasă o mică portiță să intre și logica, asigură un spectacol pe cinste odată ce trecem cu bine de prima oră de plictiseală și o să îl notez cu o treaptă mai sus decât Volcano, cu 7, deși acum câteva zile, înainte să le revăd, situația era pe dos.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Starship troopers

Starship troopers

Nu știu dacă poate fi considerat chiar un clasic, dar mi s-a năzărit să revăd …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *