Așteptat mai ceva decât retragerea din cursa prezidențială a lui Joe Biden sau a doua venire a lui Isus în iadul terestru, iată că Deadpool & Wolverine ne-a blagoslovit cu prezența pe marele ecran.
🎬 Deadpool & Wolverine – Premisă 📖
Au trecut ceva ani de la aventurile lui Deadpool (Ryan Reynolds – The Adam project) și viața lui a intrat pe un făgaș normal și prea banal pentru gustul guralivului vulgar.
O încercare eșuată de a se înscrie în echipa Avengers îl aruncă într-o depresie soră cu moartea, doar că el nu poate muri.
Însă se produce un eveniment devastator pentru universul său și cineva acolo sus îi recunoaște meritele și încearcă să-l salveze înainte de a fi prea târziu.
Doar că Deadpool nu se dă bătut atât de ușor și renunță la privilegiul divin și pornește într-o aventură prin multiple universuri pentru a găsi un Wolverine (Hugh Jackman – The greatest showman) dispus să-l ajute.
Și-l găsește. Pe cel mai rău dintre toți.
💭 Deadpool & Wolverine – Comentariu 🍿
Filmul de față este în așa fel conceput încât orice aș încerca să spun despre el dincolo de ce se vede în trailere poate fi considerat spoiler.
Așa că atenție, articolul poate conține spoilere. Sau nu, în funcție de context.
Cei de la Disney chiar i-au dat mână liberă lui Ryan Reynolds să facă tot ce vrea cu partea a treia a acestei francize și omul nu doar că le-a luat mâna, ci toate extremitățile.
Scenariul își bate joc de MCU cum nu-mi imaginam că ar putea să o facă, nimic nu este tabu, nimic nu este sfânt, nimic nu este intangibil.
Și nu doar Disney este luat în bășcălie, Deadpool este conștient de existența altor giganți în industria cinematografică și azvârle cu dume și în direcția lor.
Taxează atât promisiuni deșarte din trecut, ce trebuia să fie, dar nu a mai fost, cât și promisiuni actuale încă neîndeplinite despre ce va veni sau dacă va mai veni.
Unele dintre glume sunt atât de proaspete încât iau în colimator un film care a apărut de curând. Nu știu dacă respectivul creator a fost atât de furios încât a înnebunit la maximum, cert este că am râs pe săturate.
Știu că unul dintre aspectele cele mai importante la un asemenea film sunt acele cameo-uri, apariții neașteptate ale unor personaje îndrăgite din alte producții.
Hai să dau cărțile pe față, că nu are rost să mai tergiversez lucrurile, nu este o orgie extaziantă, așa cum se anticipa, să nu vă așteptați la o îngrămădeală pe ecran, cel puțin nu din acest punct de vedere.
Însă cele prezente sunt electrizante ca intensitate și adânc tăietoare în untul nostalgiei ca o lamă cu tăiș triplu. Niciuna nu este de pomană, gratuită, toate își au rostul în desfășurarea poveștii.
Nu neg că am chiuit și am aplaudat la apariția unora dintre ele, mai ales că nu le anticipam, una în special fiind complet diferită de ceea ce a dat impresia inițial.
Dacă zic că-i fabulos de genială, pot fi acuzat că m-am înflăcărat prea furtunos și ridic osanale fantastice exagerate, dar aproape că a rivalizat cu secvența din Endgame când Captain America a luat ciocanu-n mână.
Sunt șanse bune ca destule glume să fie prea de nișă deoarece se adresează unui public bine pus la punct cu tot ce mișcă în acest segment cinematografic atât în fața camerelor de filmat, cât și în spatele ușilor corporatiste închise.
Eu nu am avut probleme în a le pricepe, însă mă întreb dacă publicul general care nu stă geană pe domeniu le va înțelege pentru că există posibilitatea să nu aibă habar la ce se referă poanta.
Nu mai rezist și trebuie să vă dau un mic spoiler, deși cine a urmărit filmele Marvel nu are cum să fie surprins, există un omagiu adresat lui Stan Lee.
Și în încheierea acestui segment special mai menționez că vreo 2 mici momente au făcut ca vilozitatea tegumentară să ia instantaneu poziția de drepți.
În caz că vă întrebați, da, la final există două momente în timpul și după genericul de final și ambele merită urmărite, una pentru efect comic, alta pentru aducere aminte.
Acțiunea este ceea ce trebuie, violentă fără să o dea în exagerări scârboase, există multe decapitări, dezmembrări, eviscerări și alte acțiuni măcelărești ce au drept rezultat final despicarea trupului uman.
Cele mai interesante momente au fost cele în care Deadpool și Wolverine o dădeau parte în parte pentru că erau doar ei doi și mi-am putut concentra atenția pe coregrafia expert meșteșugită a caftelilor dintre două personaje care nu pot muri.
Introducerea este suficientă pentru a vă da seama ce urmează pentru că tonul acțiunii rămâne același și va ploua torențial cu membre din toate direcțiile.
În schimb, când numărul celor implicați în scandal crește exponențial, haosul este prea mare.
Nu zic exact unde apar și în ce constau scenele respective, cert este că dacă vă apucați să numărați exemplarele din ceva anume, ca pe oi să vă ia somnul, nu aveți cum să terminați prea repede.
Dar este doar o mică și nesemnificativă cârcoteală, să zic și ceva de rău, nu doar laude peste laude, să aveți impresia că filmul este cumva perfect.
Arată bine la nivel vizual, chiar neașteptat de bine, se simte că aici banii au fost cheltuiți cu cap, nu spălați ca-n alte producții MCU care arătau vai mama lor, ca nădragii neschimbați după o săptămână de cură cu ciorbă de fasole.
Observați că nu am zis nimic de povestea în sine care nu-i neapărat extraordinară, să rămân crucit că nu am mai văzut așa ceva.
Are două fațete opuse. Pe de o parte, face caterincă de multiversul în care s-a încurcat MCU după magnum opus-ul acestei saga.
Pe de altă parte, se și folosește de acest giumbușluc narativ pentru a împinge desfășurarea acțiunii spre deznodământul dorit, devenind ceea ce hulește.
Iar concluzia a fost surprinzătoare tocmai previzibilitatea ei, mă așteptam să se termine altfel, cumva atipic și devastator.
Aici am simțit un pic de dezamăgire pentru că n-a avut impactul teribil dorit și nici nu mi-a făcut glandele lacrimale să sece ca Dunărea pe timp de caniculă.
Are scene emoționante, nimic de comentat, că-i și serios pe alocuri, dar nu atât de potente încât să mă determine să jelesc măcar o picătură de apă corporală.
În ceea privește consecințele filmului la scară globală, cred că vom simți niște reverberații în MCU care vor zgudui din temelii universul.
De actorie numai de bine, chimia dintre cei doi protagoniști este senzațională, aș putea să mă uit la ei timp de o jumătate de zi doar cum se bălăcăresc stând față în față la o masă și nu m-aș sătura.
Fără acțiune, fără efecte speciale, fără cataclisme distrugătoare de lumi, doar ei schimb replici acide și jigniri inteligente.
De asemenea, am evitat să comentez ceva despre personajul sau personajele negative, nu are rost să mă joc cu mintea voastră încercând cumva să vă distorsionez așteptările, așa că finalizez fericit acest capitol și trec mai departe.
🏆 Deadpool & Wolverine – Verdict 👍 sau 👎
Probabil a fost cel mai anticipat film al anilor recenți, cel puțin pentru mine, așa că avea o ștachetă ridicată foarte sus.
Pot să spun cu mâna pe inima că s-a achitat cu brio de treabă, deoarece elementele componente ale unei povești nu prea originale s-au îmbinat cum trebuie pentru a genera un produs final de excepție.
Am râs cum nu am mai râs de mult pentru că glumele sunt reușite, unele chiar monumentale, al patrulea perete fiind constant dărâmat cu măiestrie de către Deadpool care nu dezamăgește.
Este incredibil cum după trei filme asemănătoare umorul continuă să fie proaspăt și nerepetitiv în ciuda faptului că aici au fost 2 poante pe care s-a insistat un pic mai mult decât trebuie, dar fără să mă deranjeze cu adevărat.
M-am ramolit și era să trec peste coloana sonoră compusă din niște piese fenomenale care se potrivesc la perfecție cu scenele în care sunt folosite.
Așa, la prima strigare, poate doar Guardians of the galaxy să stea mai bine la acest capitol, în rest nu-mi vine acum în minte alt film care să beneficieze de o muzică mai bine fără să fie o biografie artistică.
Inițial, când am ieșit din sala de cinema am fost tentat, la cald, să arunc cu nota maximă în film, dar la rece, dacă se poate vorbi de rece într-un iulie atât de torid, m-am mai temperat.
Gata și cu trăncăneala pe seama acestui film, pentru experiența pe care mi-a oferit-o consider că, merită cu vârf și îndesat, să-i scot la plimbare 9 câini drăgălași.
PS. Vezi, dragă Disney, ce se întâmplă când lași artiștii să creeze filme, nu politică socială? Inside out 2 a spart aproape toate recordurile de animație, iar Deadpool & Wolverine va rupe și el la box-office.
Învață-ți lecția, mai puțin The Marvels și The acolyte (adică deloc) și mai multe filme și seriale precum cele 2 menționate anterior.