Dear mother

Cu GPS-ul stricat pe Netflix, acesta m-a salvat: „Vrei s-o vezi pe scumpa de mă-ta‟?

Adică pe Dear mother, o comedie franțuzească al cărui nume real este L`origine du monde. Evident, traducerea englezească este total pe lângă.

Cum am un dinte dulce pentru ilaritatea hexagonală a cocoșului galic, nu am fugit deloc de această recomandare.

Jean-Louis (Laurent Lafitte) este un avocat de succes, cu o casă ce ar putea găzdui locuitorii unei țări mai mici, cu o soție de tip Macron (mă rog, nu chiar atât de mare diferența de etate), el mai tânăr, ea făcând ciorba bună, dar care preîntâmpină prematur niște probleme conjugale.

Are un prieten veterinar, Michel (Vincent Macaigne) căruia i se destăinuie la câte un pahar de șuetă. Și cam la asta i se rezumă viața lui Jean-Loius.

Asta până într-o zi când o problemă gravă de sănătate îi pune în real pericol integritatea corporală. Cum soția lui o ține langa langa cu un vraci holistic, Jean-Louis îi face pe plac și vizitează mai întâi aburitoarea scumpă recomandată de nevastă-sa Valérie (Karin Viard).

Verdictul este unul ucigător, în 3 zile va muri dacă nu va duce la îndeplinire o misiune salvatoare ce are legătura cu mama lui cu care n-a mai ținut legătura de ani buni.

N-are rost să vă scriu ce problemă are și, mai ales, nici care este soluția minune, pentru că nu m-ați crede. O să trageți concluzia că am tras ceva pe nas și mi s-a lichefiat creierul.

Dear mother este un film completamente absurd din start până la final deoarece premisa este una fantasmagorică, dar devine ceva verosimil în momentul în care afli ce trebuie să facă Jean-Louis pentru a nu muri. Nu că ar căpăta premisa subit logică, dar un absurd în prezența unui și mai mare absurd devine normal.

Fiind o comedie, Dear mother își respectă din plin acest statut, am râs o grămadă la film, dar dumele sunt unele ieșite din comun prin situațiile oribil de stânjenitoare în care sunt puse personajele, dar și ca urmare a subiectului vulgar abordat care este destul de inconfortabil pentru orice om.

Nu neapărat umorul de limbaj este cel care elevează filmul, ci reacțiile demne de reclamă la un card de maestru sunt de neprețuit. Râdeam de grimasele lor pentru că n-ai cum să stai rigid când vezi în ce situații stupefiant de jenante sunt puse personajele.

Și când credeam că mai rău, în sensul bun, de atât nu poate fi, vine o cină care l-ar face pe Jude să juise…, pardon, să jubileze.

Asta face din Dear mother un film imprevizibil, pentru că premisa-i originală și nu știam de ce sunt în stare personajele și ce ne rezervă scenariul. Iar glumele vin neinvitate, pe nepusă masă, nu au o construcție clasică, să știi când să aștepți poanta să fii pregătit să „te râzi‟ pe tine.

Sunt conștient că pe alocuri filmul este imbecil, dar până și aici duce idioțenia la rang de artă și asta cu siguranță va despărți audiența-n două precum un dildo negru cracii unei mignone.

Ce pot să mai răspândesc din încărcătura filmului este că poate fi șocant pentru mințile mai pudice pentru că și eu am slobozit o înjurătură strâns legată de obârșia matriarhală în anumite momente cheie din film.

Nu-i nici pe departe la fel de cuminte precum comediile lui Philippe Lacheau (Nicky Larson et le parfum de Cupidon, 30 jours max), sunt de un alt calibru, dar și aici am dat drumul unor râsete îndelungi.

Înțeleg de ce poate fi considerat misogin și chiar lipsit de respect față de femei, dar asta daca îl urmărești doar superficial, în realitate este fix pe dos.

Desigur, dincolo de suprafața elucubrantă a premisei ridicole, Dear mother are și un substrat mai filozofic, cu semințe primordiale legate de complexul Oedip, de esența vieții, de ce ne motivează pe noi, ca specie umană, să ardem cărbuni metafizici zi de zi pentru a ne continua viața goală și lipsită de sens.

De fapt, dacă mă gândesc mai bine, mă apucă depresia, că Dear mother este comic doar la prima vedere, fiind cam depresiv dacă îl iei bine la puricat.

De reproșat n-ar fi prea multe, poate că uneori întinde cam mult coarda și că finalul este unul în coadă de pește, dar pentru mine Dear mother merită cu prisosință, mai ales datorită originalității scenariului, să mă las bătut de 9 ori. Nici nu cred că există cale de mijloc aici, este unul din filmele care polarizează audiența și generează o relație de ură-iubire față de el.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Shaolin soccer

Vă place fotbalul? Dar cu artele marțialele cum stați? Este ciudată combinația de întrebări? Ei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.