Charles Bronson joacă în Death wish, ăăă, pardon, am greșit anul, este vorba despre noul Death wish în care Bruce Willis, pentru prima oară după ani buni, se trezește și își dă un minimum de interes să își facă meseria în acest remake al filmului cu același titlu din 1974.
Cei de-o seamă cu mine știu care este povestea care stă la baza acestui film, cei mai tinerei vor întreba probabil: Charles cine?
Bruce Willis este Paul Kersey, un chirurg (am chicotit un pic, Bruce Willis în rol de chirurg, greu de înghițit asta după atâția ani și grămezi de filme în care a fost polițai) care pățește nefăcuta, cea mai mare temere a unui om de familie, ca persoanele iubite (în acest caz soția și fiica) să cadă victimele unor pungași mărunți doar pentru că se aflau la momentul nepotrivit în locul nepotrivit.
Copleșit de durere, Paul își pune toate speranțele în poliție pentru rezolvarea cazului, deși noi deja știm că sunt doar niște speranțe deșarte, mai ales când aflăm că poliția are mai multe cazuri nerezolvate decât fire de păr are (era să zic Bruce) o perucă.
După ce se convinge că din partea curcanilor nu se mișcă nimic înspre rezolvarea cazului său, Paul se enervează și își dă seama că doar el poate da de urma nemernicilor care i-au distrus viața.
Și după un montaj de câteva minute în care-l vedem pe Paul cum începe să se antreneze cu arma, el fiind novice în trasul la țintă, acesta iese pe străzi, ca un justițiar care urinează pe lege și încearcă să-și facă singur dreptate.
După un început cam șovăielnic, i se duce repede buhul prin împrejurimi și apoi prin oraș, dar el continuă nestingherit să își vadă de ale lui, împărțind cu dărnicie gloanțe și dreptate în stânga și în dreapta.
Mă așteptam de la Death wish să fie o dejecție abominabilă de film, așa cum au fost cam toate filmele din ultimii 10 ani în care Bruce Willis s-a sinchisit să deschidă măcar gura pentru a-și citi monoton replicile.
Dar m-a surprins, nu pot să nu zic chiar plăcut de să cad pe spate, nu vă așteptați acum la minuni, la vreo revenire miraculoasă sau vreun rol magnific al bătrânului și obositului Bruce, dar în Death wish își face treaba.
Acțiunea din acest film nu este una foarte sofisticată care să te facă să îți dai ochii peste cap din cauza neverosimilului pe care îl degajă, aici avem parte de-o acțiune în formă brută, cu picioarele bine înfipte în realism, în care personajul principal nu este vreun erou invincibil, căruia nu i se poate întâmpla ceva rău și pe care gloanțele nu îl ocolesc așa cum uleiul ocolește apa sau politicianul onestitatea.
Sunt momente în care, pe lângă armă, Paul își scoate la înaintare și aptitudinile sale de chirurg, dând dovadă de un sânge rece ieșit din comun și de cunoștințe avansate de anatomie care-i permit să afle rapid răspunsurile dorite.
Death wish este un film despre un om care se satură de nedreptățile vieții, își trage o glugă-n cap și se ia la trântă cu cei care fentează legile justiției, legi pe care și el le încalcă, dar cu scopul de a face bine.
Filmul pune în discuție dacă se justifică în vreun fel crima.
O crimă, chiar dacă este comisă pentru a pedepsi un răufăcător, este tot o crimă. Suntem mai presus de lege? Aia proastă și, de multe ori, inutilă și care nu se aplică în mod egal tuturor și care este, din nou, de multe ori, prea blândă cu nemernici care distrug vieți și apoi scapă nestingheriți din cauza unor erori tehnice.
Teoretic nu suntem mai presus de lege, dar ce te faci când legea doarme în post și dreptatea este împărțită în funcție de cine are mai mulți bani?
Death wish nu glorifică acțiunile personajului principal, dar atrage un pic atenția asupra sistemului justițiar care scârțâie din ce în ce mai mult.
Scenariul nu este dintre cele mai strălucite, suferă de mania convenientului și al coincidenței, prea se potrivesc anumite chestii care contribuie la progresia acțiunii dar nici nu pot să cer ceva ieșit din comun unui astfel de film.
Death wish are câteva momente emoționante în care ți se pune ceva-n gât și cineva începe să toace ceapă lângă tine, iarăși un lucru neașteptat, mai ales din partea lui Bruce Willis.
Am râs atunci când Paul, la o întrebare cu privire la starea lui, a răspuns că e bucuros, și un personaj i-a spus că ar trebui să-i spună și feței lui că este bucuros, practic acesta era un sfat pentru actorul Bruce Willis din cele mai recente filme, să arate ceva emoții și că încă îi mai pasă de actorie.
Una peste alta, Death wish este un film chiar decent, cu o acțiune simplistă, dar eficientă pe alocuri și care se termină satisfăcător, fără pretenții de francizare, nota 6.
(3 / 5)
Trailer: