Deepwater horizon este un film bazat pe o poveste adevărată, care prezintă biografia dezastrului din aprilie 2010 care a avut loc pe platforma petrolieră cu același nume, dezastru considerat cea mai mare și mai gravă catastrofă de acest gen, vărsare de petrol în ocean, din istorie.
Filmul ne pune pe urmele lui Mike Williams, șeful echipei care se ocupa de partea electronică, și a lui Jimmy, cel responsabil cu buna funcționare a platformei petroliere.
Ajunși pe platformă pentru tura de 3 săptămâni, cei doi descoperă că echipa care a turnat cimentul la baza platformei a întins-o fără să facă și vreun test de rezistență al acestuia.
Motivul? Ordine de sus pentru a face economie de bani.
Jimmy nu se lasă așa ușor și ordonă niște teste de verificare a presiunii înainte de a pune în funcțiune platforma însă una din hienele cu funcție înaltă din grupul British Petroleum, cel care a angajat această platformă pentru a fora, trece peste capul lui Jimmy și decide, deși fără mari competențe, că totul este sigur și că nu mai este cazul de alte amânări suplimentare care ar duce la o depășire și mai mare a bugetului, deși un asemenea test ar fi fost mărunțiș pentru gigantul care câștigă 60 de milioane de dolari pe zi.
Nu este nici o surpriză că la scurt timp de la punerea în funcțiune a platformei Deepwater dezastrul iminent care dădea târcoale intră pe ușa din față, pompele cedează și noroiul petrolier țâșnește cu o viteză inimaginabilă cutremurând întreaga platformă.
Din momentul acesta pentru cele 126 de persoane prezente începe o luptă crâncenă pentru supraviețuire.
Ca și cum această deversare monstruoasă nu ar fi fost suficientă, iadul încă nu și-a arătat cea mai fioroasă latură și cum petrolul este inflamabil, acesta se aprinde și aruncă întreaga platformă în ghearele nemiloase ale unui incendiu titanic care se pune pe devastat fiecare bucățică a platformei.
Filmul pornește mai greu, poposește destul de mult timp în gara construirii caracterelor, o ia molcom, bătrânește, asigurându-se că vom deveni solidari cu personajele principale, că ne vom atașa emoțional de ele, că vom trece prin emoțiile și trăirile lor din timpul dezastrului, că vom suferi pas cu pas pentru rănile lor și că vom plânge ori de câte ori ceva grav li se va întâmpla. Și își atinge scopul cu vârf și îndesat.
Se concentrează cel mai mult pe Mike și familia sa, chiar prezentându-ne într-un limbaj simplu, sub forma unui proiect al fetiței sale, cum funcționează platforma și care sunt riscurile pe care și le asumă în îndeplinirea slujbei sale.
Chiar dacă întinde un pic cam mult coarda cu acest lucru, aproape trecând linia către plictiseală, ce urmează după compensează fără nici o discuție, te lasă mască, aproape că uiți că ești la cinema și ești complet transpus pe acea platformă, atât de bine este realizat filmul încât aveam impresia că urmăresc un documentar în direct a ceea ce se întâmplă, nici un moment nu mi-a creat impresia de fals, de fabricat în laborator, totul a fost redat aproape de realitate, fără înfloriturile specifice Hollywood-ului, tocmai pentru că povestea supraviețuitorilor a fost atât de dramatică încât chiar nu a avut nevoie de alte adăugiri inutile.
Din momentul în care scurgerea nenorocită se produce, Deepwater se transformă într-un iad imens, exploziile transformând fiecare obiect într-o bombă mortală.
Deși cu greu le pot numi așa pentru că nici o secundă nu mi-au creat impresia că ar fi false, efectele speciale sunt printre cele mai bune pe care le-am văzut, nici acum nu îmi dau seama cum au reușit să redea atât de în detaliu dezastrul produs pe platforma Deepwater. De regulă, când într-un film este implicat foc, și în cazul acesta a fost vorba de extrem de mult foc, scenele par false dacă nu sunt folosite explozii reale, ori aici a doua jumătate a filmului a fost o permanentă explozie.
Se poate spune că acest dezastru a fost o răzbunare a naturii pentru tot ce i se întâmplă din cauza noastră, deși a fost degeaba, că nu s-au tras învățăminte.
Dacă vreți, este povestea unor eroi din întâmplare, a unor simpli oameni care nu își imaginau că pot trece prin așa ceva și care puși în fața unui pericol iminent pentru propria viață, nu se mai gândesc la sănătatea lor, ci la salvarea camaradului de lângă ei care are nevoie de ajutor.
Nu are cum să nu te atingă la inimă o astfel de poveste, a omului normal transformat de nevoie în erou, îți dă o rază de speranță că totuși umanitatea nu s-a decrepit în ultimul hal și încă mai există o șansă pentru salvarea noastră sufletească.
Din păcate, ne este prezentată și partea întunecată a omului, a lăcomiei, a dorinței nestăvilite de a acumula averi cât mai mari riscând la nevoie viața multor oameni doar pentru un pumn de dolari în plus.
Adevăratul personaj negativ al filmului este dependența globală față de petrol, fără de care, momentan, societatea nu poate funcționa, dar aprovizionarea cu această sursă de energie duce tocmai la distrugerea lentă a societății.
Peter Berg a reușit o ecranizare de excepție a unui dezastru de proporții, reușind în același timp să onoreze cu mare respect viețile pierdute în timpul nenorocirii (finalul te lasă în lacrimi), arătând în același timp ce ieftină este viața unui om în mintea unui corporatist de etaj înalt și cât de mici suntem noi, oamenii normali, considerați dispensabili de acești rechini nenorociți cărora nu le pasă decât de bani și de putere. Dar, în același timp, ne prezintă și eroismul de care poate da dovadă același om simplu, desconsiderat, demonstrând că nu banul îl face pe om, ci caracterul.
Deepwater Horizon este un film de nota 9 în care drama și acțiunea se împletesc aproape perfect pentru a crea un rollercoaster de emoții intense și mesaje profunde la care ar trebui să cugetăm cu mare atenție.
Trailer: