Despicable me 3 sau al patrulea film din această franciză (dacă socotim și Minions) continuă aventurile amuzante ale fostului răufăcător Gru. cumințit de soția lui, Lucy, și cele 3 fiice adoptive, Margo, Agnes și Edith.
În acest film Gru este pus în fața unei încercări complicate și ratate de a pune mâna pe un răufăcător iluzoriu, care le tot scapă prin ingeniozitatea sa, Balthazar Bratt, un fost copil minune al anilor `80, blocat în acea perioadă de glorie.
După un nou eșec în capturarea acestuia, Gru și Lucy sunt concediați de agenția la care lucrează tocmai la timp pentru a afla că Gru are un frate geamăn.
Cu cățel, cu purcel, tot familionul se cărăbănește peste mări și țări pentru a-l întâlni pe Dru, care este total opus lui Gru, blond, mare întreprinzător, putred de bogat, dar lipsit de familie, Gru vrea un singur lucru, să devină un răufăcător pentru a-l face mândru pe tatăl celor doi.
Și pentru asta apelează la Gru, neștiind că acesta s-a lăsat de această meserie. Însă Gru miroase o oportunitate unică de a da un atac decisiv împotriva lui Bratt, ajutat de banii și tehnologia de ultimă generație deținute de Dru, păcălindu-l pe acesta că vor da lovitura vieții lor.
Aceasta este povestea principală din Despicable me 3, mai mult orientată spre adulți, se mai amestecă prin peisaj două fire epice secundare, una cu minionii sătui de bunătatea lui Gru, care-și iau lumea-n cap în căutarea altui stăpân netrebnic ,și una cu aventura lui Agnes în căutarea unui unicorn.
Filmul este destul de amuzant dar revin la marea mea problemă pe care am tot trâmbițat-o la animații, mare parte din ilar se pierde ca urmare a dublajului, este imposibil de păstrat farmecul poantelor când se face traducerea dintr-o limbă în alta, pentru că subtilitățile lingvistice diferă ca de la cer la pământ.
Cu toate astea umorul este preponderent de situație, generat fie de ipostazele nefericite în care Gru este pus din cauza neîndemânării sale și a fiicelor lui, fie de minionii ale căror aventuri sunt de-a dreptul savuroase, încă o dovadă că sunt amuzanți atunci când sunt serviți în porții mici și când sunt personaje secundare în film.
Cât despre Dru și al său imperiu clădit pe porci nu am ce comenta, generează râsete doar privind opulența pe care ne-o prezintă și de modestia cu care se laudă că nu este materialist
În ceea ce privește acțiunea, Despicable me 3 dă dovadă de o imaginație debordantă, încă de la început avem parte de scene palpitante, chiar dacă este vorba de o animație, ca spre sfârșit lucrurile să se încingă cu adevărat și acțiunea să rivalizeze cu blockbuster-ele Marvel sau DC.
După cum spuneam, sunt mai multe fire epice, cele secundare sunt pentru captarea atenției celor mici, pentru că nu prea ai ce alege din ele, dar povestea principală pune pe tapet probleme chiar sumbre, deși luate cam în bășcălie, cum ar fi rata crescândă a divorțurilor care afectează în special copiii mici, ducând chiar la sechele traumatice permanente sau perioada dificilă prin care trec copiii actori, mulți dintre ei neputându-se adapta la viața adultă și ajungând fie săraci lipiți pământului din cauza proastei gestionări a banilor de către părinți, fie recurgând la vicii precum droguri și băutură pentru a suporta dispariția faimei odată cu înaintarea în vârstă, și exemplele reale sunt cu duiumul, îmi vine în minte Macaulay Culkin care după succesul din Home Alone, ulterior s-a cufundat în droguri neputând trece de acea fază de copil minune al actoriei.
După cum vedeți, sunt și subiecte mai întunecate ridicate la fileu dar care nu vor fi sesizate deloc de cei mici și ținând cont că în sală nu a pâlpâit niciun telefon, bag seamă că adulții au percutat la film și au fost interesați de Despicable me 3 pentru că, de regulă, la animații, adulții vin doar să-și păzească odraslele și să verifice Facebook-ul.
Sau poate am interpretat eu mai mult decât trebuia anumite scene din film, posibil și asta.
Să nu uit de muzica excelentă, fidelă anilor 1980, de la Michael Jackson la Berlin, de la A-Ha la Madonna. Nici nu vreau să mă gândesc cât la sută din buget s-a dus pentru obținerea dreptului de a folosi în film niște melodii care au modelat industria muzicală din acea vreme.
Per total a fost un film emoționant, amuzant, palpitant, pentru toată familia, cu destule motive pentru o continuare care se anunță la orizont mai ales acum, când avem două personaje cu apucături diabolice pe care le îndrăgim, cred că i se potrivește un 8.
Iată că se poate și un trailer care să nu dezvăluie nimic din poveste și să îți și capteze interesul, trailerul din linkul de mai jos conține doar secvențe din primele 10 minute ale filmului
(4 / 5)
Trailer: