Detective Chinatown 2

După succesul avut de Detective Chinatown 1 (15 milioane buget, 130 milioane încasări), automat a venit și Detective Chinatown 2 la trei ani după primul film.

Acțiunea din film se mută din Thailanda tocmai în New York acolo unde Qin Feng (Haoran Liu) este invitat la nunta rudei sale, nebunaticul Tang Ren (Baoqiang Wang – Kung fu killer).

Din nefericire, la scurt timp după ce ajunge în New York, Qin Feng află că și-a luat țeapă pentru că Tang Ren numai de însurat nu-i arde, l-a aburit pe Qin să vină în USA doar pentru a rezolva un caz de crimă.

Dar nu orice crimă, ci a unui puradel de mare baștan care dă 5 milioane de dolari neimpozabili oricui reușește să găsească ucigașul, pentru că poliția face ce știe ea cel mai bine, adică nimic.

Astfel, cei mai șmecheri detectivi din lume, o ceată pestriță de personaje, au dat buluc la mirosul unei asemenea sume exorbitante.

Cazul îl intrigă pe Qin, mai ales că printre detectivi se află și o donșoară care îi crește temperatura corporală în zona inghinală, așa că se apucă de cercetat în vederea rezolvării cazului și obținerii titlului de cel mai bun detectiv din lume.

În mare parte, Detective Chinatown 2 urmează aceiași pași ca primul film, doar că locația se schimbă. Cu toate astea, acest film mi-a plăcut mult mai mult dintr-un motiv foarte simplu.

Cazul pe care trebuie să îl rezolve se transformă rapid într-o urmărire a unui criminal în serie care are niște motivații terifiante, aproape la nivel de Se7en. Știu că poate sună o blasfemie ce am scris, dar îmi mențin poziția.

Vizual nu te oripilează, că nah, este film chinezesc, bașca o comedie pe deasupra, nu vor ei să sperie spectatorii cu imagini de groază, dar tot te trimite în pic în Speriețeni cu explicațiile simbolice și religioase ale planului criminal.

Dacă în primul film am avut parte de un simplu jaf, aici lucrurile stau mult mai complicat și bucățica de creier aflată-n hibernare căreia îi plac psihopații iese un pic din peșteră la aer curat în acest film.

Detective Chinatown 2 rămâne însă o comedie la bază și chiar dacă poantele sunt dintre cele mai simpliste și fără cine știe ce inteligență în ele, la unele dintre ele am râs cu multă poftă, mai ales că-și pun actorii chinezi în ipostaze un pic deocheate pentru gustul lor oriental. Dacă erau americani în aceleași secvențe, nu ar fi avut haz, dar așa, expresiile stupefiate ale actorilor au făcut toți banii virtuali dați pe film.

Mi-a plăcut că scenariul ia în bășcălie atât China (dar mai subtil, să nu se supere tătucul ăl` mare), cât și USA (aici mai pe față, mai evident, mai pronunțat, că nah, cine să se supere?). Filmul apelează la multe stereotipuri, cu siguranță unii americani s-ar activa imediat dacă n-ar fi pentru ei atât de mare efortul intelectual de a citi subtitrări și de a urmări filmul în același timp. Scenaristul a învățat să fie și un pic meta, cu clare influențe hollywoodiene, dar asta a contribuit la starea de bine pe care filmul o generează.

Nu este el prea bine încropit, ritmul este cam alandala, sunt multe personaje introduse de pomană care nu fac absolut nimic 95% din film și sunt folosite doar pentru o singură secvență, plus se fac treceri subite și cam forțate de la o locație la alta, având drept justificare inteligența lui Qin care este dusă la un nivel de Dumnezeu atotștiutor, ceea ce cam deranjează credibilității filmului.

Dar martalogii din film sunt amuzanți, dă-i în mă-sa că-s caterincă maximă, mai ales Tang Ren, care este meltean și înduioșător, cocalar și onest, egoist și altruist, fustangiu și îndrăgostit, toate în același timp, are rara abilitate de a deveni fie enervant, fie îndrăgit de către spectatori, fie ambele simultan.

Distribuția este una internațională, așa că veți identifica oarece fețe cunoscute în film, se mai perindă o Bai Ling (Sharknado) sau un Michael Pitt (Ghost in the shell).

Detective Chinatown 2 ca film per ansamblu nu este neapărat foarte reușit, dar din punct de vedere al comediei își atinge ținta, bașca are și un strop de seriozitate și un pic de mister interesant, astfel încât mă aventurez până într-acolo încât îi dau chiar 8 cu coroniță.

Având în vedere că Detective Chinatown 2, cu un buget de circa 65 milioane de dolari, a încasat aproape 550 de milioane de dolari, a venit în 2021 și Detective Chinatown 3, dar despre el într-un viitor episod.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Fly me to the Moon

Fly me to the Moon

S-a strigat adunarea pentru conspiraționiști din toată lumea odată cu lansarea filmului Fly me to …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *