Die hard: With a vengeance

Die hard: With a vengeanceDie hard: With a vengeance reînvigorează franciza care devenise un pic coclită după Die hard 2 care a fost o copie palidă a nemaipomenitului Die hard 1.

Și-au dat seama și producătorii de asta și nu au făcut greșeala de a ne aduce aceeași poveste pentru a treia oară pe ecrane.

 

🎬 Die hard: With a vengeance – Premisă

De data asta, Die hard: With a vengeance nu mai are loc în zi de sărbătoare și nici măcar nu mai folosește o singură locație.

Îl regăsim pe John în orașul său de baștină, New York, dar într-o stare deplorabilă. El, nu orașul.

Suspendat din funcție, azvârlit de soție din casă, bețivan notoriu, pare o epavă a eroului care a salvat situația în precedentele filme.

Dar n-apucăm să-i plângem de milă pentru că acțiunea explodează, la propriu, încă din primele minute și capul răutăților este Simon (Jeremy Irons – Zack Snyder`s Justice League), un descreierat care a împânzit New York-ul cu bombe și amenință că le va detona dacă un anume personaj nu va participa la jocurile lui pline de cimilituri.

Și pe cine ia în vizor Simon? Mare miracol, taman pe mahmurul John McClane care își scutură rapid aburii alcoolului și se înhamă la o nouă misiune de salvare a zilei, că doar la asta se pricepe cel mai bine.

Și nu o face singur, de data asta are un acolit de mare nădejde pentru că filmul reușește, printr-o sclipire de geniu, să adune la un loc cei mai celebri slobozitori de „motherfucker‟ din istoria recentă a cinematografiei, adică John McClane (Yippee ki-yay motherfucker) și Samuel L. Jackson (orice motherfucking cuvânt).

Locul de joacă este întregul oraș New York, cei doi făcând echipă în încercarea de a dezlega ghicitorile (nu prea complicate, privind în retrospectivă) cu care Simon vrea să îi pună în încurcătură, prevenind astfel detonarea bombelor.

 

💭 Die hard: With a vengeance – Comentariu

Filmul revine la origini, se întoarce regizorul John McTiernan, cel al primului film, și avem din nou farmecul acțiunii din Die hard 1, dar la o scară mai mare.

Povestea este plină de tensiune și de imprevizibil, nu știi niciodată unde este ascunsă bomba sau ce ghicitoare urmează să dezlege cei doi, bașca scenariul este alambicat, poate prea complicat pentru binele unui simplu film de acțiune, dar mie mi-a plăcut foarte mult.

Revine în scenă creierul pentru că se gândește zdravăn în acest film, orice eroare în judecată fiind echivalentă cu dezastrul.

Chiar dacă acțiunea nu mai este atât de furibundă ca în Die hard 2 când bubuia orice, nu ducem lipsă în Die hard: With a vengeance de scene impozante în ceea ce privește ploaia torențială de adrenalină.

Aș putea spune chiar că este mai mult un thriller de aventură decât un film de acțiune, accentul căzând pe dezamorsarea situațiilor limită în care personajele sunt puse de către antagonist.

Se dă mult și cu pac-pac, trosc-fleoșc, bum-bum, dar inima se ia la întrecere cu un purice în momentele de pură teroare când nu știi dacă John și Zeus vor găsi rezolvarea ghicitorii în timp util.

Faptul că nu se apelează atât de mult la explozii devastatoare, deși este un film cu bombe, asigură o calitate tehnică a filmului care trece (în mare parte) testul timpului. Sunt vreo 2 secvențe cu „green screen‟ ridicole, dar nu deranjează nici pe departe precum cele din Die hard 2.

Die hard: With a vengeance este de neoprit, nu pierde deloc timpul precum precedentele iterații din franciză care au pornit mai greu acțiunea.

Aici turăm motoarele din primele clipe și p-aci ți-e drumul, nu ne mai oprim decât în rare momente să ne tragem răsuflarea.

Cele două personaje sunt puse în tot felul de situații care de care mai periculoase, murdare, contra cronometru, totul sub amenințarea bombelor nevăzute.

Întinde un pic coarda cu rezolvarea prea la limită, dar având în vedere chintesența poveștii, se poate trece cu vederea.

Secvențele de acțiune sunt mai sofisticate, intră în scenă decoruri imense, mașinării gigant, totul emană o senzație de grandoare.

Avem clasicele confruntări în care se încing armele cu gloanțe, dar și urmăriri nebune pe străzile aglomerate ale New York-ului, și nu numai, plus câteva alte scene de-a dreptul exuberante pe un șantier în construcție sau pe o navă imensă.

Tulai Doamne, cât de mișto este interacțiunea dintre John McClane, un polițist alb sictirit și flegmatic, și Zeus, un electrician negru care vede rasism în orice i-ai spune.

Sunt delicioase schimburile de replici acide dintre cei doi și parcă scenariul a fost Muica Lepidopteră Infantă pentru că dialogul este extrem de relevant în zilele noastre.

Zile când nu mai poți zice nimic de rău la adresa unei persoane de culoare, că imediat sare de cur în sus că ești rasist, deși tu critici cu totul altceva în afară de culoarea pielii.

Mai are cineva curajul azi de o asemenea scenă?

Die hard: With a vengeance

Nu de puține ori m-am oprit din măsuratul pulsului accelerat datorită secvențelor de o intensitate prea ridicată pentru a râde cu dinții cariați la vedere când unul dintre cei doi mai azvârlea câte-o dumă amuzantă spre celălalt.

Personajul negativ, chiar dacă nu se ridică la nivelul unui Hans Gruber, este memorabil prin planul diabolic pe care îl gândește, fiind simultan atât fermecător, cât și dezgustător.

Nu mai avem deloc personaje din primele două filme, doar Bruce Willis (Armageddon) este constanta acestei francize, dar prezența lui Samuel L. Jackson (Infinity war) compensează din plin lipsa unor personaje precum Powell sau Argyle.

 

🏆 Die hard with a vengeance – Verdict

Absurd pe alocuri prin sincronizarea perfectă a unor acțiuni, Die hard: With a vengeance rămâne un film excelent care aduce o combinație aproape perfectă de acțiune furibundă și comedie verbală bazată pe ciondăneala dintre John și Zeus.

Are și momente care acum pot fi considerate jignitoare, dar la dracu, pe cine interesează asta?

Doar pe ăia care au dosurile croite să le intre câte un băț.

Își păstrează ratingul R, era și culmea să îl schimbe, că doar nu vă așteptați la cei doi să se alinte unul pe altul și ambii pe toți cu tot felul de cuvinte armonioase și aducătoare de pace.

Nu domnule, se spurcă între ei folosind cele mai colorate înjurături.

Ah, și este și violent fizic până acolo încât vedem un om sfârtecat în două, deci dacă vă sângerează deopotrivă ochii și urechile la asemenea reprezentații, posibil să vă ofenseze filmul toate simțurile.

Mi s-a terminat timpul aici și mă opresc pentru că am de rezolvat 9 ghicitori.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Lost bullet 2

Lost bullet 2

Lost bullet 2 continuă evenimentele lăsate cam în coadă de pește de către primul Lost …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.