Dirty grandpa

Dirty grandpa

4 out of 5 stars (4 / 5)

Fac ce fac şi tot la o comedie mă opresc, de data asta una având ca protagonişti 2 masculi.

Dirty grandpa porneşte într-o notă tristă, ne trezim la o înmormântare şi ne întrebăm dacă nu cumva am greşit filmul.

Îl avem pe Dick, un bătrânel trist şi demolat de pierderea soţiei sale după 40 de ani de căsătorie care apelează la Jason, nepotul său, aflat în pragul căsătoriei, pentru a-l conduce din punctul A în punctul B, am şi uitat de unde până unde dar nici nu are importanţă. Motivul? Bătrânul nu mai are carnet, fiindu-i suspendat pe motiv de chioreală acută.

Începusem să-mi pun întrebări cu privire la statutul de comedie al filmului şi deja pregăteam nişte înjurături cu gândul că am fost păcălit din nou de trailer şi în loc de comedie mi se serveşte o plictiseală fără sare şi piper.

Însă nu au durat mult aceste întrebări, filmul o ia razna din momentul în care Jason vine să-şi ridice bunicul pentru a-l lua la plimbare şi-l găseşte practicând o sesiune de dragoste cu propria-i persoană în faţa unui film educativ din categoria unei litere triplate, XXX.

Moşul nu mai pare atât de apăsat de moarte soţiei şi colcăie de un chef nebun de viaţă, prioritatea lui primordială fiind de a-şi parca mădularul în prima fofoloancă ieşită în care dar care musai să fie cel puţin pe jumătatea vârstei lui.

Aşa că boşorogul numai de umblat pe autostrăzi pustii şi plictisitoare nu are chef, ci de petreceri, distracţii şi gagicăreală pe plajă spre stupefacţia nepotului său al cărui gând stă numai la teroarea de viitoare soţie care-l stresează cu fel şi fel de întrebări imbecile cu privire la nişte chestii absolut insignifiante referitoare la apropiata nuntă. Da, dragi viitoare mirese, bărbaţilor li se rupe fix în pix dacă şerveţelul e în formă de evantai sau de cur pătrat, dacă florile sunt hortensii violete sau pizda-ţigăncii pe ciclu, important e să fie băutură, nu contează, să fie cu alcool.

Ş uite aşa, Jason e apucat de disperare pentru că bunică-su` îl bagă în fel şi fel de belele, de la beţii crunte lovite de amnezie până la pârnaie pentru acuzaţii de pedofilie. Şi cum el este un avocat de succes la firma lu` tac-su, normal că îl apucă dracii că pică nătăfleţ în astfel de situaţii care îi strică imaginea de băiat serios.

În mixtură intră şi niscai fătuci bune, una din ele picându-i cu mare tronc moşului şi scopul lui până la moarte e să o aducă la orizontală pe Lenore care nici pe departe nu i-ar displace asta.

Pregătiţi-vă pentru un torent de glume rasiste de tot felul şi de poante homofobice la greu, apare în peisaj şi un poponar negru care devine ţinta ironiilor crude ale moşului. Nici măcar maşina lui Jason nu scapă nevătămată, mă rog, fiind o maşină de femeie şi roz pe deasupra, cred şi eu că era motiv serios de miştocăreală.

Dar moşul are cea mai spurcată gură inventată vreodată, rar găseşti câte un cuvânt care să nu fie vulgar, jignitor, rasist, homofob sau xenofob. Şi deşi cu prilejul altor filme am scris că sunt sătul de astfel de comedii cu umor de veceu, aici pare că am dat de contrariul, umorul nu e de veceu, e mult mai mult de atât, e de hazna oceanică, este atât de crud, de violent verbal, de vulgar încât ţi se face ruşine că auzi asemenea cuvinte, dar pe de altă parte, nu e înjurătură doar de dragul înjurăturii, poantele cu trimiteri la origini sunt foarte bune şi inventive, pline de imaginaţie, analogiile spurcate și complet “politically incorrect” sunt chiar inteligente, situaţiile prin care este pus amărâtul de Jason sunt ilare cum rar am mai văzut printr-o comedie.

Am râs cu gura până la tavan mai ales că filmul e un pic pe dos, nu te aştepți ca moşul să fie sursa comediei, şi când Tutankhamon, adică grandpa e jucat de Robert de Niro, efectul comic e şi mai accentuat. Băiatul serios e interpretat de Zac Enron, care de regulă interpretează roluri de aiurit, de nepăsător cu privire la problemele vieţii, neinteresat de lucruri serioase gen carieră şi familie. De asta am zis că e pe dos filmul, după Neighbors în care face exact ce face bunică-su aici, e ciudat să-l vezi pe Efron jucând rolul opus.

Chimia dintre cei 2 este foarte bună, se lasă cu explozii de hohote ori de câte ori interacționează, se vede că s-au distrat pe cinste.

Dar sub straturile everestiene de glume porcoase și faze de înroșit obrajii neprihănitelor în ureche, Dirty grandpa are și o poveste cu niscai mesaje cu tâlc referitoare în special la familie, la faptul că ne concentrăm pe carieră în detrimentul creșterii copiilor care duce la alienarea acestora, la axarea pe niște elemente efemere și lipsite de substanță cum ar fi acumularea de avere în loc să te bucuri de viață pentru că pe patul de moarte nu o să îți mai fie gândul la câtă avere ai făcut, ci cum ai trăit și atunci e prea târziu pentru regrete, la coșciug nu se poate da reset pentru a o lua de la capăt, nu e joc în care să ai vieți infinite. Viața e una singură, bucură-te de compania familiei și a prietenilor, cacă-te pe ea de carieră, nu o lăsa să te acapareze.

Am înțeles notele de excrement pe care filmul le-a primit, deh, și criticii ăștia se joacă doar cu crengi rectale, dar dacă știi la ce să te aștepți de la film, atunci nu vei fi dezamăgit, nu e nici pe departe de Oscar, este doar o comedie care te face să râzi și fix asta vreau de la o comedie, dacă e și nițel deșteaptă, cu atât mai bine. O să spuneți că m-am tâmpit la cap, dar nota 8, îi dădeam un 7 dar mi s-a zbârlit părul când am auzit tonul de apel pe care îl are Jason la telefon în film, este fix același pe care îl am și eu și asta mi-a ridicat niște întrebări mai profunde cu privire la propria-mi existență.

 

Trailer

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Drive-away dolls

Drive-away dolls

Drive-away dolls este un film regizat de jumătate din cuplul Coen, în speță de fratele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *