Dog

Vă era dor de un film cu o javră? Ei bine, Dog este o producție cu Channing Tatum în rol principal. Dar nu-i el javra.

S-or fi gândit mult până să le vină ideea cu titlul ăsta original de film?

🎬 Premisă

Jackson (Channing Tatum – Free Guy) este un fost soldat ranger lăsat la vatră pentru că are noaptea coșmaruri și face pipi-n pat după ce a dat cu bombe după talibani. Dar viața lui post armată nu-i deloc roză ca pastila de hamburger, și tot încearcă să revină pe front.

Nu prea are șanse de reușite pentru că nimeni nu-și ia răspunderea să trimită pe unul cu PTSD pe front, chiar dacă medicii și-au pus parafa pe foaia de accept.

O șansă bună îi iese în cale când trebuie să ducă un câine, alt rănit pe front, Lulu, la înmormântarea stăpânului său de pe câmpul de luptă. Dacă duce misiunea la bun sfârșit, atunci va ajunge din nou în bocancii militărești.

Zis și făcut, acceptă misiunea, că doar cât de greu este să te plimbi pe drum cu un câine meseriaș?

Eh, habar n-are el că Lulu are și ea niște traume post război și este practic diavolul în lesă, un pericol pentru oricine se uită urât la ea.

💭 Comentariu

Să nu credeți că Dog este vreo comedie canină cu un cuțulică drăguț să vă duceți puradeii la film în ideea că poate se vor sătura de câini și nu vor mai cere acasă să le cumpărați unul.

Din contră, Dog este un film matur, poate prea matur pentru binele său, și câinele este doar un pretext pentru a prezenta traumele inimaginabile pe care războiul le naște-n trupul și, mai ales, psihicul soldaților care se întorc cu mintea-n cioburi, dacă au noroc.

Nici nu știi ce să zici, mai bine cu psihicul bucățele, dar viu, sau direct în sicriu, dar ai scăpat de chin?

Ca atare, Dog este un film depresiv, care nu prea îți dă motive să sari în picioare de bucurie.

Nici nu este foarte imaginativ și original, povestea soldaților care se întorc traumatizați din război până aproape de a fi incapabili de a mai funcționa ca oameni normali în societate a fost spusă de nenumărate ori.

Iar bucata cu câinele urmează traseul sinuos, plin de aventuri turbulente, pe care îl anticipați spre finalitatea așteptată.

Așadar, este un film clasic, tras prin șablon, lipsit de orice fărâmă de inovație. Dar este eficient pe alocuri, reușește să transmită efectele nocive ale războiului, deși în niciun caz nu o face mai bine decât ce vedem în perioada asta cu invazia din Ucraina (pentru cei care vor citi asta peste 50 de ani, vorbesc despre războiul din Ucraina din 2022).

Contextul lansării sale nu-i cel mai potrivit, mesajul său fiind umbrit de unele mai potente care și alea ne lasă nepăsători, dăm din gură, dar cam atât.

Sunt momente în Dog care te oripilează, dar nu la prima vedere, ci ulterior, cum am pățit eu, este un atac al câinelui într-un hotel care pare amuzant la prima vedere, dar la o analiză mai rece, devine înfiorător. Și m-a scârbit titlul unui fel de carte pe care soldații sunt obligați să o creeze în timpul misiunilor, pentru că pare că preaslăvește preamărețul război.

Nu știu dacă este realitate sau ficțiune, oricum ar fi, este bolnavă treaba, chiar vomitivă.

Una peste alta, Dog nu-i un film de animare a spiritului, navigând printre problemele grave de comportament ale potăii și printre dificultățile din viața personală a lui Jackson, pelicula nu-i prea jovială.

Sunt câteva momente tandre, nu-i spoiler, oricum știți că spre asta se îndreaptă, între Jackson și Lulu, iar modul în care două ființe făcute țăndări de război, chiar dacă sunt specii diferite, se alină una pe alta este de natură să te emoționeze.

Dar nu neapărat de bucurie, ci mai degrabă îți activează ordinul de recrutare a compasiunii pe care trebuie să o scoți la înainte pentru a te ralia atmosferei de spleen profund generator de oftaturi pricinuite de dureri sufletești.

Dog este mai mult decât ce pare la prima vedere, nu lipsesc abuzurile de alcool, pastile, droguri, probleme familiale, nu se avântă prea mult în ele, precum alte filme care se iau de gât cu PTSD, dar sunt prezente.

Emoționant pe alocuri, trist în cea mai mare parte, cu câteva glume destul de jucăușe, dar nimic notabil, Dog este un plonjon abrupt într-o fire umană, dar și una canină, ambele demolate de-un război care nu-i al lor, dar la care sunt forțați să ia parte.

Câinele (de fapt trei) joacă excelent, ne aruncă niște priviri și adoptă niște atitudini cu potențial de sfărâmare a sufletului.

La dracu, joacă mai bine decât Channing Tatum, care nu-i cel mai răsărit din curtea școlii când vine vorba de actorie, iar dinamica lor îți atrage privirea fără să îți dai seama.

🏆 Verdict

Are destule plusuri care se adună laolaltă, dar faptul că-i prea previzibil și banal, încă un film în grămada fără sfârșit a producțiilor cu traume generate de război, face ca Dog să fie doar decent și, ca atare, îl hrănesc cu 7 bobițe de Pedigree.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

CJ7

Stephen Chow intră și în teritoriul SF odată cu lansarea lui Cheung gong 7 hou …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.