Pe HBO Max am găsit #dogpoopgirl, un film nominalizat la Gopo 2023 pentru cea mai bună actriță în rol principal și cel mai bun debut (Andrei Huțuleac).
🎬 #dogpoopgirl – Premisă
Alina (Andreea Gramoșteanu – Complet necunoscuți) este o angajată la o bancă, dar nu vă imaginați că în vreo funcție sus pusă.
Într-o zi i se face chef de un animal de companie, așa că-l adoptă pe Oscar, un puiuț de maidanez.
În metrou acesta provoacă o nefăcută urât mirositoare, iar Alina, destul de stingheră, ar vrea și n-ar prea vrea să curețe după el, că nici nu avea cu ce.
Cum trăim în epoca datelor mobile, cineva filmează scena respectivă care devine virală.
Și de aici puteți trage singuri concluzia cam ce bucurii va primi Alina în urma nedoritei faime pe care o obține.
💭 #dogpoopgirl – Comentariu 🍿
Tulai Doamne, am început să dansez de bucurie că am dat și eu de un film românesc care are ceva de spus într-un mod coerent și deloc pretențios.
Nu ca unele „vome‟ ale căror nume nu le voi pomeni să nu supăr mai mult decât am făcut-o deja.
Practic, #dogpoopgirl este un Idiocracy românesc deoarece scoate în evidență nivelul cosmic de prostie sublimă la care a ajuns societatea noastră.
Nu doar cea românească, mă refer la cea în general.
#dogpoopgirl funcționează ca o satiră tragicomică în care exagerările sunt folosite în ideea de a scoate mai bine în evidență multiplele hibe care au pus stăpânire pe mentalul nostru de turmă.
Însă mă întreb dacă oare sunt exagerări deoarece acțiunile și faptele prezentate își găsesc contrapartide și în viața reală.
1. Am ajuns atât de intoleranți cu cei din jur încât orice mizilic necuantificabil trezește monstrul din noi și ne umflă pipota, făcând pe vitejii acolo unde nu trebuie.
Odată cu asta ies la iveală superficialitatea și nepăsarea care ne caracterizează ca națiune, pentru că suntem consumați de nimicuri inutile, dar nu ne interesează aspecte ale vieții cotidiene care au impact direct asupra noastră.
Iar #dogpoopgirl exemplifică extrem de fidel acest aspect, cu atât mai mult cu cât chiar în această perioadă trăim așa ceva.
Oamenii sunt revoltați de casele automate de la Auchan, care există de luni bune, că așa le-a zis Godină, dar nu au nimic de comentat despre achitarea lui Gabriel Oprea și prescrierea dosarului HexiPharma.
Internauții se omoară virtual între ei și se jignesc pe tema Contesei Digitale în loc să fie stupefiați de legea abuzului în serviciu fără prag, adică se dă liber la furat.
Nu, Doamne ferește să ne intereseze cât, ce și cum fură conducătorii noștri, contează cât a băut cutărică vedetă de carton sau cât botox și-a băgat în buci nu știu ce coțohârlă tiktokeriță.
2. Mass-media, sub orice formă, transformă cel mai mic țânțar într-un armăsar feroce, ruinând vieți omenești în fuga pentru un punct procentual extra de audiență.
Și care scoate orice din context pentru a schimba sensul cuvintelor și acțiunilor de dragul de a se plia pe anumite mesaje inexistente.
Aici #dogpoopgirl surprinde foarte bine această stare de fapt, parodiind emisiuni celebre care atacă subiecte banale, cotidiene, fără vreo urmă de interes real și încearcă să le senzaționalizeze.
Totul întru distrarea muritorului de foame, care trăiește pe ajutor social sau dintr-o pensie mizeră, dar care nu s-ar sinchisi să iasă în stradă să protesteze, captivat fiind de jegurile de emisiuni pe care le consumă non stop.
Iar acest senzațional fictiv este necesar nu doar pentru audiență, ci inventat și la comandă, că vin ordine de sus întru îndobitocirea poporului pentru că statul n-are nevoie de tine să gândești, ci doar să votezi.
3. Nu în ultimul rând, atacă virulent și idioțenia care se revarsă fără baraj pe social-media acolo unde nu te verifică nimeni cât ești de prost.
Acolo unde orice retardat poate deveni „influencer‟ dacă reușește să convingă alte hoarde de idioți să-l urmeze.
Din nou, avem exemple gârlă și în social media românească, una care colcăie de analfabeți cocalari și curve pițipoance care dau lecții de moralitate.
După cum vedeți, #dogpoopgirl mi-a atins un nerv sensibil pentru că redă într-un mod mai grosolan, dar deloc greșit, realitatea în care trăim.
Deși sumbru ca subiect abordat, filmul are și o parte comică. Este ea destul de neagră ca intenție, dar amuzantă.
Vă recomand doar să urmăriți știrile de pe burtiera emisiunilor prezentate în film. Eu la alea m-am stricat de râs. Ups, m-am stricat, nu este bine în contextul filmului.
🏆 #dogpoopgirl – Verdict 👍 sau 👎?
Chiar dacă nu-i original prin premisă și nu dezvoltă nemaipomenit de bine subiectul, fiind un film foarte scurt, de nici 80 de minute, #dogpoopgirl mi-a plăcut, fiind o surpriză la care nu mă așteptam.
Andreea Gramoșteanu își merită pe deplin nominalizarea la actorie pentru că face un rol intens și complex, trecând prin multe stări emoționale.
De asemenea, s-ar putea să nu cadă prea bine la stomac celor iubăreți de animale, dacă vă deranjează secvența de început din metrou s-ar putea să vă răscolească și pe mai departe altele asemenea.
Mai are ceva rateuri mici pe la scenariu, că m-am tot scremut să pricep faza cu datoriile la întreținere, o scenă care, matematic vorbind, nu are sens.
Dar nu am alte obiecții de făcut la adresa filmului care primește de la mine 8 like-uri binemeritate.
