În Dream scenario Nicolas Cage are ocazia să se joace de-a Freddy Krueger.
🎬 Dream scenario – Premisă 🕮
Paul (Nicolas Cage – Con Air ) este, probabil, printre cei mai plictisitori oameni din lume.
Profesor titular la o universitate fără ștaif, cu o familie obișnuită și aspirații ce tind spre zero, pare-se că viața lui se învârte într-un circuit monoton.
Asta până într-o bună zi când află că oameni străini, tot mai mulți, încep să-l viseze din senin, deși unii nu îl văzuseră până atunci.
Astfel capătă notorietate, devine mai viral ca un virus mortal și celebritatea proaspăt dobândită îi schimbă soarta din temelii.
Însă ceea ce părea un lucru amuzant la început se transformă, încetul cu încetul, într-un coșmar de neînchipuit în care Paul intră fără voia lui.
Visele se metamorfozează în altceva dramatic și jovialul se transformă în terifiant, iar domnul profesor începe să sufere din cauza fragilității altora.
💭 Dream scenario – Comentariu 🍿
Cum filmul a fost lansat sub egida lui A24, este de la sine înțeles că avem parte de o bizarerie narativă cum doar cei de la acest studio știu să producă.
Pornește mai întâi ca o comedie stranie pentru că subiectul abordat este unul original, deși își trage seva din A nightmare on Elm Street.
Era amuzant să văd cum se umflă pipota în fadul de Paul când află că tot mai multă lume are vise cu el, unele dintre ele chiar umede.
Dar cum era de așteptat, ce este bun nu durează prea mult și scenariul o apucă pe o cale serioasă și satirică.
Ceea ce urmează să scriu este cu siguranță izvorât din apartenența mea la o generație care a acumulat mai multe decade în etate și are mentalitatea setată pe un nivel arhaic.
Am interpretat filmul ca fiind o alegorie veninoasă care beștelește generația actuală formată din, și acum vin trivialitățile, pămpălăi, fătălăi, papă lapte și ultra sensibili.
Adică persoane care se simt traumatizate din ce miri ce lucru.
În cazul de față amărăștenii rămân cu sechele că-l visează pe un neica nimeni și ajung să-și proiecteze temerile asupra unui om nevinovat.
Societatea devine una labilă psihic deoarece tot mai mulți componenți ai ei sunt ușor de speriat și trebuie ținuți de mânuță la orice căcat de pățanie sau pocinog de două parale prin care trec.
Păi bă sensibilii lui pește prăjit, pe vremea mea (zici că sun ca moș Ion Roată) eram traumatizați când ne pipăia unchiul bețiv prin vreun colț de debara.
Acum tinereii din ziua de azi sunt traumatizați că visează urât de parcă ar fi copii de 3-4 ani care fac pișu-n pat că au avut coșmar cu bau-bau.
Cam la asta se rezumă, așa cum am priceput după puterile mele, acest film.
Unul care scoate în evidență o tendință demoralizatoare și tristă a societății noastre.
Cea în care deraiații mintal, care devin tot mai mulți, se transformă într-o turmă de neoprit și pentru că nu-s echipați cum trebuie la nivel intelectual pentru a face față unei vieți dure o distrug pe a altora din te miri ce motive stupide.
Poate că exagerează în anumite aspecte, dar nu ai cum să nu recunoști anumite comportamente toxice ale personajelor care tabără pe niște nevinovați pentru că așa li s-a năzărit lor, fără a avea un argument coerent.
Chiar și de ar exista motive reale, tot nu este în regulă să faci pe justițiarul răzbunător, că nu trăim în jungla epocii de piatră, se presupune că suntem o specie educată cu mii și mii de ani de civilizație adunate în analele istoriei.
Sau poate că mintea mea a zburdat cu poftă pe niște câmpii nebunești, interpretând după bunul plac niște mesaje și simboluri care poate nici nu au treabă cu analiza mea.
Apropo de interpretat, hai că Nicolas Cage când se pune pe treabă demonstrează de ce este câștigător de premiu Oscar pentru actorie.
Deși s-a preumblat prin multe dude în anii recenți, pare-se că are parte de o resuscitare a carierei deoarece a prins câteva roluri bune în filme serioase ca Pig, The unbearable weight of massive talent și cel de față.
Aici nu-și exacerbează gesturile decât atunci când scenariul i-o cere, mimica este în limite normale, își joacă rolul cu mult talent și, pe alocuri, a reușit să mă sperie prin schimbările bruște de atitudine.
🏆 Dream scenario – Verdict 👍 sau 👎?
Oare să fie o poveste cauționară care trage un semnal de alarmă că nu ne îndreptăm, ca societate, spre Câmpiile Elizee ci mai degrabă spre cămașa de forță?
Sunt curios ce veți pricepe din acest film original atât prin faptul că nu-i vreo continuare, cât și prin premisa interesantă, numai bună de generat discuții.
Putea, totuși, să se ducă în zone și mai inconfortabile și să dezvolte premisa mult mai bine, parcă n-a avut tupeul să se joace așa cum trebuie cu o asemenea idee fistichie.
Ah, și mai abordează un subiect care este și mai terifiant decât ce am povestit până acum.
Ferească sfântul să ajungem acolo că eu unul mi l-aș dori pe Freddy cu ale sale gheare să-mi bântuie visele și nu ceea ce prevestește acest film pentru viitorul nostru.
Este un film ciudat, care te pune pe gânduri, și chiar o face ca lumea, și mă determină să dau pe gât 8 energizante de teamă să nu mă ia somnul.