Durante la tormenta

Durante la tormenta

Netflix se dovedește un izvor de comori ascunse pentru că am dat peste Durante la tormenta, un film regizat de Oriol Paulo.

Vă invit să-i urmăriți filmele anterioare, Contratiempo și El cuerpo, ambele notate de mine cu 9, pentru a ști la ce să vă așteptați.

Durante la tormenta este o combinație de Frequency și un pic, dar doar un pic, de Your name.

Povestea începe cu puțin timp înainte de revoluția ceaușistă, aflată încă în scutece, dar taman la fix să vedem căderea zidului Berlinului. Dar nu despre asta este vorba în film.

Dăm peste Nico, un puștan pasionat de chitară care își filmează performanțele muzicale în propria-i cameră în timp ce afară rupe cu ploaia, o imensă furtună tocmai dezlănțuindu-se.

Nu vă temeți, ce povestesc are loc foarte rapid, încă din primele 15 minute, așa că nu este niciun spoiler.

Nico aude scandal în casa de alături, asistă la ceva oribil și, încercând să fugă, este tamponat mortal de o mașină.

Anii trec și Durante la tormenta sare tocmai în zilele noastre și o întâlnim pe protagonista Vera Roy (interpretată de Adriana Ugarte), o mămică mutată în casă nouă care, în timpul unei furtuni electrice impresionante ce durează 72 de ore (aceeași ca acum 25 de ani), dă peste un TV vechi și o cameră de filmat antică.

Da, ați dat dovadă de perspicacitate, este vorba de aceleași aparate electronice cu care Nico se filma acum 25 de ani.

Și ce să vezi, cei doi iau legătura prin intermediul acestora, spărgând bariera timpului și Vera, după ce-și revine din uimire, își dă seama că-l poate salva pe Nico de la o moarte timpurie, fără să se gândească la consecințe, pentru că fluturele stă la pândă și abia așteaptă să bată din aripi.

Ceea ce urmează este o poveste abracadabrantă, în sensul bun, pentru că scenariul o ia razna, din nou, în sensul cel mai bun, și ne pune față-n față cu un mister impenetrabil și o dramă monumentală pentru că viața Verei se schimbă radical din momentul în care ia legătura cu Nico.

Dându-și seama că trebuie să readucă totul la starea inițială pentru a restabili ordinea naturală a lucrurilor și că nu mai are multă vreme la dispoziție, furtuna terminându-se în scurt timp și cum ea este catalizatorul care permite comunicarea dintre prezent și trecut, Vera începe o cursă disperată pentru a-și lua viața înapoi.

Oriol Paulo dă din nou lovitura cu un film de excepție care m-a ținut într-o tensiune inimaginabilă pe tot parcursul peliculei și nu datorită vreunei acțiuni ieșite din comun, ci ca urmare a unei povești incredibil de bine ticluită, cu răsturnări de situație complet imprevizibile care m-au lăsat, pe alocuri, cu proteza răscrăcărată în paharul cu apă.

Filmul înclină balanța mai mult spre dramă decât spre fantezie, dar nu are nicio importanță, nici nu știu când au trecut 2 ore, atât de captivat am fost de scenariul inteligent aproape fără cusur.

Nu mai are rost să mai zic ceva despre ceea ce se întâmplă în film, ținând cont că are ca subiect principal timpul și ce rezultate dezastruoase apar când ne jucăm inconștient cu el.

Fanii acestui gen de filme nu vor fi dezamăgiți de Durante la tormenta, personal nu am reușit să îi găsesc vreun cusur pentru că, pur și simplu, oricât mi-am scremut creierii să mă prind măcar de jumătate din îmbârligături, nu am reușit pentru că sunt destule.

Este unul din acele filme care pompează hectolitri de adrenalină pe metru cub deși în tot filmul, nu că nu se trage cu vreo armă, dar nici măcar nu punem ochii pe un pistol.

Și acesta este meritul scenariului care știe să te facă din vorbe și din situațiile halucinante pe care același Oriol Paulo (el fiind și co-scenarist) și le-a imaginat pentru a ne prăji sinapsele la voltaj ridicat.

Durante la tormenta este un film grandios care intră fără probleme în topul meu al celor mai bune filme care atacă subiectul călătoriei în timp, deși nu este propriu-zis un time travel movie, și dacă l-aș fi văzut anul trecut cu siguranță era în top cele mai bune filme ale anului 2018.

De urmărit și omagiile subtile aduse filmului Back to the future.

Mă văd nevoit să înclin pălăria în fața acestui Oriol Paulo și să recunosc că toate cele trei filme sunt nemaipomenite, dar lui Durante la tormenta îi dau un sincer 10.

Hm, sunt cam generos anul ăsta, deja am ajuns la 5 note de 10, deși doar una este pentru un film din 2019.

5 out of 5 stars (5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The teacher`s lounge

The teacher`s lounge

Propunerea Germaniei pentru cel mai bun film străin la premiile Oscar 2024 este Das lehrerzimmer. …

2 comments

  1. Deja ai spus 99% din film… de ce ejti, bre, nașpa???
    șterge povestea și lasă doar impresiile, ce naiba?!!

    • Tot ce am spus este din trailer, nimic in plus. Daca tu crezi ca asta inseamna 99% din film te inseli amarnic. Tot ce spun apare in trailere, deci nu e niciun spoiler. Am prezentat doar intriga ce apare in primele 15 minute.
      Sunt curios cum ai fi prezentat tu filmul pentru a atrage atentia asupra lui. Este un film spaniol, luati de uitati-va?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *