Earwig and the witch este un alt film (oare de ce?) regizat de Gorô Miyazaki, băiatul lui Hayao.
Și se bazează pe o scriere semnată de Diana Wynne Jones care a mai inspirat și excelentul Howl`s moving castle.
🎬 Earwig and the witch – Premisă 📖
Erica este o orfană zvăpăiată care domnește cu o mână de fier și un zâmbet de milioane peste împărăția sa.
Nu vrea deloc să fie adoptată așa că încearcă din toate răsputerile să se facă indezirabilă în zilele de vizită.
Doar că de data asta nu are baftă și cuplul care vrea să plece de acolo cu un copil pune ochii pe ea neștiind cu ce fetiță năstrușnică au de-a face.
Dar nici Erica n-are habar că este luată pe sus de o vrăjitoare care-o pune la treburi silnice și un demon căruia îi sare țandăra din te miri ce.
Decisă să nu dea bir cu fugiții, Erica începe să apeleze la trucurile ei magice pentru a-i îmbuna pe cei doi.
💭 Earwig and the witch – Comentariu 🍿
Prima și unica mea întrebare când am sesizat stilul adoptat de animație a fost: DE CE?
Bine, nu în atât de puține cuvinte, dar le-am eliminat pe cele care nu se potrivesc în acest context, că am scăpat și câteva sudălmi.
Ghibli m-a și ne-a învățat de-a lungul celor peste 20 de filme până la cel de față cu o animație clasică, desenată manual, de unde și estetica aparte care a diferențiat acest studio de altele.
Aici ce să vezi? Filmul este în întregime CGI, generat de computer ceea ce a spulberat orice urmă de farmec și a transformat animația într-una banală.
Nu doar atât, cum Ghibli s-a aflat la primul (și probabil ultimul) film CGI, acesta arată rudimentar de până și Toy story se prezintă mai bine.
Între el și un desene animat de miercuri dimineață pe Nickelodeon nu-i nicio diferență, ceea ce reprezintă o uriașă ofensă pentru Ghibli.
Protagoniștii nu au personalitate emotivă, chipurile le sunt împietrite în 2-3 expresii, zici că sunt păpuși de plastic și le lipsește orice urmă de individualitate intrinsecă.
Până și o pisică năzdrăvană arată ca o tubulatură neagră ce lucește și, întâmplător, are ochi și coadă cu umflături, asta pentru că designul nu este bine definit și nu există detaliile necesare pentru a creiona o făptură credibilă.
Ce să mai, personajele sunt niște mormane de pixeli și atât.
N-aș fi atât de rău cu aspectul tehnic dacă ar fi existat ceva pe partea narativă care să-mi distragă atenția, dar povestea este praf și pulbere.
De fapt, nu are nicio relevanță ce se întâmplă în primele 79 de minute pentru că ultimul minut, adică rezoluția, s-ar fi petrecut cu sau fără acțiunile întreprinse de Erica.
Plus că totul este extrem de previzibil, ca un citit în ghioc al vreunei așa-zise țigănci clarvăzătoare, știi clar că totu-i o abureală iar rezultatul este cunoscut încă dinainte de a fi ușurat de bani.
Într-adevăr, asta mică este departe de prototipul fetiței Ghibli, dulce și inocentă, din contră, este manipulativă și machiavelică, învârtindu-i pe toți pe degete pentru a-i face pe plac.
Așadar, pot spune că măcar din acest punct de vedere avem ceva original.
Nici personajele negative nu sunt neapărat rele, deși asta este prima impresie generată, ci mai degrabă suflete neînțelese pe care Erica vrea să le dea pe brazdă.
Dar nu din bunătatea sufletului ei, ci pentru a scăpa de munca demnă de un sclav angajat în atelierele clandestine din China ale marilor companii europene și americane care militează pentru egalitate în drepturi.
N-am priceput mare lucru din film că nici n-a început bine că s-a și terminat, semn că partea de mijloc a fost de pomană, necontribuind cu nimic la deznodământ.
Nu știu cum o fi cartea, poate este una reușită, chit că este pentru copii, dar adaptarea în formă animată este slabă.
Totul pare grăbit, se pierde prea mult timp cu niște chestii inutile și repetitive, iar când firul narativ devenea oareșcum mai captivant, hop, s-a gătat filmul.
M-am lăsat cu bagheta în aer și fără cuvintele magice care să dea viață vrăjii verdictului.
Am rămas cu impresia că filmul nu este complet, că lipsește o bună bucată din el, dar nu, ăsta este tot.
🏆 Earwig and the witch – Verdict 👍 sau 👎?
Animația de față este un bun exemplu de ce este bine să-i mai spui copilului, din când în când, și câte un NU răspicat.
Că iată ce s-a întâmplat în acest caz, Gorô s-a încăpățânat să regizeze și a pătat gloria studioului Ghibli, filmele sale fiind printre puținele nereușite.
Pe lângă animația jalnică 3D și povestea ciuntită, un alt aspect care mi-a băgat creierul în tocător a fost discrepanța dintre ceea ce vedeam și ceea ce auzeam.
O fi fost vorba de drepturi de autor, nu știu motivul, dar adaptarea a fost de toată jena în sensul că dialogurile au fost în japoneză dar acțiunea avea loc în Anglia iar numele personajelor erau engleze.
Nici clasicele povețe pentru adulți nu sunt prezente, să zici că rămâi cu ceva în cap după ce vezi animația, cu un mesaj însuflețitor sau o pildă educativă. Ei aș, nimic și aici.
Earwig and the witch este o anomalie nedorită în panoplia studioului Ghibli și sper că oamenii au tras învățămintele necesare, adică fără CGI și fără nepotism.
Oricât m-aș strădui, cu părere de rău, nu pot să dau pe gât mai mult de 3 poțiuni magice impregnate cu vraja uitării, că vreau să-mi scot din minte cât mai repede acest film.