Endless journey

Endless journeySăptămâna Filmului Chinezesc 2024 găzduită de Centrul Cultural Chinez din București s-a încheiat cu proiecția filmului cu multe titluri.

Endless journey sau San da dui sau Brigada a treia. Ba chiar am găsit că s-ar numi și Lonely warrior și toate se potrivesc.

 

🎬 Endless journey – Premisă 📖

Pelicula pornește sub auspicii sumbre deoarece membrii unei brigăzi de poliție sunt chemați la locul unei crime odioase iar victimă este o fată de 14 ani, violată înainte de a fi ucisă.

Cum Brigada a treia, condusă de Cheng (Yi Zhang – Cloudy mountain), este renumită pentru eficiența sa, nu pierde prea mult timpul și ia în colimator niște suspecți care n-ar fi străini de asemenea fapte abominabile.

Fără să las să iasă prea mult aer prin supapa narativă, se întâmplă ceva nefericit în timpul investigației, brigada este desființată iar componenții ei împrăștiați care încotro.

Se reunesc după un anumit număr de ani, nemaifiind polițiști, și se decid să dea de cap cazului, mai ales că știu cine este culpabilul.

 

💭 Endless journey – Comentariu 🍿

Povestea nu este una ficțională deoarece se bazează pe o scriere a unui copoi care și-a inspirat cartea din cazurile din cariera sa, de aceea evenimentele din film au menirea de a-ți îngheța sângele-n vine.

În mod clar Endless journey nu este un film de acțiune, din contră, nu are mai deloc așa ceva pentru că se concentrează pe migăloasa cercetare efectuată de cei implicați, o cercetare care durează ani și ani.

Și cum este de așteptat într-un asemenea caz, totul se mișcă în viteză de melc electric fără priză de încărcare și ritmul poate să pară destul de lent la un moment dat.

Însă în niciun caz nu este plictisitor pentru că atunci când indiciile stagnează și cazul se împotmolește, povestea își mută farul călăuzitor pe dramele foștilor polițiști.

Că doar nu credeați că veți avea de-a face cu o comedie ușurică, nu?

Nici vorba de așa ceva, filmul este mortal de serios că dacă era mai dramatic de atât o dădeam în atac cerebral la cât de mult mi-am încruntat neuronii.

Săracele sinapse nu mai rezistau la avalanșa de probleme care zici că s-a prăvălit asupra personajelor tocmai din vârful Everestului.

Membrii trupei de șoc au fiecare belelele lor, care de sănătate, care familiale (și aici sunt și ele de mai multe feluri), dar simțul datoriei triumfă și misiunea devine cea mai importantă.

Endless journey

 

Oare o fi corect față de apropiații neglijați sau onoarea este mai presus de orice pentru că oamenii trebuie să-și țină promisiunea făcută tatălui victimei cum că îl vor prinde pe făptaș?

Până unde este prea mult? Până când să fii măcinat de regretele unui eșec? Când trebuie să lași totul în urmă și să-ți vezi de viața personală?

Iată întrebări la care eroii, deși nu-s deloc eroi, nu dețin răspunsurile și merg înainte până în pânzele albe, practic luând China la pas în căutarea bestiei criminale.

Dincolo de toată tevatura traumatizantă iscată de rezolvarea dosarului băgat la naftalină de către oficiali, cel mai impresionat am fost de camaraderia extraordinară dintre polițiști.

Erau mai apropiați decât dacă ar fi făcut parte din aceeași familie. Când unul suferea, toți sufereau, când unul se bucura, toți se bucurau, ați înțeles ideea.

Sună ciudat, dar m-au emoționat momentele în care stăteau pur și simplu în jurul unei mese, mâncau pe cinste, ciocneau un păhărel și povesteau vrute și nevrute.

Se vedea în privirea lor cât de mult țin unii la alții și ce respect imens își poartă chiar dacă…. ah, era să mă scap.

Dacă soțul/soția s-ar uita la tine așa cum se uitau ei atunci cu siguranță ți-ai găsit sufletul pereche.

 

🏆 Endless journey – Verdict 👍 sau 👎?

Nu prea există suspans în adevăratul sens al cuvântului pentru că se știe destul de repede cine este ucigașul în serie, deci scenariul nu vine cu mari dezvăluiri.

Dar nu pe asta se bazează filmul, ci pe obsesia unor oameni care nu se lasă deloc înfrânți de sistem sau de timp, care țin neapărat să ajungă la final, oricare ar fi el.

Există și câteva probleme etice pentru că, așa cum am menționat frugal, protagoniștii nu sunt cei mai sfinți dintre sfinți.

Din contră, probabil au un locșor al lor bine încălzit lângă un cazan încins.

Îl merită sau nu?

Aici noi trebuie să dăm cu subsemnatul dacă suntem capabili să răspundem obiectiv.

Am apreciat filmul și pentru atmosfera serioasă ce arareori este străpunsă de mici oaze de liniște și speranță.

Rezultatul a fost unul care mi-a plăcut suficient de mult încât să mă angajez să repar 8 aparate de aer condiționat.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Endless journey

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Alienoid 2: Return to the future

Alienoid 2: Return to the future

Alienoid 2: Return to the future (titlu original Oegye+in 2bu) continuă aventurile din primul film …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *