Enola Holmes 2

Enola Holmes 2N-am fost mare fan al primului film, dar din lipsă de altceva am aruncat o lupă pe Enola Holmes 2 care rezolvă mistere pe Netflix.

 

🎬 Enola Holmes 2 – Premisă

În ciuda notorietății căpătate în Enola Holmes, se pare că aceasta n-o ajută pe cea care-și împrumută numele filmului.

Enola (Millie Bobby Brown – Godzilla vs Kong) își deschide o agenție de detectiv (că este doar ea), dar cazurile nu i se îngrămădesc pe birou.

Rătăciții care îi trec pragul vor să aibă de-a face cu fratele ei mai mare și mult mai priceputul, în cărți, Sherlock (Henry Cavill – Mission impossible: Fallout), așa că fac imediat cale întoarsă când dau de-o fătucă adolescentă.

Dar Enola pune mâna, totuși, pe un caz, că altfel n-ar mai exista filmul.

O muncitoare de la o fabrică de chibrituri dispare și sora ei mai mică, de sânge, o antamează pe Enola să o găsească.

Astfel, Enola Holmes 2 aprinde fitilul enigmei și filmul pornește la drum alături de tânăra detectiv pentru a elucida misterul dispariției.

Drumul ei se intersectează și cu un caz investigat de către Sherlock și pare-se că la mijloc există un interes comun.

 

💭 Enola Holmes 2 – Comentariu

Eram avertizat că Enola Holmes 2 nu-i pentru mine, se adresează unei audiențe care se încadrează în jurul lui 13 din acel PG13, dar necuratul m-a împins să ard gazul la acest film.

Nah, calul de dar nu se caută la dinți.

Producția nu diferă foarte mult de prima, doar un singur aspect este accentuat exagerat aici, dar despre el la final, așa că în mod normal nici acest film nu m-a încântat cine știe ce.

Scenariul este ușurel, prea ușurel pentru cineva obișnuit cu un Sherlock Holmes care folosește deducții logice pentru aflarea soluțiilor unor probleme cu adevărat dificile.

Aici dispariția fetei joacă la pitici, după primele 25-30 de minute deja știam cine, cum și de ce pentru că indiciile sunt lăsate în plină vedere.

Și tot ce am avut de făcut a fost să aștept ca și detectivii din film să se prindă, într-un final, de marele șpil.

Mari investigatori, ce să zic, au avut nevoie de peste 2 ore să pună cap la cap o anagramă (serios, atât s-a putut?) și o coincidență temporală (care n-a fost deloc coincidență).

Enola Holmes 2

 

Amu` poate nici nu ar trebui să analizez Enola Holmes 2 prin ochii unui adult cu flacăra vieții intrată în regres pentru că povestea este ticluită pentru a fi pe placul celor tineri.

Dar cum sunt specie pe cale de dispariție și nu un pui abia ieșit din găoace, n-am cum face asta, că de aia există subiectivism.

Nu este atât de inteligent pe cât se crede, nu mai avem deghizări fistichii, infiltrări subtile, ghicitori complicate, totul este livrat pe tavă fără a pune cu adevărat intelectul la treabă. Ceea ce este destul de inoportun într-un film plin de detectivi geniali.

Poate să zic că umorul este cât de cât reușit, deși exagerez cu această caracterizare, dar m-a amuzat un pic.

Bine, că pică-n prosteală cu eternele spargeri ale celui de-al patrulea zid până la exasperare, este și asta adevărat.

Măcar Sherlock, care apare, spre surprinderea mea, destul de mult în Enola Holmes 2, nu mai este atât de minimizat cerebral pentru a o face pe Enola să pară mai inteligentă decât este.

Mi-a plăcut mai mult rolul său avut în acest film în care își pune la bătaie talentele.

Păcat că filmul, dincolo de povestea șubredă și prea simplistă, dă rateu și la realizarea tehnică.

Se vede că nu au fost investiți bani prea mulți în arhitectura acestuia, probabil grosul s-a dus la actori.

Arată destul de urât și neconvingător, mai ales secvențele la înălțime, pe acoperișuri.

Observați că nici nu mă leg în sens negativ de tematica principală din Enola Holmes 2, care se raliază unuia dintre subiectele fierbinți ale actualității societale curente, anume împuternicirea femeii. Am tradus adecvat?

Asta pentru abordarea nu mi s-a părut forțată, totul vine natural, exprimă artistic un adevăr crunt al acelor vremuri și protestează contra unei lumi nu neapărat pro-masculine, ci uneia anti-feminine.

Că sunt femeile mai bune ca bărbați antrenați în luptă, am înghițit-o și pe asta, pentru că motivul este unul întemeiat, nu cade din cer și este destul de credibil.

Nu de aici mi-a pornit supărarea, o să pomenesc motivul când ajung la verdict.

Cât despre actorie, nu s-au schimbat multe față de Enola Holmes, doar că Millie Bobby Brown a mai crescut și acum seamănă mai mult cu o femeie pârguită decât cu o adolescentă inocentă.

Iar Henry Cavill, ei bine, este Henry Cavill, cum să nu te bucure prezența lui pe ecran?

 

🏆 Enola Holmes 2 – Verdict

Parcă acest sequel este un pic mai antrenant decât filmul din 2020, are o poveste ceva mai complicată, desigur, la nivelul copilăresc la care se situează narațiunea.

Aș fi mers un pic mai sus cu rezolvarea finală dacă n-ar fi un aspect care m-a deranjat enorm.

Și da, știu, sunt rasist pentru că vreau ca personajele originale din cărți să rămână originale, dar nu intru mai adânc în amănunte, că v-aș inunda în spoilere.

Însă nu este greu să vă imaginați la ce mă refer.

Pur și simplu nu înțeleg ce vrea Hollywood să realizeze cu acest trend, că n-are nicio noimă.

Asemenea alegeri artistice nu fac decât să supere fanii creațiilor originale și nu au deloc o contribuție reală când vine vorba de diversitate.

Păi serios acum, negrii chiar atât de săraci sunt în domeniul artistic încât n-au poveștile lor, personajele lor, basmele lor, mitologia lor, cultura lor, eroii lor, folclorul lor care să fie transpuse pe ecrane sub formă de filme și seriale?

Oare ei sunt mulțumiți să fie în continuare tratați ca oameni „second hand‟ care primesc firimituri de la albi sub forma unor povești și personaje la origine albe, dar mâzgălite în negru?

Asta se înțelege prin diversitate? Că în realitate avem parte de aceleași produse, doar ambalajul este diferit. Deci este vorba de o falsă diversitate.

Dar intru într-un teritoriu nisipos, așa că mă opresc aici înainte să mi se înnegrească mintea și cine știe ce naiba mai spun.

Însă înainte de a termina, o să cumpăr de la Enola Holmes 2 doar 4 cutii cu chibrituri.

2 out of 5 stars (2 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Black Panther: Wakanda Forever

Black Panther: Wakanda forever

          Black Panther: Wakanda forever este un film din MCU care …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.