Enter the dragon

Enter the dragonM-a lovit nostalgia legată de artele marțiale și a trebuit să dau o tumbă stângace până la Enter the dragon, bunicul filmelor de acțiune cu arte marțiale, cel puțin când vine vorba de Hollywood.

 

🎬 Premisă

Dă-o-n karata mea de treabă, că nu ține șmecheria să mă prefac că trebuie să vă povestesc un pic din premisă de parcă n-ați ști pe dinafară filmul.

Dar trebuie să asud oleacă până la comentariu așa că mă văd nevoit să vi-l prezint pe Lee (Bruce Lee), un tânăr expert în arte marțiale care sălășluiește pe la o mănăstire shaolină, demonstrându-le celor neinițiați încă în tainele kung fu-ului care este treaba cu această tehnică.

I se duce rapid buhul până în State și este recrutat de o agenție guvernamentală să se infiltreze pe o insulă privată pentru a investiga mânăria (😉) mârșavă la care se dedă nenea rău din Enter the dragon, adică Han (Kien Shih).

Apoi povestea se transformă în începutul unui banc care acum ofensează: un alb, un negru și un chinez intră într-un han…, aici fiind vorba de un turneu de arte marțiale unde fiecare trebuie să își demonstreze măiestria.

 

💭 Comentariu

Știu că par un neofit nedemn de milă, dar acum văd pentru prima oară Enter the dragon și primul lucru care mi-a sărit în ochi este atmosfera clasică a unui film din anii `70.

De la hainele care aduc aminte de perioada disco la coafura afro a lui Williams (Jim Kelly), de la muzica fistichie și decorurile colorate până la nemernicul principal ce pare desprins din șablonul clasic al răufăcătorului din seria James Bond.

De fapt filmul împrumută elemente din alte producții apărute anterior. Și sunt ușor de identificat.

Dar, la rândul lui, Enter the dragon a influențat o grămadă de alte filme, venindu-mi în minte pelicule ca John Wick, Bloodsport sau Mortal Kombat.

Recunosc că pentru vreo jumătate de oră, cea de început, Enter the dragon nu mi s-a părut cine știe, nu doar pentru că tehnic este depășit, ceea ce-i normal, dar povestea este una banală și nu impresionează cu nimic.

Chiar mă întrebam de ce naiba este Enter the dragon atât de lăudat că nu mi se părea că dă pe dinafară de calitativ ce e. Doar că-i cu Bruce Lee și nu pică bine să zici nasoale de film?

Nici măcar primele lupte nu-s vreo mare șmecherie, coregrafia o fi bine gândită, dar transpunerea ei efectivă pe celuloid dovedește mari lacune, nu-i deloc greu de observat că săracul aer își ia la pumni și picioare de trebuie să se ducă la spital pentru certificat medico-legal.

Filmul își schimbă hainele odată ce ajungem pe insulă când încep adevăratele confruntări și aici nu doar Lee iese la rampă, avem și alți experți care se dau în stambă, precum Williams sau Roper (John Saxon). Nu sunt ei la nivelul lui Bruce Lee, dar oferă momente satisfăcătoare.

Enter the dragon

 

Și acum să intru în demonstrația de arte marțiale a inegalabilului Bruce Lee. Ce m-a impresionat din cale afară a fost agilitatea lui incredibilă, se deplasa ca o felină aflată la vânătoare, nici nu simți că bătătorea pământul, părea că levitează sau planează deasupra lui.

Iar construcția lui fizică era de toată lauda, trupul său era musculos, dar nu din ăla de zici că era umflat cu pompa, gata să pleznească, era numai fibră ce se încorda instantaneu când intra în poziția de luptă.

Schemele și figurile de kung fu acum nu mai par vreo grozăvie nemaivăzută, că sunt alți maeștri poate mai buni ca Bruce Lee care i-au perfecționat tehnica, dar tot am rămas fermecat de ușurința cu care-și culca adversarii, în multe momente chiar pocnindu-i de-adevăratelea, fără menajamente.

Bine, uneori adversarii erau marionete, dar să trecem peste asta. La fel sar și peste sunetele de luptă exagerate de zici că era o bătaie între tigăi aflate la promoție la Lidl.

N-am cum să nu remarc scremetele și gemetele lui Bruce Lee când se lupta, uneori erau prea caricaturale, zici că mâncase o lună numai bolovani și mișcarea intestinelor era blocată sau că se punea pe eliminat o piatră de la rinichi de mărimea oului de struț. Dar parcă acele icnete și urlete animalice imprimă o și mai mare intensitate loviturilor.

Finalul este unul grandios, celebra luptă în Sala Oglinzilor, cum au realizat-o fără CGI, doar ei știu. Însă este halucinantă prin vizualul ei simbolic.

Ah, că tot am pomenit de simbolism, dialogurile sunt pline de metafore filozofale cu miasme de înțelepciune orientală, un fel de „one-liners‟, dar unele inteligente, de-o profunzime ce te face să gândești pentru mult timp la însemnătatea lor.

 

🏆 Verdict

Nu vreau să mă prefac și să spun că Enter the dragon mi-a spulberat așteptările și este cel mai cel film de arte marțiale pe care l-am văzut vreodată, că aș minți.

Nu are nici pe departe intensitatea și calitatea tehnică a unor filme ca The raid sau Yip Man, dar este un deschizător de drumuri, poate fără el nu le-am fi avut pe cele pomenite, fiind primul film de arte marțiale serios produs de către americani și, culmea, cu un asiatic în rol principal, o altă premieră hollywoodiană.

Mă spintecă un sentiment de tristețe pentru că Bruce Lee abia exploda pe piața americană, nici măcar nu a apucat să-și vadă roadele muncii sale în Enter the dragon, putea progresa incredibil de mult dacă nu se stingea atât de fulgerător la doar 32 de ani.

Dacă atunci era atât de expert, nici nu vreau să îmi imaginez la ce nivel ar fi putut ajunge peste 15-20 de ani.

De asemenea, nu pot să trec cu vederea prezența unor figuri cunoscute în lumea artelor marțiale precum Sammo Hung și Bolo Yeung.

Primul nu mai are nevoie de prezentare, iar al doilea este singurul care ne-ar putea da răspunsul la arzătoarea întrebare: Bruce Lee sau Van Damme?

Cu toate că am o mică urmă de dezamăgire în suflet pentru că așteptam o capodoperă monumentală, Enter the dragon, per ansamblu, este un film bun care a înclinat în a doua jumătate balanța mult spre pozitiv după ce pornise destul de șchiop, așa că nu mai am altceva de făcut decât să-i ascut 8 gheare.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Day shift

Fără mare tragere de inimă, o să vă scriu mai încolo de ce, am pornit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.