Falcon Lake

Falcon LakeVoiam să mă răcoresc pe canicula asta groaznică așa că Falcon Lake avea un titlu numai potrivit pentru acest demers.

 

🎬 Falcon Lake – Premisă

La fel ca în Afire, mergem la o cabană pe malul unei ape.

O familie se instalează acolo pentru o scurtă vacanță, iar printre membrii ei se află și Bastien (Joseph Engel), un puber de aproape 14 ani.

Se simte că n-are tragere de inimă să fie plasat în mijlocul pădurii, departe de tehnologia de zi cu zi, nici cu apa nu prea se împacă, mai ales că prin zonă circulă o legendă cu o fantomă înecată.

Dar uită de necazuri când află că trebuie să împartă camera cu Chloe (Sara Montpetit), o adolescentă pârguită de 16 ani care îi dă busola peste cap lui Bastien.

Ce se întâmplă mai departe în film?

Voi ce credeți când avem de-a face cu un puștan aflat la vârsta descoperirii de sine ce pune ochii pe o domniță care nu-i de nasul lui? Sau de alte extremități?

 

💭 Falcon Lake – Comentariu 🍿

Filmul bazat pe o nuvelă grafică abordează genul „coming of age‟, tradus la noi mai butucănos ca începutul maturizării.

Chiar mă întrebam ce mare scofală poate să arate acest titlu astfel încât să fiu surprins de scene pe care nu le-am mai văzut prin alte producții.

Și răspunsul a venit destul de rapid, nu-i cine știe ce de capul lui.

Ba chiar mi se pare un pic înfumurat, își dă aere destul de arogante, încercând să transforme activități banale în ceva ieșit din comun.

Amu` serios, în jurul acelei perioade complicate cu toții am fost părtași la diverse sindrofii, bairamuri, petreceri la care nu ar fi trebuit să participăm, că nu erau recomandate unei vârste atât de fragede.

Personal n-am văzut ceva special în faptul că în trupul lui Bastien năvălesc hormonii mai ceva ca otomanii la Rovine când o vede pe Chloe în ipostaze golașe.

La cum era descris filmul în cercuri mai înalte mă așteptam la ceva strigător la cer, gen orgii sexuale, ritualuri satanice sau sacrificării de animale.

Când colo, ei se duc la șezători nocturne, se îmbată ca porcii, își povestesc fanteziile cele mai deocheate și fricile cele mai mari și cam atât, nici un fel de mișcare mai năzdrăvană care să necesite buline roșii.

Însă în atmosferă plutește un erotism nedeflorat care încinge aerul și te ia cu călduri, mai ales prin prisma faptului că în prim-plan avem două personaje care mai au ceva ani până să poată vota.

Și asta m-a făcut să mă simt inconfortabil.

Eram empatic, dar și stânjenit că simțeam că le penetrez intimitatea personală sfredelind cu privirea pătrunzătoare scenele în care cei doi se destăinuie unul altuia.

Falcon Lake

 

Cred că am devenit mai insensibil ca urmare a multiplelor finalizări de filme din seria American pie în care perversitatea adolescentină era la tot pasul.

Tocmai de aceea este posibil ca din această cauză aici am rămas neclintit, ca puța-n apa ca gheața, nu s-a mișcat nimic prin mine pentru că nu vedeam nimic spectaculos.

Cum zice românul la beție „bin der, dan dat‟.

Să fim serioși, să nu-mi spuneți că în tinerețe nu ați participat la activități dubioase cauzate de gândirea cu organe ce aveau cu totul și cu totul alte destinații?

Așadar, până aici mai nimic de laudă, nu că este vreo mizerie filmul, departe de bine acest gând, doar că-i destul de ordinar și simplist.

Ei bine, ultimele 10 minute transformă radical întreaga poveste și tocmai de asta nu este bine să-ți dai cu părerea, mai ales în fața publicului virtual, dacă nu ai văzut un film cap-coadă.

Ce se întâmplă în final mi-a răsturnat impresia despre Falcon Lake.

Ba chiar aș putea spune că este un „mindfuck‟ romantic cu un twist anunțat din timp, dar pe care nu l-am băgat de seamă, că mă așteptam la orice de la film, mai puțin la asta.

Urmărind cum concluzionează Falcon Lake povestea, mi-a venit în minte melodia lui Meatloaf – I`d do anything for love, dar fără ce urmează-n paranteză.

 

🏆 Falcon Lake – Verdict 👍 sau 👎

Ce pare o poveste obișnuită scremută de scenariu să ajungă la nivel de special devine în punctul culminant într-adevăr ceva surprinzător care îmbie la o revizionare pentru a pescui indiciile plasate cu migală în momente bine alese.

Se simte că nu este o producție americană pentru că nu-i una puristă la nivel narativ, care să meargă la sigur, fără să ofenseze pe cineva.

Aici aș putea spune că prin sugestiile pe care ni le naște în minte este chiar controversat cu această explorare timpurie a sexualității.

Observați cum la verdict am schimbat discursul flasc din comentariu. Asta pentru că notația finală s-a ridicat drepți ca urmare a puternicilor stimuli intelectuali din deznodământ.

Am rămas gură cască și cu mintea bubuită, poate exagerez, poate nu, dar iată cum doar zece minute dintr-un film de altfel banal mi-au schimbat toată perspectiva și trebuie să fac 8 salturi în lac.

4 out of 5 stars (4 / 5)

YouTube #shorts:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Mothers` instinct

Mothers` instinct

Deși este sărăcie în această perioadă în ceea ce privește filmele la cinematograf, iată că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *