Fall

FallDeși am teamă de înălțimi, nu am putut refuza tentația de a urmări Fall, un film cu acțiunea plasată la mare altitudine. Așa că dacă vă ia cu vertij când urcați până la etajul 3 s-ar putea să nu vă pice bine acest film.

 

🎬 Fall – Premisă

Dacă nu ați dat bir cu fugiții și ați rămas pe metereze, ei bine Fall este despre persoane aventuriere care caută adrenalină cățărându-se.

De principiu pe suprafețe cât mai verticale și line ca-n palmă pentru a fi provocarea cât mai dificilă.

Becky (Grace Caroline Currey – Shazam!) este una dintre aceste persoane, dar a lăsat deoparte activitatea periculoasă pentru a jeli pe cineva drag.

Însă amica ei cea mai bună, Hunter (Virginia Gardner – Halloween), nici nu vrea să audă de așa ceva astfel încât la o vizită neanunțată îi propune să escaladeze o construcție mai ciudată.

Nu este vorba de vreun munte falnic sau cine știe ce stâncă abruptă, ci un turn de comunicație dezafectat care urmează să fie dărâmat în curând, așa că asta este ultima oportunitate pentru o cascadorie cu potențial de video viral.

Zis și făcut.

 

💭 Fall – Comentariu

Trebuie să mă eliberez din prima și să scriu că am consumat litri și litri de apă pentru a-mi înghiți multiplele noduri ce mi s-au pus în gât urmărind acest film.

Dacă face un lucru ca la carte, ei bine, atunci acela este transmiterea senzației de înălțime și ferească sfântul cât de terifiant este Fall din acest punct de vedere.

Ca imagine, în afară de un CGI ridicol la început, este spectaculos odată ce ajungem la acel turn erectat (hm, oare o fi vreun simbol pentru ceva falic?) în mijlocul pustietății.

Camera de filmat reușește să surprindă la perfecție grandoarea terestră văzută de la înălțime, dar și teroarea provocată de distanța până la pământul contondent.

Imaginile panoramice mirifice, dar și privitul subit în jos, au avut darul de a mă face să mă prind de orice aveam la dispoziție de teamă să nu care cumva să cad, deși eram la 40 de centimetri de podea.

Ce să mai, pentru un acrofob ca mine Fall a fost o experiență palpitantă care mi-a pus în mișcare sângele prin locuri în care nici nu știam că pătrunde.

Pentru acest carusel amețitor de emoții cutremurătoare care-ți sugrumă respirația recomand filmul cu cea mai mare dragoste.

Din păcate, în Fall există și personaje. Și de aici se taie coarda pentru că protagonistele sunt printre cele mai cretine personaje transpuse vreodată pe micile sau marile ecrane.

Nici nu mă leg de obsesia uneia dintre ele de a-și risca viața pentru a capta cel mai bun cadru pentru Instagram sau cel mai șmecher video pentru TikTok, că asta este generația de azi, ahtiată după aprecieri virtuale care nu înseamnă nimic.

Fall

 

Mă refer la lipsa totală a unui creier care să funcționeze măcar la parametri minimi de inteligență. Dar nici vorbă de așa ceva, deciziile pe care tutele astea două le iau sunt absolut abisale.

Nu-mi venea să cred că în universul filmului au reușit să supraviețuiască până acum de unele singure.

Din startul călătoriei până la sfârșitul peliculei cele două aleg, parcă dinadins, cele mai debile modalități de a-și duce la bun sfârșit aventura sau de a contacta pe cineva pentru ajutor.

Având în vedere ce filme mai are în portofoliu scenaristul, nici nu este de mirare cât de stupide sunt personajele.

Nu doar atât, deși nu-s pe departe expert, nici măcar cunoscător, însă am văzut destule filme despre alpinism și cățărări, bag seama că scenaristul nici măcar nu s-a sinchisit să se intereseze care este procedura de siguranță în efectuarea unor asemenea încercări temerare.

Mă uitam și mă minunam la cât de greșite erau tehnicile de cățărare, cum totul era făcut pe dos de către (chipurile) profesioniști. Și îmi dădeam seama că-i totul eronat eu, ăla căruia îi vine cu leșin dacă sare 30 de centimetri. Nici nu vreau să îmi imaginez cât de enervat este cineva în domeniu care urmărește penibilitatea asta de film când vine vorba de operațiunea de cățărare.

Fall vrea să fie și un pic thriller, dar este prea evident, este o secvență care m-a făcut să exclam: „Aha, am înțeles ce vrei să zici, cool, doar că au mai făcut-o și alte filme înaintea ta‟!

 

🏆 Fall – Verdict

La Fall merge de minune proverbul: „Țara este splendidă, păcat că-i populată‟.

Așa și aici, din punct de vedere al intensității terorizante care-ți face palmele să-ți transpire abundent, filmul este de neîntrecut.

Dar Fall ține neapărat să populeze scena cu cele mai imbecile personaje care nu au pic de instinct de supraviețuire și aleg cele mai nepotrivite soluții, parcă dorind să moară cu tot dinadinsul.

Cel mai inteligent personaj din tot filmul este o dronă și cred că am zis totul cu asta.

Pur și simplu nu am putut să mă bucur cu inima-n gât la peisajele absolut înfricoșătoare care mă făceau să încremesc ca o statuie grecească din cauza excitării terminațiilor nervoase cauzate de hotărârile tâmpite luate de personaje. Practic, pe baza lor poți face un manual de instrucțiuni de ce SĂ NU FACI în asemenea situații.

Dacă umanii lipseau cu desăvârșire din peisaj și aveam parte doar de secvențele de la înălțime, Fall primea mai mulți metri de coardă alpinistă, dar apariția unor specimene „homo dobitocus idiocracyus‟ m-a făcut să-i cumpăr doar 6 metri de sfoară.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

The last samurai

Chiar așa, de ce am văzut The last samurai, un film din 2003 regizat de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.