Fast X

Fast XMai are franciza asta combustibil după dezastrul numit F9?

O să aflăm odată cu lansarea lui Fast X despre care am aflat de curând, chiar din gurița lui Vin Diesel, că-i tare posibil să fie parte a unei trilogii, nu jumătatea finalului francizei.

 

🎬  Fast X – Premisă

Deși am deja alergie la acest cuvânt care începe cu F, pare-se că FAMILIA numeroasă a lui Dom (Vin Diesel – Guardians of the galaxy: Volume 3) și-a găsit liniștea după atâtea aventuri periculoase.

Ei aș, de unde pace și calm?

Că doar știm că trecutul lui Dom nu stă deloc îngropat și mereu se găsește cineva dornic să-i așeze niște bănuți pe ochii închiși.

De data asta, boss-ul bau-bau este Dante (Jason Momoa – Aquaman), care și-a adus aminte după ani și ani, vorba piesei, că are ceva de împărțit cu Dom după pocinogul pățit în Fast five, între noi fie vorba, cel mai bun film al seriei.

Așa că gașca lui NOS se activează din nou pentru a salva situația.

Oare o să moară cineva?

Sau, din contră, cine mai învie?

 

💭 Fast X – Comentariu 🍿

Am fost la film cu inima împăcată, convins fiind că mai prost ca mizeria de F9 n-are cum să fie.

Și filmul mi-a dat dreptate pentru că s-a ridicat mult pe roțile din spate și a sărit bine de tot peste calamitatea mai sus pomenită.

Să încep mai întâi cu ce nu mi-a plăcut pentru că, surprinzător, nu am prea multe de comentat aici.

Mă rog, nu mă refer la noutăți, că în rest sunt prezente aceleași hibe pentru care franciza este blamată, dar care au devenit obișnuință.

Nu mai scot în evidență rezistența fizică ieșită din comun a eroilor noștri că deja am stabilit de acum vreo câteva filme că sunt un fel de avengerși motorizați.

Am acceptat de mult asta, așa că picătura lor chinezească a funcționat și nu mă mai enervez la invincibilitatea lor extremă.

Nici măcar nu mă mai leg de sminteala unor secvențe de acțiune pentru că odată ce am văzut mașini lipite cu scuipat adeziv plimbându-se nestingherite prin spațiu, orice altceva pare ancorat în realitate.

Ce să mai zic de chestii devenite banale precum omniprezența unor personaje care zici că se teleportează instantaneu dintr-un loc în altul sau de mașinile solide care n-au nici pe dracu` orice ar păți, desigur, mașinile conduse de personajele principale pozitive.

În schimb, m-a deranjat faptul că un anume personaj se uita la scene din filmele anterioare, deși era evident că respectivele secvențe nu puteau fi înregistrate de nicio cameră de securitate.

Aici aproape că a fost meta, ca și când Fast X ne spunea că franciza este conștientă că este una fictivă pentru că acele scene erau preluate direct din filmele anterioare.

Fast X

 

Și a doua dudă, deși poate mă înșel, dar oare toată Roma este la vale?

Întreb sincer, pentru că n-am fost acolo și nu cunosc arhitectura stradală locală.

Ce mi-e pista infinită de decolare din Furious 6, ce mi-s străzile aflate într-o permanentă vale din Roma.

Într-una dintre cele mai spectaculoase bucăți de acțiune bila imensă din trailer se tot duce la vale și se tot duce și se tot duce și eu îmi tot dădeam ochii peste cap.

În fine, asta este franciza, trebuie luată ca atare.

Acum să trec la partea laudativă.

În afară de momentele destul de stupide în care măscăricii Roman și Tej fac întrecere într-un concurs de cele mai seci și impotente glume, filmul este deosebit de serios.

Are un ton grav pe tot parcursul lui și iese la înaintare cu o atmosferă apăsătoare care transmite un sentiment de maximă urgență, simți că personajele sunt într-un real pericol.

Care personaje, mă întrebați?

Răspunsul este simplu: toate.

Ca niciodată, mi-a fost teamă pentru fiecare dintre cei cu care am crescut pe parcursul a mai bine de douăzeci de ani.

Mai puțin pentru Dom, că ăsta este mai tare decât toată gașca Avengers la un loc.

Că tot l-am pomenit, ca o mică glumă răutăcioasă, am tot sperat că o vor da pe electrice pentru că dieselul s-a cam umflat … la preț.

Cred că un sfert din buget a fost cheltuit să-i scoată în post-producție colăceii pe care i-a acumulat pentru că în film este destul de șui comparativ cu modul în care arată în viața reală.

Dar acțiunea, pfiu, ferească-ne cel de sus de vreo nouă explozie de conducte care să ducă la cozi infinite la benzinărie, că tare impresionantă mai este.

Așa exagerată cum se prezintă, parcă nu a jignit inteligența atât de mult precum cea din partea anterioară.

Nu sunt respectivele cascadorii posibile, dar dacă închizi ochii sau te uiți mai chiorâș, poți să pui botul că ar putea avea un dram de realism în ele. Dar doar un dram.

Adică dacă am văzut în Pathaan cum un om trage după el 2 elicoptere, de ce nu ar putea face asta și o mașină ambalată la maximum cu NOS?

Cum însă franciza nu este recunoscută pentru verosimil, de ce m-aș aștepta tocmai de la Fast X la asta?

Cred că este filmul din această serie care are cele mai impozante secvențe la nivel vehicular deoarece sunt și extrem de lungi, dar și nemaipomenit de incitante.

Și sunt făcute exact pe sufletul meu, cu o grămadă de explozii grandioase ce lasă în urma lor distrugeri peste distrugeri care mi-au furat ochii de la haosul care domnește la tot pasul.

Da, este o dezordine fantastică în tot filmul pentru că personajele sunt câtă frunză, câtă iarbă, mai multe ca turcii în luptele cu Ștefan cel Mare.

Așa că scenariul a fost nevoit, cumva, să jongleze cu ele, să ofere tuturor momentul de glorie, și asta a cam dăunat coeziunii generale a filmului.

Dar ne-a și oferit destule momente care m-au delectat cu bastârci bărbătești și frecușuri feminine de pomină.

Fast X

 

Nu mai are rost să vă înșir numele celor care se preumblă pe ecran, sunt prea multe și oricum le găsiți pe IMDB.

Actoria este una de făcut pluta la suprafață cât să nu te îneci, Vin Diesel abia își mormăie replicile cu o sictireală cruntă, iar ceilalți veterani nu strălucesc prin interpretările lor, că oricum nu-i prea dă talentul afară din casă.

În schimb, personajul negativ jucat de Jason Momoa este de Doamne ferește, un țăcănit cu multe doage lipsă care are un singur obiectiv în minte.

Să-l facă pe Dom să sufere prin orice mijloace.

Iar partitura asta dementă a dus la nașterea unui răufăcător descreierat și „over the top‟ care te îngrozește prin răutatea de care dă dovadă, însă te și amuză ca urmare a comportamentului demn de Socola.

Prezența lui este cea care generează și ceva emoții pentru că, și nu-i spoiler, chiar este de anticipat, la atâtea personaje, era păcat să scape toate, că de aia se presupune că suntem la final de drum.

Un lucru este cert, când totul se va termina, cu siguranță Dante nu va trece de partea lui Dom, așa cum s-a întâmplat în trecut cu câțiva antagoniști.

Înainte să închei comentariul, menționez că nu lipsesc prim-planurile cu dorsalul bombat al diverselor domnițe, o semnătură clasică a francizei. Poate că aici sunt prea multe.

Dar nu mă plâng, doar vi le aduc la cunoștință.

Regizorul Louis Leterrier s-a achitat cu brio, zic eu, de treabă, nu îți dai seama că Justin Lin a dat bir cu fugiții la câteva zile după startul producției.

Se simte că Leterrier este versat în filme cu mașini, că el a fost la cârma primelor 2 Transporter, deci îl știe bine și pe Jason Statham (Meg).

Totuși, parcă filmul nu își justifică durata de aproape două ore jumătate, că după atâtea filme mi s-a cam luat să-l aud pe Dom tot vorbind despre familia sa și, mai ales, despre onoare când el este, la urma urmei, un hoț.

 

🏆 Fast X – Verdict 👍 sau 👎?

Dacă ați citit comentariile anterioare cu privire la celelalte filme, știți deja că sunt un fan înfocat al francizei începând cu numărul 4 din serie, în ciuda nivelului astronomic de absurditate.

Desigur, mă dezic total de gogomănia de F9 pe care o tot pomenesc, deși vreau să o uit cât mai repede.

Așa că am tendința să fiu mai îngăduitor cu elucubrațiile care își fac loc la fiecare pas în aceste pelicule.

Și fix pentru asta îmi și plac, pentru că sunt ridicole, aberante, ilogice, dar și doldora de secvențe nebunești de acțiune bombastică, numai bună de odihnit creierul la ea.

Am scris asta ca un mic preambul la verdictul ce stă să vină, în caz că vă luați după mine, să fiți puși în temă ce hram port.

Dacă vreți inteligență, logică sau realism, în mod clar ați greșit franciza!!!

Se simte că este doar jumătate de film deoarece nu există o rezoluție, se termină în coadă de pește, cum era ușor de presupus, dar ce am primit m-a uns pe suflet.

Pentru mine, Fast X a spălat aproape toate păcatele catastrofei de F9, așa că mi-am setat periscopul pe următorul film, iar acestuia am să-i cumpăr 8 rachete, că tare mai are nevoie de ele.

Dacă așteptați și ceva surprize, ei bine, în caz că nu ați urmărit știrile în zilele premergătoare lansării filmului care au dat spoilere pe bandă rulantă, atunci avem câteva care m-au lăsat cu ceva vorbe de dulce în colțul gurii.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Recenzie YouTube:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

The fall guy

The fall guy

Fără să fac cine știe ce cascadorii, m-am înființat la The fall guy așteptând un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *