Fighter in the wind

Fighter in the windAm urmărit Fighter in the wind (Baramui paiteo) în urma unei recomandări primite în ceea ce privește filmele de acțiune sud-coreene cu arte marțiale. Cum altceva n-aveam de vizionat i-am dat bice.

 

🎬 Fighter in the wind – Premisă

Ne urcăm în mașina timpului și ne teleportăm în Al Doilea Război Mondial pentru a face cunoștință cu Bae-Dal (Dong-kun Yang – Yaksha: Ruthless operations) care se infiltrează în Japonia în speranța că va deveni pilot de avioane de război.

Că acasă oricum face foamea.

Dar norocul nu-i surâde neam, mai ales că războiul se termină subit cu 2 bubuieli atomice devastatoare care-l lasă pe Bae-Dal fără visul lui de-o viață.

Începe să cutreiere străzile fără noimă, fără o slujbă statornică și devine obiectul batjocurii tuturor, de la Yakuza periculoasă la americanii beți.

Cred că am uitat să pomenesc că omul este și un fel de expert în arte marțiale. Cel puțin așa își imaginează el.

Figurile de divă taekwondo i se risipesc subit când este căpăcit într-o luptă și își dă seama că măiestria îi zace doar în cap, nu și în pumni și picioare.

Astfel Bae-Dal se pune pe antrenat să arate lumii ce poate.

 

💭 Fighter in the wind – Comentariu

Pelicula de față are în ea și ying și yang pentru că este spartă în două filme destul de separate ca tonalitate și acțiune.

Dacă doriți doar cafteală pe bandă rulantă, atunci trebuie să aveți răbdare, multă răbdare, pentru că prima oră, dacă nu și mai bine, este umplută cu traiul de dinaintea momentului decisiv în viața lui Bae-Dal.

Firul narativ îl urmărește pe acesta zbătându-se într-o lume aflată într-o permanentă schimbare, mai ales ca urmare a războiului care a adus dezordine și haos pe stradă, crimă organizată, rasism crunt, fărădelegi nepedepsite, oameni lași, ce să mai, o oglindă murdară a societății.

N-o fi având acțiune, dar această bucată este o disecție microscopică a unei lumi invadate de-o mentalitate josnică perpetuată la infinit în care cel mic (nu ca vârstă), umil și neajutorat, împroșcat cu prejudecăți umilitoare, nu primește aceleași șanse ca unul născut într-o familie bună.

Acea oră de început construiește foarte bine personajele, clădește zdravăn momentele emoționante care vor sosi într-un final și se produce marea schismă, coliziunea catastrofală care transformă Fighter in the wind în ceea ce ne promite titlul.

După un scurt montaj de antrenament, pe sistem Rocky, dar ridicat la puterea a treia, Bae-Dal devine Masutatsu Oyama, nume pe care îl cunosc, prinzându-l din zbor, adus de vânt la urechea mea drept creator al stilului Kyokushin.

Spoiler sau nu, este o versiune ficționalizată a acestui personaj legendar, un fel de Bruce Lee al Coreei de Sud/Japoniei.

Și a doua oră să te ții nenică pentru că începe prăpădul devastator, acțiunea devenind non-stop. Scriu asta conștient că poate unii veți crede că exagerez, dar nu o fac.

Fighter in the wind

 

Bae-Dal nimerește într-un oraș în care toți au același nume, Dani, și pentru a fi deosebiți au și o cifră în față: 4 Dani, 5 Dani, 6 Dani, etc.

Ați priceput ideea, nu este un oraș și nu au toți același nume, dar Bae-Dal ia rând toți maeștrii cu mulți Dani sub centură pentru a le arăta cine-i cel mai tare.

Deși nu este violentă din cale afară, sângeroasă sau scabroasă, acțiunea din Fighter in the wind are o altă caracteristică demnă de laudă. Transmite o senzație de realism extrem.

Sunt și scene coregrafiate în care îți dai seama că pumnii și picioarele pălesc aerul la milimetri de adversar, dar sunt secvențe de contact brutal în care vezi frontal impactul puternic al loviturilor și stăteam și mă întrebam cum au făcut asta fără să se trosnească efectiv pentru că reacțiile, căzăturile și rănile par reale pentru un ochi neantrenat ca al meu.

Nu înțeleg de ce ulterior Dong-kun Yang nu a devenit celebru în asemenea roluri pentru că le avea bine cu bătaia, chiar de era una doar virtuală.

 

🏆 Fighter in the wind – Verdict

Acțiunea este cea care duce Fighter in the wind, elevându-i calitatea, în zona de bun, pentru că altfel, per total, filmul arată destul de ieftin din punct de vedere tehnic.

În afară de câteva explozii surprinzătoare și reale, filmul pare că nu a consumat prea mulți bani pe vizual, iar asta se traduce în câteva scăpări în redarea corespunzătoare a luptelor.

Parcă nu-s atât de pline de energie pe cât aș fi vrut, obișnuit cu agitația epuizantă din filme mai recente.

În ciuda discrepanței evidente cam deranjante dintre cele două jumătăți de film, care duce la un ritm inegal, deloc bine proporționat, în final am rămas satisfăcut de Fighter in the wind.

Filmul este un amestec interesant de ficțiune legendară și realitate murdară la nivel de mentalitate și comportament omenesc al celor lipsiți de inimă și creier (adică foarte mulți).

Ciudat că nu sunt sau nu am auzit de mai multe filme despre acest personaj, chinezii au făcut în 15 ani un miliard de filme despre Ip Man, dar sud-coreenii sau japonezii nu au sărit la interval cu mai multe producții despre Masutatsu Oyama.

Mă duc să caut un trifoi cu patru foi pentru că vreau să-mi încerc șansa de 8 ori la Roata Norocului.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Dragon Bal Super: Super hero

Dragon Ball Super: Super hero

Anime-ul cucerește cinema-ul, Dragon Ball Super: Super hero (un titlu cam neinspirat) fiind lansat și …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.