Forensic

Forensic este un thriller care, așa cum reiese din titlu, se bazează foarte mult pe partea de medicină legală, pe pigulitul celor mai mici dovezi și pe analiza celor mai infinitezimale amănunte dar care pot face lumină într-un caz dificil.

Subiectul are la bază o premisă înfiorătoare, un criminal în serie care țintește doar copii își face de cap și umple giulgiuri albe miniaturale fără nicio jenă și, aparent, fără vreun motiv clar.

Poliția este pusă pe un jar fierbinte, iar Xavier, personajul însărcinat cu rezolvarea cazului, pare depășit de situație. De aceea solicită întăriri din partea șefului pentru a-i fi repartizat un specialist în criminalistică, unul priceput care să îl ajute la descifrarea secretelor ascunse în detalii.

Astfel îl primește pe Sam, un descendent parcă al lui Sherlock Holmes, care-și aruncă imediat mintea în mijlocul arenei mânjite cu multe cadavre și cei doi încep o colaborare cam cu scântei din cauza unui trecut tulbure pe care cei doi îl împart. Dar trebuie să lase disensiunile deoparte pentru că psihopatul criminal parcă este vârât în priză la înaltă tensiune, semănând teroare printre părinții care nu mai au curajul să-și lase puradeii să dea o miuță pe afară.

Da-mi-ar cu lubrifiant pe la peștera întunecată și descoperi-mi-ar comorile îngropate adânc, că Forensic are o premisă de-a dreptul bolnavă prin implicațiile sale, ce ar face ca Se7en să pară o joacă de mucoși. Nu mă înțelegeți greșit, filmul nu este scârbos printr-un vizual grotesc, dar te afectează exponențial, cu fiecare victimă, la nivel psihic pentru că oricât de tare mă cred când vine vorba de asemenea filme, să văd copii de până-n 10 ani omorâți este cam mult și pentru mine.

Nu oripilează prin modul de operare, că nu arată efectiv cum se petrec crimele, dar ideea macabră este cea care îți pune capac. Aproape totul se bazează pe muncă migăloasă de detectiv, pe examinarea cu foarte multă minuțiozitate a dovezilor frugale și pe deducții ce par a fi cam fantasmagorice la prima vedere, dar care au o logică deloc complexă în spate odată ce stai să le molfăi pe îndelete și să realizezi că se bazează pe niște principii elementare, poate prea elementare, care scapă la prima vedere, tocmai pentru că sunt prea simpliste.

Mi-a plăcut foarte mult cum echipa avea atribuții clare, Xavier era cu munca de teren, cu scuturatul suspecților, cu greblatul după dovezi, cu transpirația la purtător, iar Sam este însărcinat cu partea cerebrală, cu descifrarea adeneistică și despicarea oricărei firimituri de coajă de fir de dovadă bine ascunsă printre țesături murdare sau ambalaje gunoiere, aducându-mi aminte de scrierile lui Jeffery Deaver (The bone collector).

Scenariul este, la rândul lui, diabolic prin multiplele răsturnări de situație și piste false. Cred că până la final de Forensic am suspectat cam toată distribuția că ar fi în spatele crimelor monstruoase, atât de perfidă este povestea alambicată concepută de scenariști.

Și atmosfera infernală este multiplicată de o coloană sonoră îndrăcită care ia un cântec de leagăn nevinovat și-l transformă în ceva năprasnic pentru auditoriu în contextul filmului.

Iar acest aspect este și înger, și demon, pentru Forensic, mă lua cu fiori ori de câte ori mi se dovedea că am greșit în raționamentul meu, dar în același timp parcă exagerează prea mult cu atâtea răsturnări de căruțe scenaristice încât creierul îmi obosise la un moment dat să mai încerce să afle răspunsul corect.

Păcat pentru Forensic că finalul lasă de dorit, după trei părți tensionate în care creierul făcea echipă cu inima pentru a depista criminalul, ultima parte aruncă mănușa și se transformă într-un maraton de explicații care încearcă să lege toate amănuntele într-o poveste dezlânată, dar coerentă într-un final care se întinde pe mai mulți ani pe stil telenovelistic.

Dar la dracu, per ansamblu Forensic este mișto pentru genul său, nici nu mai insist cu alte detalii suplimentare, pentru că s-ar duce astfel farmecul mortuar îngropat în modelul complicat al poveștii care pe mine m-a lăsat mască pentru că nu m-am dus cu gândul până acolo și detaliile pe care le-am aflat ulterior după vizionarea filmului m-au făcut să fiu mai circumspect cu o anumită categorie de oameni.

Pff, așa poveste complicată rar am întâlnit prin filme și chiar dacă o ia pe ulei în ceea ce privește încurcăturile încâlcite, pentru mine Forensic este un thriller medico-legal bun care merită 8 borcane cu formaldehidă.

Și dacă v-am făcut curioși cu privire la acest film și n-am dat vreun nume de actor, acum vine marea dezvăluire, Forensic este un film indian, rolul Xavier Rithka este interpretat de Mamta Mohandas (ceva cântăreață de pe la ei) și în rolul lui Samuel Kattookkara îl regăsesc pe Tovino Thomas (Virus).

Filmul vine de la Mollywood, deci stați pe curu` vostru, nu este cu izbucniri folclorice de-a-n falicul zdrelit, ci este cât se poate de serios, în ton cu Mardaani 1, Mardaani 2, Jazbaa, Andhadhun sau Ratsasan.

Dacă încă mai sunteți dornici, filmul este pe Netflix.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Exhuma

Exhuma

Exhuma (Pamyo) este un horror-thriller coreean din 2024 de aproape 2 ore și un sfert. …

2 comments

  1. mi-a luat ceva sa il gasesc si sa urmaresc. multumesc pentru recomandare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *