From Beijing with love

From Beijing with love (Gwok chaan Ling Ling Chat) este debutul regizoral al lui Stephen Chow care la 32 de ani se încumeta să treacă în spatele camerei de filmat după ce jucase timp de vreo 13 ani în filme și seriale.

🎬 Premisă

Filmul funcționează ca unul de spionaj în centrul căruia se află un craniu neprețuit de dinozaur, artefact șutit chiar de sub nasul bravei miliții (ups, poliții) chinezești.

Deh, filmul a apărut imediat după Jurassic Park, deci era un subiect la modă.

Mândria serviciului de spionaj este găurită la propriu în timpul acțiunii de recuperare a craniului, așa că toți sunt speriați de ferocitatea criminalului și nimeni nu se încumetă să rezolve această misiune periculoasă.

Nimeni în afară de Ling Ling Chat (Stephen Chow), un agent aruncat pe băncile de rezervă timp de zece ani, un încurcă lume care acum doar măcelărește hălci de carne.

Dar când patria mamă îi cere ajutorul, de fapt îi ordonă sub amenințarea execuției fără proces, Chat nu mai stă pe gânduri, își trage costumul fercheș, își pune la brâu satârul cel credincios și se avântă cu elan patriotic întru elucidarea misterului care înconjoară dispariția craniului antedeluvian.

💭 Comentariu

Toate bune și frumoase până acum, doar că uitai o precizare importantă. Și cred că vă veți da seama singuri despre ce este vorba dacă scriu că dosarul lui Chat are mare pe el un 007, iar inamicul cel mai cel are un nimicitor pistol auriu.

Da doamnelor și domnilor, From Beijing with love (și titlul este edificator) este o parodie a filmelor cu James Bond, totul emanând un iz de spionaj britanic luat în bâză sau infuzat cu rădăcini chinezești.

De fapt, nu omagiază doar franciza lui Bond, își trage inspirația și din alte producții de succes, așa că aveți temă de rezolvat să depistați ce alte filme ia în colimator.

Dar este mai mult decât o parodie, filmul înglobează multiple genuri, iar melanjul acesta de ghiveci cinefil este unul reușit, nu mă așteptam ca Stephen Chow să dea lovitura chiar din prima.

Comedia este una care-ți dă dureri musculare la diafragmă de la atâta râs pentru că From Beijing with love este extrem de caterincos și vine cu niște gaguri care beștelesc ilar scene clasice din filmele cu James Bond.

De la gadgeturi dintre cele mai absurde și inutile până la replici celebre, dar distorsionate ca înțeles, de la personaje negative caricaturizate până la șarmul eroului exagerat din cale afară, From Beijing with love se asigură că la fiecare câteva minute vei fi împușcat cu câte o dumă hazlie.

Însă tot acest umor (când infantil, când cu IQ mare) este combinat și cu o acțiune explozivă la propriu. În ciuda bugetului mic, producția arată că știe să arunce în aer, pe bune, diverse construcții care contribuie la menținerea unei atmosfere încinse.

Iar Chat nu-i chiar atât de pămpălău pe cât pare la prima vedere, aptitudinile sale sunt exacerbate pentru efect comic, dar asta are și o reacție secundară, naște secvențe incitante de acțiune nebunească și over the top care te fac să zâmbești pentru că este și absurd ceea ce vezi, dar și al naibii de distractiv.

Nu trebuie luat în serios, multe scene nu au logică, nu trebuie să vă apucați să analizați de ce lui Chat îi tot răsare câte o țigară în gură sau cum de personajele se vindecă aproape instantaneu, nu sunt erori leneșe, totul este dinadins făcut pentru amuzament.

Ceea ce surprinde este faptul că From Beijing with love beneficiază de un scenariu și inteligent pe alocuri, care îți gâdilă plăcut și creierul când și când, nu doar îți plasează un rânjet tâmp pe moacă.

Și ceea ce este cel mai neașteptat, filmul este și violent din cale afară, dar și sexy. Nu pot să îmi dau seama cum dracului a reușit acest film să treacă pe sub radarul cenzurii chinezești pentru că pe partea de erotism (poate exagerez, hai să-i zic senzual) stă foarte bine.

Nu doar că-s niște dudui superbe care se fâțâie îmbrăcate în material de-o batistă, dar sunt și scene cu clare conotații sexuale care mimează contopirea armonioasă a sentimentelor reciproce de iubire eternă ce se lasă cu eliberări sonore și jeturi de poleială lichidă, adică mai mahalagesc, mimează decojirea babanei și polenizarea panseluței.

Trecerile acestea bruște de la parodie bășcălioasă la acțiune pulverizatoare, plus anumite scene mai incendiare (și la propriu, și la figurat) presărate în momente oportune fac din From Beijing with love un film antrenant, cu un ritm alert în care se petrece mereu ceva, iar durata este una scurtă, nici nu are 90 de minute.

Știe că nu poate să ne mențină atenția trează mai mult de atât cu glumele sale și nici nu își asumă riscul de a le repeta pentru a lungi inutil durata filmului, așa cum fac alte producții de gen.

 🏆 Verdict

Se simte că From Beijing with love este un produs al anilor 1990, mi-a adus aminte de comedii românești din acea perioadă precum Miss Litoral sau A doua cădere a Constantinopolului.

Poate că acum nu se mai ține atât de bine din cauza contextului actual care ar condamna anumite replici și reprezentări ca fiind stereotipuri nocive, dar tot este mucalit.

Este o parodie serioasă (poate sună a oximoron, dar este o descriere cât de poate de potrivită), care amuză prin năstrușniciile tembele la care se dedau personajele, dar care te și cucerește prin acțiunea forțată, exagerată și neverosimilă, dar executată cu scopul clar de a te distra.

From Beijing with love reprezintă o vizionare plăcută, lejeră, ca o ploaie de vară pe timp toropitor, numai bună să te răcorească și să te bine dispună, un film scurt și relaxant care merită 8 gloanțe explozive.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Shaolin soccer

Vă place fotbalul? Dar cu artele marțialele cum stați? Este ciudată combinația de întrebări? Ei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.