Full river red

Full river red Până să ne ia Super Mario Bros. cu asalt, Full river red a dominat box office-ul mondial timp de 4 luni.

Bine, pe cel chinezesc, dar cele 675 de milioane încasări au făcut din acest film lider global până la apariția instalatorului mustăcios.

 

🎬  Full river red – Premisă

Regizat de Yimou Zhang (The Great Wall), filmul este unul de epocă, aș putea spune chiar antică deoarece ne duce în urmă cu vreun mileniu.

La un mare conac de fițe barosane cu aere nobiliare un diplomat se distrează atât de mult că moare subit.

Cauza? O supradoză de fier. Sub forma unui cuțit bine plantat.

Suspecți? Toată lumea care s-a preumblat prin camera și, mai ales, prin patul mortului.

Un șef de batalion (Jackson Yee – Water Gate Bridge) și un soldat terchea berchea (Shen Teng) sunt implicați în rezolvarea acestui caz misterios.

 

 💭 Full river red – Comentariu 🍿

Bă, ce mi-am furat-o cu acest film de aproape 2 ore și 40 de minute. Da` rău de tot.

Dacă nici în gusturile chinezilor nu mai ai încredere, atunci în ale cui?

De regulă, ăștia ridică pe culmile banilor filme spectaculoase, cu acțiune fulminantă, sau SF-uri bombastice de genul frumos pentru ochi, ciu-ciu pentru creier.

Cine s-ar fi așteptat ca Full river red să fie o plictiseală sofisticată cu o tentă de mister și o avalanșă de nimic narativ?

Probabil acest film i-a lovit la sufletul patriot deoarece titlul este al unui poem din ăsta de l-ar scula din morți și pe Ceaușescu, atât de naționalist este.

N-am înțeles deloc care îi sunt intențiile și în ce gen se declară la recensământ, că este indecis, ba chiar non binar la nivel cinematografic, fiind tare aiurit de capul lui.

Este un thriller detectivistic în care avem de rezolvat un caz complicat pentru că pare-se că toți aveau ceva de câștigat în urma morții celui rămas fără de suflu.

Dar funcționează și ca o comedie stupidă, cu replici tâmpe care veneau în cele mai nepotrivite momente și care nu m-au amuzat deloc.

De asemenea, tonul sumbru și grav era inopinat întrerupt de o coloană sonoră cu piese moderne, nici nu știu cum le-aș putea cataloga, un fel de hip hop urlat chinezesc de nici nu mă lăsa să dorm.

Full river red este mai degrabă o piesă de teatru deoarece toată acțiunea se desfășoară într-o singură locație care are mai multe încăperi.

Și să-i scadă lui Buddha burta în post de 60 de zile de nu m-a exasperat cu o scenă de tranziție de la o cameră la alta de voiam să închid TV-ul cu barosul.

Se tot plimbă ăștia pe niște coridoare lungi și înguste de am făcut eu febră musculară.

Am numărat pe puțin 10 asemenea momente în care tot ce vedeam este cum unii merg în linie dreaptă din punctul A spre punctul B.

Și fix atunci intra în acțiune coloana sonoră mai sus pomenită. Chiar de picoteam, și am făcut-o destul de des, știam că atunci când aud ritmurile acelea nebunești personajele musai se plimbă pe coridoare.

Am mai văzut eu filme cu scene repetate, dar nici în halul ăsta.

Full river red

 

Și nu este singurul moment folosit de prea multe ori, există și o glumă recurentă despre cum unul nu știe să aibă grijă de pu…mnalul său și îl tot pierde.

Misterul este unul interesant, chiar nu știam cine l-a belit pe decedat și indiciile erau extrem de vagi și le puteai potrivi pentru a condamna pe oricine, dar punerea în scenă strică tot filmul.

Deși titlul conține culoarea roșie, surpriză, filmul este de un albastru omniprezent de am crezut că mi s-au dereglat ochii și văd numai monocrom.

Pereții sunt albaștri, podelele sunt albastre, cerul este albastru, hainele sunt albastre, armurile sunt albastre, nu m-aș fi mirat ca și jeturile de orice natură să fie și ele tot albastre.

Singura notă discordantă o făceau buzele unei cur… doamne de curte, care erau de un roșu țipător, da` și alea devin albastre la un moment dat.

 

🏆 Full river red – Verdict 👍 sau 👎?

În mod clar, avem de-a face cu un film făcut special pentru audiența chinezească, fără să aibă vreun dram de interes pentru restul lumii.

Am mai văzut producții care au făcut prăpăd în China în ceea ce privește box-office-ul, precum The wandering Earth I, The wandering Earth II, Wolf warrior II, The battle at Lake Changjin sau Ne Zha, însă toate aveau o temă la care puteau achiesa și non-chinezii.

La ăsta m-am uitat ca și când n-aș fi avut subtitrare pentru că n-am priceput care este atracția lui, nu are nimic cu adevărat captivant.

Colcăie de niște scene prea albastre, este plin cu o muzică iritantă, mișună mesaje patriotice banale și avem multă, dar multă, diaree verbală fără vreun cârlig intelectual care să-ți capteze atenția.

M-a dezamăgit profund, chit că are o atenție nemaipomenită pentru detalii, fiind o plăcere să caști ochii la costumele complicate, dar dincolo de asta nici cucu` nu se auzea.

Nu m-a convins deloc, nici nu am chef să-i scriu mai mult de 3 epistole.

1.5 out of 5 stars (1,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

The wind rises

The wind rises

The wind rises sau Kaze tachinu este un anime atipic pentru Ghibli și pentru maestrul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *