Furiosa

FuriosaGeorge Miller ne readuce în universul Mad Max odată cu lansarea lui Furiosa, dar fără Mad Max.

 

🎬  Furiosa – Premisă 📖

Personajul care și-a făcut debutul în Fury Road, adică Furiosa (atunci Charlize Theron, acum Anya Taylor-Joy – Dune: Part Two) primește o poveste de origine.

Și pornim încă din copilăria ei când a fost răpită de un tiran dement sugestiv numit Dementus (Chris Hemsworth – Extraction) care vrea să o facă fiica lui. Dar ar mai vrea și altceva de la ea.

Doar că în preumblările găștii lui în încercarea de a cuceri noi și noi teritorii în nemilosul ținut deșertic, Dementus dă peste un inamic cu care nu te joci, Immortan Joe (Lachy Hulme – Three thousand years of longing).

Acesta nu-i vreun fitecine, așa cum știm din filmul anterior care are loc în viitor, așa că Dementus trebuie să-și pună la treabă neuronii și ambiția despotică pentru a cuceri Citadela lui Immortan.

Și între ei se află Furiosa care între timp a crescut și a devenit o luptătoare dârză care caută, hai că mare surpriză nu-i, că apare în trailer, răzbunare.

 

💭 Furiosa – Comentariu 🍿

După capodopera vizuală plină de acțiune denumită Fury road, și intru în ring cu oricine pentru a apăra această caracterizare, aveam mari așteptări de la Furiosa să furnizeze ceva original.

Din păcate, am rămas cu canistra goală în ceea ce privește inventivitatea scenelor de acțiune pentru că nu au venit cu chestii noi și nici măcar nu a fost atât de mult scandal petrolier pe cât anticipam.

Asta pentru că filmul are o durată exagerată mai ales în partea incipientă în care este conturată pe îndelete protagonista Furiosa.

Pe de o parte, înțeleg această alegere narativă, fiind utilă celor care se află la primul lor contact cu lumea post apocaliptică și era nevoie de multă expozițiune să priceapă omul ce vede.

Pe de altă parte, m-a iritat respectiva bucată pentru că eu, care deja urmărisem toată seria, eram pus în temă și cunoșteam și universul, și pe Immortan, și arborele lui genealogic defect genetic, și care-i treaba cu Vuvalini, și destule amănunte despre Furiosa.

De aceea introducerea extrem de lungă, personal, mi s-a părut inutilă, dar și necesară în același timp în funcție de tabăra în care te aflai.

Cum nici Fury road nu a excelat în ceea ce privește povestea, filmul fiind o lungă cursă cu mașini prin deșertul nemilos, nici Furiosa nu rupe șaiba din acest punct de vedere.

Doar că fiind cu jumătate de oră mai lung pare mai sărac în acțiune, una care m-a dezamăgit pentru că nu s-a ridicat la standardele înalte impuse de predecesorul său.

Furiosa

 

Există, să nu mă înțelegeți greșit, doar că mi-a generat o pregnantă senzație că toate-s noi și vechi sunt toate.

Iar se aleargă printre dunele de nisip cu motocicletele, iar sunt urmărite cisterne uriașe pentru a fi capturate, iar se face echilibristică pe catalige, iar se sinucid băieții văruiți, și iar și iar.

Eu tot așteptam inovațiile la capitolul acțiune și eram cu ochii pe scene și scheme noi mai ceva ca românul pe prețul benzinei când se anunță creșterea accizelor.

Nu că n-am fost satisfăcut de ceea ce am primit, dar una este când plătești pe centură pentru plăcere, alta este când o primești acasă de la persoana iubită.

Și nu pricep de ce filmul a arătat atât de rău în destule momente, în special focul mi s-a părut a fi dezastru total.

Hai măi, chiar așa? Ce s-a întâmplat cu cascadorii de pe timpuri care luau foc la propriu pentru realism?

Știu că au intervenit reguli de siguranță și că se încearcă reducerea riscului, dar se ajunge la polul opus, când totul este CGI și nimic nu mai pare credibil.

Mă uitam la acele efecte rizibile și chiar mă umfla râsul. Și mai sunt asemenea iterații când ochiul a fost deranjat de ceea ce a văzut.

Parcă și imaginea a avut o tentă prea portocalie ce mi s-a imprimat pe retină, puteam să beau după film apă, bere sau vodcă, aș fi crezut că-i oranjadă.

Plus că a lipsit cu desăvârșire acel element bombastic impresionant cu care să-mi fie închisă gura și să nu mai cârcotesc.

În Fury road când s-a petrecut acel ceva, nu vrea să dau spoilere, păi mi-a explodat rezervorul ocular de bucurie că eram martor la așa ceva.

Aici filmul nu mi-a pompat mai deloc adrenalină, părând a fi mai concentrat pe construcția personajelor decât pe spectacol incendiar.

Practic, trailerul este mai bun din acest punct de vedere, deoarece prezintă pe scurt toată acțiunea, bașca este însoțit de un ritm melodic bestial care a lipsit în film.

Așadar, când vine vorba de carnagiu motorizat, Furiosa nu duce lipsă de așa ceva, doar că nu m-a impresionat prin ceva anume, pălește în comparație cu Fury road, nu dă deloc senzația de grandoare.

Furiosa

 

Într-adevăr, acordă în mod vădit o atenție deosebită personajelor, dar nu prea era cazul pentru că-i previzibil, așa că timpul a fost irosit cu nimicuri narative.

Știind că este prequel nu am avut motive să mă agit prea mult cu privire la soarta celor mai multe personaje pentru că știam că vor supraviețui pentru că au apărut deja în filmul anterior.

Iar pe cele pe care nu le-am văzut în Fury road, ei bine, este lesne de imaginat ce se va întâmpla cu ele.

Având în vedere că unul dintre antagoniști este interpretat de Chris Hemsworth, aș putea trage o comparație cu seria Thor. Astfel Furiosa este un fel de Love and thunder față de Fury road care-i Ragnarok.

Nu-i una prea bună, că Furiosa nu este deloc caterincă proastă, dar acolo m-a dus gândul urmărindu-l pentru că de unde am plecat în 2015 și unde am ajuns în 2024 este cale lungă.

Chris joacă bine rolul de țăcănit filozofic care ucide cu sânge rece și cruzime în timp ce recită citate celebre și te face să-l urăști, dar parcă nici nu-ți vine să-l iei prea în serios.

Cap de afiș este în mod cert Anya Taylor-Joy care demonstrează, dacă mai era cazul, că este una dintre cele mai talentate actrițe ale noului val.

Are o intensitate în interpretare, ceva de speriat, și azvârle niște ocheade atât de pătrunzătoare, terifiante și înflăcărate de ar fi în stare să frigă un grătar de 1 Mai dacă îi intră în raza de acțiune a privirii.

 

🏆 Furiosa –  Verdict 👍 sau 👎

Pentru mine n-a fost deloc Oh, what a day, what a lovely day!, filmului de față lipsindu-i imaginația bogată din Fury road (n-am ce face, cu el îl compar).

Bagă în marșarier la toate capitolele, fiind sub nivelul peliculei mai sus pomenite de prea multe ori, asta neînsemnând că l-am găsit a fi un film slab.

Credeam că-mi va smulge ropote de aplauze prin ingeniozitatea coregrafiei luptelor vehiculare, că-mi va oferi curse descreierate și că va aduce un suflu proaspăt în franciză.

Dar nu a venit cu nimic din enumerarea de mai sus, a fost doar decent și atât, ceea ce nu este prea măgulitor.

I-a lipsit efervescența octanică a peliculei din 2015, emoția devastantă a originalului și agresivitatea turbată din The road warrior.

Și care a fost treaba cu CGI-ul adesea îndoielnic?

Într-un clasament al acestei saga, și mă doare să scriu asta, având în vedere gusturile mele și doar ale mele, se plasează deasupra doar lui Beyond thunderdome.

Asta înseamnă că am să-i golesc 7 canistre cu combustibil.

 

PS. N-are legătură cu filmul, dar e prima vizionare de „presă‟ la care am fost, ghilimele au un scop, că numai presă nu este în sală la asemenea evenimente, unde telefoanele au fost confiscate la intrare.

Au fost ceva valuri de indignare din partea tiktokerilor de carton și instragramistelor de mucava care au impresia că se sfârșește lumea dacă nu-și dau check-in la film din sala de cinema sau nu-și fac un selfie cu boticul la vedere odată pornit filmul, dar experiența a fost mirifică.

Să nu fii tu deranjat de un ecran de telefon? Absolut magnific. Așa ceva ar trebui implementat peste tot pentru că este clar că vorba bună nu-i suficientă pentru educarea specimenelor care dau dovadă de-o grosolănie imperială belind ochii în telefon, chiar vorbind, în timpul filmului. În acest context nu există nesimțire mai mare, poate doar să vii cu oala cu sarmale.

Iar scuzele că vai, dacă apare o urgență, nu stau în picioare. Dacă știi că te pândește o urgență, stă să nască nevasta, iese iubitul de la zdup, a rămas amanta fără bani pe card, atunci stai acasă, nu mai veni la film sau teatru că nu e nimeni obligat să-ți suporte ție nesimțirea.

Mie mi-ar crăpa obrazul de rușine doar să-mi treacă prin cap să verific telefonul să văd dacă mi-a dat Gigel vreun like sau Alinuța vreun seen.

Așadar, la cât mai vizionări fără telefoane că tare bine este.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Furiosa

Recenzie video

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Wolf hiding

Wolf hiding

Wolf hiding sau Nu chao este un film din China care a primit multe laude …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *