Furious 6

Fast and furious 6, pe scurt Furious 6, ambalează franciza către noi destinații, mai ales că scena de la finele lui Fast five ne-a înfipt lumina farurilor fix în ochi, orbindu-ne cu o dezvăluire zguduitoare care ne-a băgat creierul direct în reparații capitale.

Echipa supersonică s-a retras din activitatea criminalistică, savurându-și succesul ultimei misiuni. Fiecare s-a împrăștiat pe unde a putut, doar că Hobbs (Dwayne Johnson – Skyscraper, Rampage), această Casa a Poporului cu sprâncene, are alte gânduri cu vitezomanii noștri.

Îi scoate de la hibernare și le activează bujia în momentul în care pe meleaguri străine altă echipă, una mai șmecheră, dă niște găuri expert executate de îi pune pe Dom și ai lui la respect.

Plus că o poză cu un anume personaj dat dispărut cu câteva filme în urmă îi ridică lui Dom cifra octanică la niveluri foarte mari. Chitit să își reobțină supremația pe șosele, dar să și afle adevărul din spatele misterului cu care Hobbs îl ademenește, Dom (Vin Diesel) flutură din caroseria carnală și imediat echipa se prezintă la datorie, toate personajele importante adunate în Fast five sunt băgate-n seamă. Misiunea este una extrem de dificilă, nu se mai joacă acum cu fel și fel de lorzi ai drogurilor, ci cu un experimentat soldat, Owen Shaw (Luke Evans – Beauty and the beast, Midway) uns cu toate alifiile, mai puțin cu ulei de copii, acela e consumat doar de Hobbs.

Furious 6 își îmbrățișează cu multă dragoste stupizenia premisei, care n-are absolut nimic original în ea, aceeași misiune de a opri un răufăcător destul de banal, care nu are idealuri cu care poți rezona, și duce acțiunea la o treaptă superioară de viteză în ceea ce privește absurditatea greu de cuantificat în cuvinte.

Dacă undeva ar exista un Pământ pe dos, atunci cu siguranță acolo este universul din film deoarece proverbul: „Buturuga mică răstoarnă carul mare” capătă aplicații practice, dar se exagerează enorm, oricât de băgat în carantină îmi este creierul, tot mai găsea de cuviință să-mi dea un ghiont, să nu care cumva să cred că imaginile pe care le priveam cu nesaț ar avea ceva de-a face cu realitatea.

Toți mocofanii care în primele filme spărgeau cu tupeu doar semințe devin acum experți în toate stilurile de luptă posibile, țin piept cu succes unor soldați / luptători cu ani de experiență în spate, ce să mai, când The Avengers obosesc, locul lor este luat de Team Dom, că nu mai găsești diferențe notabile între un Thor și Dom sau între Hulk și Hobbs.

Astea nu ar fi mari probleme pentru mine, oricum scenariul din aceste filme nu prea s-a întâlnit la un pahar de vorbă cu realitatea, ce m-a deraiat de pe traseu a fost transformarea parțială a filmului într-o parodie prostească în care sunt remorcate glume de șantier ejectate de cuplul colorat în replici cu IQ pe minus format din Tej (Ludacris – Fast five) și Roman (Tyrese Gibson – 2 fast 2 furious). Ce să zic, sunt „amuzante” dumele în care Hobbs este comparat cu personaje din universul Marvel.

Dar acțiunea, pfff, acțiunea este bestială și aduce în peisaj vehicule noi pe care nu le-am mai avut în precedentele producții, bugetul gras a fost bine utilizat pentru procurarea de tancuri și avioane gigant, precum și pentru o pistă interminabilă, mai lungă ca o șosea autohtonă.

Secvențele sunt diverse și simetric poziționate de-a lungul celor peste 2 ore de film și se lasă cu clădiri dărâmate, explozii impresionante și zeci de mașini prăpădite în fel și chip de personajele care, odată trecute la volan, nu mai țin cont de nimic. Nici nu este de mirare că ăștia primesc interzis în tot mai multe țări, pe unde apasă pedala de accelerație se lasă cu distrugeri imense.

Evident că logica-i călcată în picioare și eroii devin indestructibili, de parcă ar fi făcuți din adamantium, dar spectacolul vizual este de-a dreptul mirific, eram redus la stadiul de bebeluș bălos când vedeam cum mașinile erau transformate în cutii de conserve sau cum diverse construcții erau puse la pământ în urma scandalului în care erau implicate cele două trupe beligerante. Nu avea rost să mă mai enervez pe stupizenia acțiunii, am luat un Nurofen, să nu mă doară capul și m-am bucurat de priveliștea de un ireal desăvârșit.

Furious 6 dă kilometrajul peste cap când vine vorba de curse imposibile sau lupte fizice corp la corp, că nu îi ai pe Gargantua și Pantagruel fără să-i pui să dea cu pumnul în orice. Nu lipsesc nici domnițele lucioase care-și lasă la vedere cel mai mare organ (pielea, domne, la ce vă gândeați?) și nici replicile de duri macho transpirați plini de testosteron care-și măsoară talentul în concursuri de cojones.

Pe parte de corazon Furious 6 are ceva momente emoționante, ba chiar aproape de lacrimogenie, doar că Vin Diesel (xXx 3 – Return of Xander Cage, Endgame) nu iese din marșarier când vine vorba să arate că-i actor bun. Dar nu pot să zic că am rămas nemișcat sufletește la anumite scene și replici făcute să claxonezi nazal, mai ales că știm soarta lui Paul Walker, cel care-l interpretează pe Brian.

Sunt ceva twist-uri destul de previzibile și, dacă stai să le analizezi la sânge, lipsite de logică, dar ce să mai zic? Distracție da, gândire ioc, acesta este motto-ul acestei francize.

Uitasem că în acest film a apărut și Joe Taslim (Star Trek: Beyond, The night comes for us) care a explodat după The raid. În gașcă se mai amestecă și Gina Lemn Carano (Daughter of the wolf, Deadpool), însă, așa cum era de așteptat, actoria nu sparge vreo barieră calitativă.

Furious 6 poate fi redus la 2 cuvinte, epic tâmp, dar sincer, cam asta am ajuns să aștept de la aceste filme, așa că-mi pregătesc documentele să înmatriculez 8 mașini în numele acestui film.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The Hunger Games

The Hunger Games

Circ avem destul, Panem ne mai trebuia și aici intră în acțiune The Hunger Games. …

2 comments

  1. Salut! Te-ai incurcat putin la numele actorului care il joaca pe Owen Shaw (este vorba de Luke Evans nu de Luke Wilson).☺️
    As mai propune spre recenzie urmatoarele filme : Persian Lessons 2020, Dear Comrades! (Dorogie tovarishchi) 2020 si Quo vadis, Aida? 2020 !

    • Mersi de corectie, am modificat. Mersi si de recomandari, primul nu pare a fi pe gustul meu, dar celelalte 2 arata interesant. Si asa nu prea am ce vedea nou in perioada asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *