Furious vine din Rusia și este un film lansat în anul 2017, titlul lui original fiind Legenda o Kolovrate.
Prin secolul 13 viața este destul de grea, mai ales prin acele meleaguri crunt lovite de o iarnă năprasnică. Rușii se încălzesc cum pot, dar nu gerul este marea lor problemă acum, ci o invazie mongolă de toată frumusețea care le amenință existența.
Povestea este concentrată în jurul eroului Kolovrat (Ilya Malakov), un soldat aparent amărăștean care are și ceva belele de sănătate, a primit contondențe pe la scăfârlie la vârsta de 13 ani și s-a procopsit cu o amnezie de toată frumusețea. În fiecare dimineața se trezește neștiind cine este și crezându-se la 13 ani. Noroc cu nevastă-sa care îl oblojește matinal și îl pune la punct cu aspectele vieții sale.
Dar toate astea se duc pe gheața apei pentru că hoarda mongolistă în frunte cu Batu Khan, un filfizon tiran, face prăpăd de s-ar oripila la unison Hitler, Stalin și Mao Zedong.
Astfel, Kolovrat, alături de o mână de fârtați, că ăștia au mai rămas pe meterezele arzânde, pleacă la război taman la fix să iasă de-o legendă rusească de transpus pe marele ecran.
Avem și noi povești din astea de vitejie, dar cine să facă filme? Că săracul Sergiu Nicolaescu s-a dus de mult și ăștia de acum sunt axați pe aiureli socio-comuniste premiate, dar văzute de nimeni.
Revenind la Furious, nu ar fi prea multe de zis despre povestea efectivă, imaginați-vă un Game of thrones dar fără dragoni și fără alte elemente supranaturale. Dar aduce mult și cu 300-le lui Zack Snyder ca idee de bază.
Dacă vă încântă comparațiile, atunci Furious merită încercat pentru că din punct de vedere al acțiunii este fix ceea ce trebuie.
Nu îți trebuie explozii devastatoare și tancuri implacabile să creezi secvențe impresionate de acțiune, se poate și cu săbii și săgeți dacă ai talent într-ale regiei.
Când se ciocnesc piept în piept măcelăria rusească și abatorul mongol este evident că se lasă cu multe cadavre mutilate și o grămadă de zăpadă înroșită în fel și chip.
Furious nu are ceva special anume, premisa este simplistă, fără fonfleuri scenaristice alambicate, dar firul narativ este unul cinstit, se duce direct la țintă, neabătându-se din drumul său drept.
La un asemenea film ai nevoie de niște antagoniști pe care să-i urăști din toată inima și Furious livrează așa ceva. Ăla rău este încarnarea defectă genetic a lui Satana pe pământ, nu ține cont că ești olog, femeie sau puradel, seceră tot ce prinde fără să i se strice coafura cerebrală, n-are niciun sughiț în a comite atrocități în numele misiunii sale de a deveni stăpân peste un deșert înghețat. Satisfacția lui supremă este barbaria nemiloasă.
Aceste fapte contribuie la o acumulare explozivă de furie atât pentru spectator, cât mai ales pentru erou, furie care la un moment va da pe dinafară și vei striga cât te țin bojocii la adresa mongolului rău: „Ai decalotat prepuțul, bă!!!‟. Mă rog, în cuvinte mai obscene, nu-mi permit să o dau neaoș, dar ați înțeles ideea.
Filmul este șmecherie pe partea de lupte, chiar am rămas surprins de cât de mișto sunt realizate din punct de vedere tehnic, zici că are buget gras de tot pentru că scenografia este superbă, de la peisaje montaje de toată frumusețea la costumația zurlie a mongolilor, de la confruntările sângeroase redate lin, fără zgâlțâiri de cameră, până la unele surprize care m-au făcut să strig hit cu s în față, Furious merită aplauze pentru reușita tehnică de care dă dovadă pentru bugetul de circa 4 milioane de euro.
Furious este un film simplu ca premisă, dar foarte bine realizat, care oferă o doză mare de adrenalină, fiind una din acele producții care îți ridică înflăcărarea la cote maxime și te face să te crezi zmeu și capabil să înfrunți orice obstacol ieșit în cale.
Are și o anume dulceață lingvistică, folosind un limbaj arhaic, cu multe cuvinte ieșite din uzul curent, care te trimite cu gândul la bunici.
Nu lipsește nici dramatismul de rigoare, fiind un film non-american, anticipam cum va fi sfârșitul și chiar mi-a stors o lacrimă caldă, chiar dacă în film iarna venise de cam multișor.
Iaca nu-mi vine a crede că pentru Furious mă reped să-i adun 8 bolovani, eu l-am găsit pur și simplu din întâmplare, căutând altceva legat de cuvântul Furious, dar mă bucur că am pus globul ocular pe acest film care-ți mărește circumferința glandelor seminale, mai ales că are și o coloană sonoră excelentă ce-ți sfârtecă timpanele.
Ar merge de minune văzut împreună cu The last warrior, tot film rusesc pe același stil.
PS. Jur că n-am văzut posterul pe care scrie că este o combinație de 300 cu Game of thrones decât după ce am scris aceste rânduri în care am făcut și eu această comparație.
(4 / 5)