Gemini man a dat năvală în cinematografe cu promisiunea unei epicozități nemaivăzute prin prisma tehnologiei folosite, dar și a unei povești interesante.
În film Will Smith este Henry Brogan, un talentat lunetist, așa cum aflăm chiar din prima scenă, dar pe care l-a depistat bătrânețea și a început să-i dea târcoale ramolirea.
Așa că vrea să se retragă din meseria de expeditor de gloanțe pe distanțe lungi în bostanii umani ai unor domni cu sufletul negru, numai că agenția nu prea ar fi de acord cu asta, că nu prea-i convine să plătească pensii babane unora care o pot da în gât.
Bașca nen-tu Henry a mirosit și ceva putred în țâța agenției, așa că pe urmele lui se prăvălesc hoarde de dobitoci de duzină, buni nici măcar de croșetat, darămite de împușcat o țintă bătrână.
Așa că nenicul cel rău, Clay Verris (Clive Owen) îl trimite pe Junior să-l expedieze în cazanul etern fierbinte pe Henry.
Cine-i Junior? Păi tot Will Smith, dar mai tinerel și cu tone de CGI pe tonomatul cu nări.
Nu vă încruntați la mine, nu este spoiler, cu asta s-a lăudat filmul și asta este premisa cu care și-a făcut publicitate pe toate gardurile cinefile de câteva luni încoace.
Ce? Numai Arnold Schwarzenegger în The 6th day sau Jean-Claude Van Damme în Double impact să și-o tragă singuri?
Cu ce să încep?
Hai cu partea tehnică.
De 3D nici nu mai este cazul să pomenesc, este din start inutil, cum este la mai toate filmele, să zic că doar într-o secvență de 10 secunde s-a simțit cu adevărat că e 3D incitant, în rest, pa și pusi.
Apoi cine sfântă mamă de canibal sugar a avut ingenioasa idee de a se folosi de HFR (High Frame Rate)? Pentru că întregul film a arătat incredibil de ieftin și a puțit a soap-opera infectă de zici că mă uitam la Tânăr și neliniștit în Sunset Beach (alte seriale soap-opera recente nu cunosc, așa că scuze pentru referințele depășite).
Oare ăstora li s-a părut, după câteva zile de filmare, că arată mișto filmul cu tehnica asta? Pe bune? Sunt numai retarzi pe acolo? Din acest punct de vedere, Gemini man este o mizerie pentru că totul emană o falsitate colosală, mișcările rapide ale personajelor sunt foarte ciudate, de parcă mă uitam la un joc video prost, secvențele de acțiune parcă erau diforme și nerealiste, ce să mai, creierul se zvârcolea încercând să dea sens imaginilor pe care ochiul le vedea,
Singurul moment în care HFR a absolvit cu brio a fost o secvență slow-motion care a arătat spectaculos, în rest, varză murată băloșită.
Cât despre film în sine, este unul de duzină care a încercat să se scoată folosind această șmecherie, a actorului în dublu rol.
Din păcate, și aici dă un mare chix pentru că povestea este banală și previzibilă, atât de previzibilă încât am anticipat finalul cu o săptămână înainte să văd filmul.
Am zis treacă-meargă, dă-o-n marmeladă umană de poveste, este film de acțiune, am mai văzut scenariul ăsta, măcar bagă-mi cafteală să-mi distrez neuronul care încă nu stinsese lumina.
Eu și pretențiile mele exagerate, văzusem primul trailer și, odată cu el, aproape toată acțiunea din film. Toate scenele de acțiune din film sunt prezentate, într-o proporție mai mare sau mai mică, în trailere. TOATE!!!! Chiar și finalul!!! Așa că nici măcar aici nu a fost lăsat un pic de loc pentru vreo surpriză.
Scenariul este un dezastru complet, atât de transparent încât ar rușina și o pițipoancă goală într-un film porno prost.
Imaginați-vă ce reacție ați fi avut dacă nu aveați idee că Will Smith se luptă cu o versiune a lui mai tânără, dacă totul era ținut secret și era dezvăluit doar în film. Boom, asta da bombă. Dar trăim într-o eră în care trebuie să ni se spună cât mai multe, ca la bebeluși idioți, și exact asta a făcut compania producătoare cu campania de marketing. După ce că Gemini man este un film prost, au mai și prezentat tot filmul prin trailere.
Will Smith săracul, face și el ce poate cu această epavă de scenariu, dar nici măcar carisma lui nu poate salva filmul de la naufragiu inevitabil.
Măcar au nimerit-o destul de bine pe partea de deaging pentru că Will Smith cel tânăr arată destul de realist. Bine, au și ales un actor care oricum zici că este nemuritor, că arată în prezent aproape la fel ca acum 25 de ani. El și Tom Cruise.
Mai aveam câteva ceva de spus și despre problemele etice pe care le ridică Gemini man cu privire la clonarea oamenilor, dacă este în regulă să ne jucăm de-a creatorii sau nu, dar deja mi-e lene să mai scriu și despre asta, pentru că asemenea subiecte au mai fost abordate de-a lungul timpului în filme.
Gemini man este un film gol, superficial, lipsit de sentimente, de zvâc, care încearcă să ne scoată ochii prin tehnologia asta care, din punctul meu de vedere, arată oribil, și care nu reușește să distragă atenția de la un scenariu inconsistent, previzibil, sforăitor de banal și cu acțiune obișnuită, nimic ieșit din comun.
Îmi este drag Will Smith așa că, fiind în multiplu rol, îmi calc pe inimă și îi dau un 4, deși poate ar merita mai puțin, dar mă simt mărinimos.
(2 / 5)Trailer: