Ghostbusters

Ghostbusters

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Ghostbusters este remake-ul, nu e greu de ghicit, al filmului cu același nume de acum 32 de ani. Doar că acum în rolurile principale nu avem patru bărbați (trei albi și un negru), ci patru femei (trei albe și una neagră).

Dar mai întâi să încep cu o tiradă care mă macină și bușesc dacă nu o dau afară. Am un mesaj pentru critici, pe limba lor, să înțeleagă.

Fuck you pieces of shit, sunteți niște idioți misogini până în măduva curului.

Idem și pentru dobitocii care au contribuit la recordul deloc onorabil pe care trailerul acestui film îl deține, fiind trailerul cu cele mai multe dislike-uri din istorie. Ăsta e rezultatul efectului de turmă generat de spălarea pe creier la care e supusă lumea. Filmul a fost omorât încă din fașă, nu i s-a dat nici o șansă.

Să revin însă la film.

Povestea e clasică, este practic aceeași ca originalul, în New York începe să răsară câte-o fantomă pe ici, pe colo, și doar trei femei (Erin, Abbie și Jillian) își dau seama care-i treaba, că e rost de ceva afacere, oricum sunt toate concediate de la universitățile unde predau pe motiv de țăcăneală, pentru că nimeni nu le crede poveștile cu fantome, așa că-și trag o firmă cu obiect de activitate îmbârligat, dar în termeni simpli, vânat de fantome.

Lor li se alătură și o angajată la metrou (Patty) care are o întâlnire de groază cu o astfel de orătanie și Kevin, secretarul lor chipeș și bun de nimic, mai prostovan ca un copil ieșit din uterul mă-sii.

Cele patru își trag niște arme super sofisticate, exagerez, nu chiar din prima, armele devin tot mai performante pe măsură ce trece timpul, și se pun pe vânat fantome, sperând că vor captura una pentru a demonstra tuturor că nu sunt niște țepare în căutare de fraieri cărora să le ia banii pe nimic.

Probabil toată această tevatură creată artificial în jurul filmului, că e un reboot inutil, de parcă ar fi primul, idioților, toate reboot-urile sunt inutile, că trupa de vânători de fantome e formată numai din femei doar în scopuri de promovare a emancipării feminine, că regizorul Paul Feig nu ar fi în stare să se descurce cu o producție de asemenea anvergură, am intrat cu așteptări extrem de reduse.

În schimb, am primit o pereche de pumni de la film care m-a dat pe spate și m-a învățat o dată pentru totdeauna să fac de două ori pi pe părerile criticilor.

În primul rând Ghostbusters are comedie doldora, și de toate felurile, atât glume simpliste, cu bășini și vomă, care să fie pe placul manelistului burtos, dar și unele inteligente care să satisfacă publicul mai pretențios.

Are multe referință către filme celebre, toate haioase, de la Ghost-ul lui Patrick Swayze până la replici celebre cum ar fi cea din Sc… dar mai bine vă las plăcerea de a vedea pe viu despre ce vorbesc.

Culmea, filmul este el însuși misogin, cu fel și fel de glume referitoare la incapacitatea celor patru femei de a performa anumite acțiuni care sunt apanajul bărbaților.

Ba chiar a fost o fază extrem de ironică, nu știu dacă a fost introdusă în film după tărășenia cu ura vitriolică îndreptată asupra trailerul sau a fost inițial în scenariu, dar la un moment dat filmul a reflectat fix realitatea generată de hatereala îndreptată complet nejustificat spre film, cu mesaje referitoare la cele patru parcă desprinse din comentariile cretinilor de la trailer.

Ghostbusters face mișto nu numai de femei, dar și de bărbați, în special de secretarul lor care este un idiot și jumătate dar care supraviețuiește pe baza fizicului său impresionant arătând că nu numai femeile pot deschide orice ușă fluturând din țâțe.

Filmul excelează și la capitolul  acțiune, una foarte bună, antrenantă, intensă, chiar dacă are multe momente comice. Deși o mare parte a filmului nu are scandal la nivel astronomic, fantomele vin cumințele pe rând, în schimb, finalul compensează printr-o secvență grandioasă care durează ceva timp și care este de excepție, aproape mi-au dat lacrimile la cât de bună a fost acțiunea și cât de fain a fost redată pe marele ecran.

În primul rând, efectele speciale sunt foarte bune, acum îmi dau seama pe ce s-a dus bugetul imens, în al doilea rând, este unul dintre cele mai bune filme 3D, unele filme sunt realizate 3D doar de dragul de a avea în coadă această denumire, dar ăsta chiar a meritat cu vârf și îndesat.

Cele 4 actrițe (Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon și Leslie Jones) s-au achitat cu brio de roluri, se vede că se cunosc foarte bine, trei dintre ele (fără McCarthy) făcând parte din componența Saturday Night Live.

Kevin este interpretat de Chris Hemsworth, aflat într-un rol total diferit față de cele cu care ne obișnuise, el este idiotul cu fizic de fotomodel.

Avem și niște apariții fugitive ale unor actori din filmul original, nu zic care, dar total neașteptată a fost una dintre aceste apariții.

A adus și un tribut originalului, nu numai prin aparițiile menționate anterior, ci și prin câteva fantome cu mutre familiare.

Iar melodia actualizată timpurilor noastre mi-a făcut pielea de găină, e una dintre cele recognoscibile (adică ușor de recunoscut) teme melodice din istoria filmului.

Ce să mai, fără exagerare, mi s-a părut unul dintre cele mai bine filme ale anului, și nu o zic la mișto, doar să fiu contra curentului pișăcios.

Nota 9 și abia aștept partea secundă, chiar dacă filmul pare a fi un fiasco extrem de nemeritat, o continuare a fost deja anunțată, sper că se vor ține de cuvânt că și Terminator 5 și Fantastic 4 au avut anunțate continuări și aleluia.

 

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Battle on Buka Street

Battle on Buka Street

Din când în când îmi place să mai bag câte o premieră, adică sper că-s …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *