Harry Potter and the chamber of secrets

A trecut vara, s-a gătat vacanța, este timpul să mergem la școală și Harry Potter and the chamber of secrets ne duce în clasa a doua la școala de magie și alte îndeletniciri fantastice de la Hogwarts.

Harry Potter (Daniel Radcliffe – Swiss army man) a mai crescut olecuță, de fapt sensibil, față de prima apariție din Harry Potter and the sorcerer`s stone, dar familia lui adoptivă tot una demnă de a fi decăzută din drepturi a rămas. Deși Harry este un puiuț de vrăjitor, tot ca ultimul gunoi lipit pe talpa pantofului este tratat.

Dar deraiez de pe șinele poveștii.

🎬 Premisă

În ciuda unei vajnice oponențe, Harry ajunge la Hogwarts unde se procopsește cu un nou profesor, un fel de Făt Frumos de pică doamnele jos, Lockhart (Kenneth Branagh – Death on the Nile).

Dar nu el este problema mare din Harry Potter and the chamber of secrets, ci faptul că o legendă de mult pierdută pe holurile întunecate de la Hogwarts pare că începe să devină realitate.

Cineva sau ceva transformă locatarii de la Hogwarts în bolovani umani, trupuri pietrificate, iar misterul se adâncește și mai mult pe zi ce trece pentru că o premoniție terifiantă începe să ne facă pielea de găină.

Ce să mai, gogoașa se-ngroașă la Hogwarts și doar Harry Potter este în stare să-i dea de cap.

Gata cu turul de onoare introductiv din primul, aici avem un fir narativ clar și răspicat care, deși se încolăcește în jurul celui general, care-l vizează pe Știm Noi Cine, este de sine stătător în acest film.

💭 Comentariu

Harry Potter and the chamber of secrets este un film mult mai întunecat, chiar sinistru pe alocuri, și nu mică mi-a fost mirarea să văd că are un rating PG în ciuda unor aspecte terifiante pentru mințile necoapte încă.

Poate și pentru că producătorii s-au bazat pe faptul că odraslele încă dependente de părinți nu vor fi în stare să prindă nuanțele mai mature ale filmului, pentru că producția de față atacă, nici mai mult, nici mai puțin, concepția hitleristă. Mai ales că unele personaje au o înfățișare șablon de tip arian.

Pe scurt, la Hogwarts cineva dorește ca vrăjitorii să fie doar din rasa celor pur sânge, fără prezența corciturilor considerate de rang inferior care să întineze moștenirea eternă a mânuitorilor de baghete magice.

Nu-i greu de făcut conexiunea gândită de J.K Rowling între ceea ce se petrece în lumea fictivă din Harry Potter and the chamber of secrets și rasismul în formă continuată din societatea noastră, astfel ne dă și ceva grăunțe cerebrale de ronțăit când picăm pe gânduri.

Filmul introduce personaje noi, poate cel mai cunoscut este ruda lui Gollum, pocitania amuzantă Dobby care se tot autoflagelează într-un stil violent și perpetuu. Dar dacă-i creatură fictivă, este în regulă pentru cei mici că se tot dă brutal cu capul de tot ce este contondent.

Povestea este destul de criptică dacă urmărești filmul pentru prima oară sau nici nu ai citit cărțile (eu intru în categoria a doua, dar nu și în prima), are un personaj enigmatic bine construit care va cauza câteva zvârcoliri interioare și, per ansamblu, a fost satisfăcătoare la nivel intelectual, în ciuda unor răsturnări de situație care au devenit destul de previzibile pentru că sunt perpetuate din primul film.

De asemenea, dacă ești atent la câteva amănunte prezentate în treacăt pe la început, nu vei mai fi atât de surprins în fazele finale.

Dar adâncește și mai mult conflictul care se coace la foc mocnit și care începe să devină tot mai tensionat și anunță o confruntare epică. Dar mai avem 6 filme până acolo, răbdare castană, că ai timp să te coci.

Harry Potter and the chamber of secrets suferă un pic la capitolul durată, se întinde prea mult cu reluarea prezentării unor elemente deja cunoscute din primul film, dar poate este și vina mea că mi s-a părut mai lung decât trebuia, sunt într-un maraton Harry Potter, le văd pe toate într-un timp scurt și în versiune Extended.

Filmul este axat și pe acțiune, de data asta fiind una cu zvâc și miez, fiind importantă și justificată pentru curgerea firului narativ, nu-i doar de dragul de a făli că știe să ne inunde cu creaturi ciudate.

Apropo de asta, Harry Potter and the chamber of secrets flutură din baghetă și magia CGI iese la înaintare cu multe creaturi virtuale monstruoase sau amuzante care arată destul de bine chiar și acum, după 20 de ani de la lansare, iar acțiunea este una fulminantă și incitantă, poate chiar de speriat pentru cei mici. Dacă aveți ceva frici de păianjeni, ați pus-o de mămăligă.

Filmul mi-a născut și un sentiment de tristețe, fiind ultimul pentru Richard Harris (Gladiator) în rolul lui Dumbledore, acesta decedând la scurt timp din cauza bolii Hodgkin.

În Harry Potter and the chamber of secrets peisajul este furat de personajul titular care începe să se dezvolte repejor, având în vedere ce destin îl așteaptă, în timp ce Hermione (Emma Watson – Beauty and the beast) și Ron (Rupert Grint – Harry Potter and the sorcerer`s stone), deși de ajutor, cad oarecum pe plan secund.

Ah, ce uitai să scriu la primul film, dar oricum am timp să corectez eventualele omisiuni, este pomenirea coloanei sonore inconfundabile, la primele triluri parcă-ți vine să pui mâna pe-un băț țeapăn și să începi să bălmăjești tot felul de vrăji.

Filmul este și amuzant, nu doar dojenirea masochistă impusă de Dobby asupra propriului corp sau mimica mirată a lui Ron generează zâmbete ci și, poate neintenționat, anumite vrăji care mai mult îngreunează viața celor de la Hogwarts, gen de ce să ne teleportăm unde vrem, hai să pierdem timpul chemând și așteptând niște scări mișcătoare care au o minte proprie.

🏆 Verdict

Dacă Harry Potter and the chamber of secrets ar fi fost cu vreo 20-30 de minute mai scurt, tăind niște scene inutile pentru întregul ansamblu (care a fost rolul meciului de Quidditch sau aventura cu mașina zburătoare care a născut și ceva găuri logice?), filmul ar fi fost unul chiar excelent.

Așa, nu prea pot să fac distincție între el și Harry Potter and the sorcerer`s stone, ambele mi se par pe același palier al calității, fiecare cu avantaje și dezavantaje proprii, așa că mă aventurez să-i cioplesc 8 statui umane.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Poor things

Poor things

Noi, ăștia sărmani, nu avem parte de lucruri frumoase decât mai târziu. Așa cum a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *