Harry Potter and the half-blood prince

Deja știți placa, vine frigul, se întoarce școala și Harry Potter and the half-blood prince ne pune ghiozdanul pe mătură și ne duce în anul 6 de studiu la Academia de Vrăjeală, Fermecături și Abureli Magice Hogwarts.

🎬 Premisă

Harry (Daniel Radcliffe – Guns akimbo) are deja niște antecedente la activ cu Cel Ce N-are Nume-n Buletin, Voldemort, așa că pune mâna pe carte să aprofundeze mai abitir știința magiei, știind că se va apropia o mare răfuială și el este cam cu izmana-n vine.

Se pricepe la învârtit bagheta, dar se mai împiedică uneori. Și asta este ceva de neconceput când va fi să vină momentul păruielii finale, mai ales că Voldemort (Ralph Fiennes – No time to die) și-a început atacul necruțător.

Nu direct către Harry, ci mai pe ocolite, dar este evident că nori negri se avântă cu tupeu către Hogwarts.

Se pare că bafta lui Harry zace-ntr-o carte cu vrăji, una specială care-i aparține unui anume misterios prinț Semi-Pur sau, dacă sunteți pesimiști ca mine, Semi-Mânjit, care îi destăinuie câteva șiretlicuri ce s-ar putea dovedi utile pe viitor.

Bre, dar cine-i puiul ăsta de rege cu sângele pe jumătate pur?

Mno, d-aia ține Harry Potter and the half-blood prince 2 ore jumătate, să aflăm tocmai asta.

💭 Comentariu

Pff, iar s-a scufundat franciza într-o baltă stătută fără sens, și filmul de față are aceleași metehne de neiertat ca Harry Potter and the Goblet of Fire, adică multă umplutură de pomană, doar să treacă timpul și să mai iasă la socoteală încă un film.

Și ăsta merge și mai în extreme precum cel pomenit mai sus, bucata inutilă este și mai plictisitoare, dar actul final este mai exuberant decât în filmul cu pocalul buclucaș, tocmai pentru a compensa oarecum mocirla nisipoasă de până atunci.

Din nou titlul este irelevant pentru întregul film pentru că identitatea prințului semipur n-are nicio însemnătate, nici aici, nici în filmele viitoare, iar accentul cade pe cu totul altceva.

Pentru mine a fost cel mai plictisitor și enervant film din întreaga franciză pentru că n-a fost decât o telenovelă adolescentină din aia întinsă de obicei pe 1.000 de episoade, dar concentrată în 2 ore.

Am pierdut timpul cu discuții despre cine cu cine se mozolește la ceas de noapte sub clar de lună, cu lecții de permutări amoroase între personaje, vechi și noi, cu pălăvrăgeli despre cine are tenul mai frumos și sângele mai vârtos, adică fix abureala superficială tipică YA (young adults) care mă scoate din sărite.

Vorba lui Ron (Rupert Grint – Harry Potter and the sorcerer`s stone): „Bloody hell‟, ce scenariu somnolent.

O fi ținând treaba la adolescenții plini de hormoni care acum cică iubesc pe vecie pe cineva și peste 5 minute se jură că au găsit alt suflet pereche, dar pe mine, otreapă bătrână, doar m-a obosit la cerebel.

N-am pomenit-o pe Hermione (Emma Watson – Beauty and the beast) că nu vreau să-mi iasă vorbe la tribunal, că a crescut fain și îmi vin alte gânduri în minte.

De asemenea, Harry Potter and the half-blood prince funcționează și ca o poveste de origine a lui Voldemort (una din obsesiile de la Hollywood), o poveste absolut irelevantă, pe mine unul nu mă interesa să aflu traumele din copilărie ale lui Voldemort și de ce a ajuns cum a ajuns, pentru mine era suficient că-i malefic doar de dragul de a fi malefic, că nu vreau să-i plâng de milă și să-i justific acțiunile.

Dar filmul este salvat de actul final, fac filmele astea care nu-mi plac prea mult ce fac și evită căderea în prăpastie datorită epilogului, aici unul traumatizant și emoționant din cale afară, care anunță cu surle și trâmbițe epicul ce stă să vină odată cu ecranizarea ultimei cărți.

Prea superfluu vreo 2 ore, cu fantasmagorii amoroase de două parale neinteresante, Harry Potter and the half-blood prince vine cu o atmosferă tenebroasă pe final, fiind prea lung, fapt ce a dăunat grav sănătății, pardon, citeam de pe un pachet de țigări, calității sale.

Chiar nu puteau fi eliminate pupăturile libidinoase și uităturile geloase când era evident pentru toată lumea cine cu cine ar trebui să-și împartă picurii de salivă?

Personajele nu mai sunt interesate de Mâncătorii de Moarte, ci de Hormonii Scărpinători, fapt ce taie din seriozitatea direcției întregii povești, adică Voldemort bate la ușă și ăstora tot ce le trece prin cap este cum că fabrice niște cauciuc magic.

Rămâne impresionant din punct de vedere vizual, deși merge pe același trend de a fermeca spectatorii cu scene de formă, superbe pentru ochi, dar goale de conținut pentru creier.

🏆 Verdict

Ritmul din Harry Potter and the half-blood prince este inegal, cele două părți componente par a fi disociate, nu se îmbină într-un tot unitar coerent și aici sunt sincer, deja din memoria șubredă s-a evaporat amintirea primelor 2 acte, voi rămâne doar cu finalul grandios care promite un conflict tectonic pe mai departe.

Ah, apropo de memorie, era să uit că și aici avem, ați ghicit, noi figuri didactice, de bază fiind profu` Horace Slughorn (Jim Broadbent  – Eddie the Eagle) care va juca un rol important atât aici, cât și în Harry Potter and the deathly hallows.

A venit și momentul să-mi dau bacalaureatul pe tema acestui film și n-am studiat prea mult, așa că am picat cu nota 5.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Poor things

Poor things

Noi, ăștia sărmani, nu avem parte de lucruri frumoase decât mai târziu. Așa cum a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *