Harry Potter and the sorcerer`s stone

Da, am ajuns și aici, nu puteam rata franciza magică a lui J.K. Rowling și hai să purcedem la drum cu Harry Potter and the sorcerer`s stone (sau philosopher`s stone, după preferințe). Pe IMDB zice că The sorcerer`s stone este titlul original, așa că pe ăsta îl voi folosi.

Un bebeluș cu un flash în frunte este debarcat pe treptele unei case obișnuite, cu promisiunea unui destin grandios.

Dar anii trec și Harry Potter (Daniel Radcliffe – Escape from Pretoria) este un fel de Cenușăreasă a casei, nu prea iubit de cei care l-au crescut, trecut mereu pe locul 2, doarme în debara sub scară, este batjocorit de grăsanul de Duddley, comoara doldora de prostie a familiei Dursley. Ce să mai, o viață deloc fericită pentru copil.

Dar Harry Potter nu-i un fitecine, la împlinirea a 11 ani este luat pe sus de apariția unui munte de om, Hagrid (Robbie Coltrane), care ne explică faptul că ăsta mic este un puiuț de vrăjitor și că trebuie să-și ia calabalâcul sărac și să o întindă spre școlarizare.

Că doar nu credeți că talentul este suficient pentru ca magia să iasă singură din baghetă, nu nene, trebuie și aici toceală pe coate cu burta pe carte de-ți iese pe nas.

Așa că Harry Potter, incredul la început, dar fericit că scapă de iadul uman în care trăiește, își ia bilet și țuști spre Hogwarts, în tărâmul vrăjitorilor, acolo unde se împrietenește cu Hermione (Emma Watson – Beauty and the beast) și Ron (Rupert Grint), alți învățăcei într-ale vrăjelilor.

Elevii sunt luați în primire de diverși profesori precum felina McGonagall (Maggie Smith), șeful cu pălărie țuguiată, lungă cât barba-i albă, Dumbledore (Richard Harris – Gladiator) sau alunecosul Snape (Alan Rickman – Sweeney Todd: The demon barber of Fleet Street).

N-am fost un mare fan Harry Potter la vremea lui (deși este impropriu spus asta, vremea lui încă este prezentă), fiind o franciză prea copilăroasă, deși taman asta a și fost ideea, și după vizionarea lui Harry Potter and the sorcerer`s stone nu mi-am schimbat părerea. Rămâne un film eminamente pentru cei mici, dar asta nu este neapărat un lucru rău. Din contră.

N-o să stau acum să disec toate amănuntele din film, că-s o grămadă, oricum fanii înrăiți le visează în fiecare noapte, de la caracteristicile fiecărei Case până la regulile jocului Vâjhaț, cert este că punctul central al acestui univers este Harry Potter cu al său din frunte făcut de cel al cărui nume nu este bine să-l pomenești că dai de dracu.

Revăzut prin ochi de adult cătrănit, Harry Potter and the sorcerer`s stone capătă o altă aură, construiește o lume magică absolut senzațională, imaginația autoarea J.K. Rowling este de-a dreptul spectaculoasă.

Practic fiecare colțișor de ecran, odată ajunși în Lumea Vrăjitorilor, este umplut la refuz de elemente magice care sunt captivante și te transpun într-un tărâm de basm.

De la tablouri mișcătoare la fantome umblătoare, de la lumânări plutitoare la animale vorbitoare, de la monștri mitologici la incantații incendiare, Harry Potter and the sorcerer`s stone este într-adevăr o lume complet diferită comparativ cu cea normală.

Primul film nu are neapărat un fir narativ clar și decisiv prin finalitatea sa, este unul de introducere în acest univers în care vom hălădui preț de 8 filme, ca atare povestea nu se axează pe ceva anume, doar sunt puse bazele conflictului central, care va fi dezvoltat pe parcurs și care îi va avea în prim-plan pe Harry Potter și Vold…. era să mă scap.

Epitetul care însoțește întregul film este feeric, înțeleg de ce este atât de atractiv acest univers pentru cei mici, eram eu, ditamai vlăjganul, cu gura căscată în multe momente, încercând să absorb întreg vizualul fascinant, de la pălării cu personalitate până la mături cu turbo, de la oglinzi magice la trolli plimbăreți, de la mingi cu aripi la câini tricefali, darămite cei mici.

Pe scurt, Harry Potter and the sorcerer`s stone mi-a plăcut, are o atmosferă ușor gotică, jovială la suprafață, dar cu personaje conflictuale, cu gâlceavă copilărească, dar și cu animozități adulte care prevestesc ceva sumbru.

Pe de o parte, se adresează primordial celor mici care vor căsca ochii cât cepele la invazia de scene fantasmagorice și pline de năstrușnicii magice, pe de altă parte, are și ceva sâmburi de interes pentru audiența adultă pentru că anumite personaje sunt enigmatice, au ceva de ascuns, ba chiar avem și ceva twisturi care condimentează bine de tot povestea.

Spre surpriza mea, că Harry Potter and the sorcerer`s stone a fost lansat în 2001, efectele speciale, oho, și sunt o grămadă, se țin, în mare parte, destul de bine și acum. Se vede unde s-a folosit CGI că este cam șubred, evident la creaturile fantastice, dar îți dai seama că multe dintre efecte sunt practice și ele arată și vor arăta bine pe vecie pentru că practicul este practic, nu se demodează.

Pentru un film introductiv, Harry Potter and the sorcerer`s stone își face treaba așa cum trebuie, punctele sale forte fiind universul spectaculos, imaginația debordantă menită a înflăcăra mintea celor mici, personaje cu lipici și juratul pe roșu că vom avea parte de conflicte de proporții epice în filmele viitoare.

Acum ce să zic despre actori, în special cei care-i joacă pe copii? După atâta amar de vreme nu-mi pot imagina pe altcineva mai potrivit în aceste roluri chintesențiale.

Ron pare cam șters, molâu și prostălău, dar este doar o falsă impresie, va avea momentul lui de glorie, iar Hermione este o combinație de drăgălășenie foc și inteligență enervantă.

Despre Harry Potter n-are rost să mai scriu ceva, vor fi suficiente filme pentru a-l tot pomeni mai încolo.

Mi-a fost greu să-i revăd pe cei 3 atât de mici, având acum în minte rolurile lor mai recente în care sunt adulți get beget, asta mi-a pus un nod în gât la conștientizarea rapidității trecerii timpului.

Parcă îmi vine să folosesc o vrajă să-mi înghit cuvintele de odinioară, în care nu am prea lăudat filmul/franciza, dar deh, păcatele tinereții, Harry Potter and the sorcerer`s stone mi-a plăcut, chiar dacă trândăvește în anumite momente fără sens și n-are un miez foarte captivant.

Rămâne, în schimb, un film fantasy foarte bine conturat, care asigură 2 ore jumătate de escapism distractiv pentru toate vârstele și ne pregătește pentru grandoarea filmelor viitoare.

Ș-am încălecat pe-o șa, pardon, un Nimbus, și v-am spus părerea mea, așa că la final adaug în vistieria lui Harry Potter and the sorcerer`s stone 8 puncte suplimentare.

PS. Trăiască J.K. Rowling că a pomenit de România în cărțile mai mult decât o fac cei de la noi responsabili cu promovarea turismului carpato-danubiano-pontic.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Everything everywhere all at once

De la A24, celebrul studio fandosit, vine un film cu un titlu care-ți umple gura: …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.