Home alone 1

Nah, hai că am făcut-o și pe asta, am cedat presiunilor crăciuniste și am azvârlit bulgărele retinal pe Home alone, film pe care l-am ocolit cu sfințenie în ultimii, probabil, 15 ani.

Chiar dacă urmează să scriu truisme echivalente cu apa-i udă, iarna-i ger, Steaua nu-i FCSB 😊, trebuie să prezint premisa, deși este arhicunoscută.

Se apropie Crăciunul pentru familia McCallister care se pregătește asiduu pentru o călătorie în grup la Paris. Așa cum este de așteptat cu un neam numeros, hărmălaia-i mare, copiii sunt neastâmpărați, adolescenții puși pe șotii, ce să mai, o harababură totală.

Și colac peste pupăză, Kevin (Macaulay Culkin – Jacob`s ladder) face ifose că nu este băgat în seamă. Atât de mult, încât este uitat în dimineața plecării spre aeroport și,    prin niște circumstanțe magice, nimeni nu bagă de seamă că ăl` mic este lipsă la apel, astfel încât voila, Kevin rămâne Home alone.

De fapt, nu-i chiar singur acasă, pentru că niște hoți cioflingari de două parale, Harry (Joe Pesci – The irishman) și Marv (Daniel Stern), se pregătesc să dea lovitura vieții lor, luând la rând casele părăsite de locatarii plecați prin vacanțe. Doar că în reședința McCallister li se înfundă planul, aici dând peste un țânc decis să-și apere casa.

Românul este prieten bun cu Home alone, fiind o tradiție de Crăciun să îl urmărească la TV, ani la rând la ProTV, acum pe Antena 1, așa că probabil oricine știe pe dinafară filmul și replicile acestuia.

Este un clasic de Crăciun? La noi da.

Este însă și un film bun?

Ridic steagul alb și trebuie să recunosc că și acum, după atâta amar de vreme de când nu l-am mai văzut, a reușit să mă amuze prin năzbâtiile contondente și capcanele ingenioase pe care micul Kevin le concepe pentru a-și apăra teritoriul. Rambo este pitit într-un colț și își notițe pentru Last blood.

Ce uitasem, însă, a fost faptul cât de mult durează până se ajunge la războiul efectiv dintre cele două părți combatante, o foarte mare parte din film îl prezintă pe Kevin făcând ce ar face ori copilandru lăsat de capul lui acasă.

Deși nu-s de aruncat acele scene, n-au nici pe departe hazul atentator la integritatea maturilor hoțomani din actul 3.

Ce m-a frapat a fost violența impresionantă într-un film PG, ce vremuri diferite erau la începutul anilor 1990 față de acum, în zilele noastre cu greu asemenea acțiuni brutale și-ar mai face loc într-un PG-13, darămite într-un PG. Chiar dacă totul este făcut sub auspiciile umorului, trebuie să recunosc că micuțul Kevin este un pui de sadic.

Dincolo de acest aspect, al confruntării inegale dintre un pici aparent neajutorat și o pereche versată de hoți, dar unii destul de tâmpiței care nu trec de nivelul de găinării domestice, Home alone nu putea să stea deoparte fără să umple și desaga iubirii de neam, ne invadează cu mesaje drăgăstoase despre cât de mult contează familia, fără de care nu ai un scop real în viață, și ce sacrificii poate face omul pentru a fi aproape de cel iubit, indiferent de ce trăsături comune împart sau nu.

Nu pot să zic că m-a umplut de zăpadă lichidă pe obrăjori, dar Home alone, cu anumite momente de respiro emoționante, a reușit să mă împungă la inimioară cu câteva săgeți melancolice bine țintite de i-ar face geloși pe Hawkeye și Cupidon.

Cât de inocent și adorabil era pe dinafară Kevin și cât de diabolic și monstruleț era pe dinăuntru când venea vorba de protejarea avuției, aici Macaulay Culkin, că-i place sau nu (mai degrabă nu, dacă îi urmărim traiectoria ulterioară), face rolul vieții sale, trăindu-și gloria actoricească în doar 4 ani, după aia s-a ofilit din multiple motive.

Ce este și mai interesant este faptul că Joe Pesci a jucat în același an, 1990, și în Goodfellas, dar la noi cu siguranță este mult mai cunoscut pentru rolul din această comedie de Crăciun decât drept gangsterul nervos din filmul de Top AFI 100.

N-are a face să enumăr alți actori, oricum atenția ne este captată doar de acest menage a trois, cu Kevin apărând și Bandiții Umezi jefuind casa McCallister.

Bre nene, și ăsta-i film de Oscar (nominalizat doar) la categoria coloană sonoră pentru că este semnată de omniprezentul John Williams, nu mă așteptam ca și aici tot el să fi compus muzica. Practic, omul ăsta este vârât în unele dintre cele mai impresionante francize și filme din istoria cinematografiei.

Hai gata, vă trimit la numărat cadouri, că deja v-am împuiat capul cu Home alone, căruia mă văd nevoit să-i curăț aleea cu 8 lopeți de zăpadă.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Shaolin soccer

Vă place fotbalul? Dar cu artele marțialele cum stați? Este ciudată combinația de întrebări? Ei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.