The hunger games – Mockingjay Part 2

Hunger games Mockingjay 2

2 out of 5 stars (2 / 5)

Mockingjay partea a doua, într-un final, mi s-a gătat seria Hunger games, deși nu aveam de gând să văd finalul la cinema, nu am mai avut răbdare așa că am dat fuguța. Nu mică mi-a fost mirarea să fie sala destul de aglomerată, mă rog, 100 de persoane înseamnă aglomerat, ținând cont că majoritatea filmelor la care am fost le-am vizionat cu maxim 20 de persoane în sală. Dar o iau pe arătură, să revin la subiectul zilei.

Mockingjay 2 e concluzia trilogiei scrisă de Suzanne Collins, deși este al patrulea film, dar nah, nu încep iar cu puhoiul de înjurături la adresa producătorilor care ne văd ca pe niște vaci de muls și ne aruncă pe gât cât mai multe filme bazate pe o singură carte, diluând povestea până nu mai rămâne nimic de ea.

Filmul pornește de unde ne-a lăsat prima parte, cu rebelii pregătind de zor asaltul final asupra Panemului cu gândul primordial de a-i veni de hac tiranului de Snow.

Eroina principală, pentru cine are scăpări de memorie, este Katniss Everdeen, care din luptătoarea feroce din primele părți acum a devenit doar un element de propagandă, președinta neoficială Coin folosind-o doar pentru a păstra ațâțată flacăra revoluției, punând-o să joace în fel și fel de scene regizate, fără a o arunca efectiv în mijlocul luptelor.

La un moment, fătuca se satură de tot rahatul ăsta și vrea și ea niscai acțiune mai de doamne ajută, își face niște planuri să o taie singură pe câmpii ca să-i extragă dictatorului niște fluide din corp, aloo, stați cuminți, când zic fluide, mă refer la vărsare de sânge, nu la altceva, ce minte perversă aveți. Dar gardienii, pardon, echipa de filmare, de fapt, toată lumea se prinde de șmecherie, așa că pentru a-i face poftele, îi trântește o echipă de asalt și grămadă pe Snow.

Se mai amestecă și firul secundar cu dilema fătucii pe cine să iubească, pe Gale care e lângă ea ori de câte ori are nevoie de cineva să o mângâie sau pe Peeta, care e cam dus cu pluta după ce a fost supus unor torturi fizice dar mai ales psihologice în Panem și are mintea răvășită și momente în care o ia razna și dă grămadă pe Katniss dar nu pentru mângâieri.

Nu știu a cui a fost vina, a mea, că am citit cărțile și mă așteptam la ceva glorios, a producătorilor, că au lungit-o de pomană, a regizorului că a fost fidel,  prea fidel cărții, dar filmul a fost cel mai slab din toată franciza, cel mai plictisitor.

Dacă în prima parte am înțeles care era treaba cu atâta trăncăneală, că filmul a fost preludiul părții secunde, și acea trăncăneală chiar a fost interesantă, aici, să-mi fie cu iertare, a fost un mare căcat.

Nu se poate frăție ca într-un film care încheie o serie să stai la taclale mai mult de jumătate din film, las-o dracu de treabă.  E prima oară când mi-a trecut prin minte să părăsesc sala de cinema, atât de mult mă plictisise la un moment dar filmul. Vorbeau și iar vorbeau și când se făcea noapte, n-aveau somn și iar vorbeau. Problema e că nu era nimic concludent, doar prostii pentru a umple filmul cu ceva, evident că deștepții lui pește prăjit s-au gândit să împartă în 2 filme cea mai slabă carte a trilogiei, așa că de unde atâta material să facă filmul interesant. În loc să facă un film excelent de 2 ore jumătate, s-au lăcomit ca blonda siliconată și botoxată la văzul unul card plin și au scos per total o banalitate de vreo 4 ore și ceva. Și se mai miră cretinii de ce e pirateria în floare. Păi când îți tratezi clientul ca pe un portofel ambulant, atunci asta e reacția la care trebuie să te aștepți. Când dau banii pe un nectar de fructe, apoi asta mă aștept să primesc, nu suc la plic.

Jur că în tot filmul de peste 2 ore au fost doar vreo 2, hai să fiu mărinimos, 3 scene de acțiune, culmea, toate apar în trailer. Atât. De neiertat pentru un film de final de franciză. Nu se poate băi oameni buni, să îmi dai în trailer tot ce se întâmplă în film, să mor de mai urmăresc vreun trailer că practic tâmpiții ăștia prezintă tot filmul în trailer. Ce e drept, una din secvențe e magnifică, terifiantă, excelent pusă în scenă, te sperie, te îngrozește, te excită din punct de vedere al adrenalinei, dar e o singură scenă.

Finalul, care în carte e spectaculos, în film e tern, șters, fad, fără nimic memorabil. Să nu mai zic că după ce povestea s-a terminat, filmul a mai lălăit-o absolut inutil vreo 20 de minute, deja lumea începuse să huiduie.

Pur și simplu nu înțeleg de ce s-a pierdut timpul cu niște scene absolut banale, somnolente, în schimb ce peste anumite momente din carte, puternice, dramatice, lacrimogene, traumatizante, s-a trecut în galop, efectul fiind foarte mult diminuat. Nu dau spoilere, știam cine moare și când moare, dar asta nu înseamnă că regizorul trebuia să treacă fugitiv peste asemenea momente și să frece menta cu discuții inutile mă iubește, îl iubesc, mă omoară, l-aș iubi pe celălalt și așa mai departe.

De actori ce să zic, nu stau să îi înșir, că-s mulți și aceiași ca până acum. Ce e drept, jocul lor e în contrast cu filmul, sunt excelenți, credibili, pe cât le-a permis materialul, oricât de bun ai fi, nu poți scoate perle din căcat. Iese în evidență Jennifer Lawrence, care parcă a fost croită pentru rolul ăsta, se vede pe fața ei tumultul iubirii, că e ruptă-n două de dragostea pe care le-o poartă celor doi pretendenți, o simți că fierbe că e folosită doar ca poster lipit pe peretele războiului, deși e capabilă de mult mai mult, i se citește în ochi ura pe care i-o poartă președintelui Zăpadă, scârba și groaza generate de ororile revoltei. Ce să mai, gagica le are cu actoria.

La partea tehnică totul stă bine, lumea imaginată e lipsită de culori, doar un gri ucigător de speranțe, un deșert dezolant care suge orice urmă într-un viitor mai bun dacă nu îți iei soarta în propriile mâini și lași pe alții să decidă pentru tine. Deși eram plictisit în cea mai mare parte a filmului, ca să nu mă ia somnul, am încercat să mă concentrez să găsesc greșeli de logică sau de continuitate, nu am găsit prea multe, ba chiar mai deloc, deci pe partea asta e de bine.

În schimb, probabil că editorul s-a pierdut undeva pe drum deoarece în film cred că au intrat toate scenele filmate, nu au irosit nimic, ce mai conta că multe erau inutile, plictisitoare, care tergiversau fără pic de jenă povestea, nu nene, tot ce au avut la dispoziție au aruncat în film. Ba mint, au uitat niște secvențe, culmea, chiar din trailer, care arătau foarte bine dar nici urmă de ele în film, mă refer la partea în care ea apare în costumul acela roșu.

Nu înțeleg de ce au făcut un film de 2 ore adormitor când puteau face unul de maxim o oră jumătate hai să zic mai puțin prost dar măcar nu trebuia să-ți dai palme peste față ca să nu te ia somnul. Nici măcar pseudo-întorsăturile de situație nu te bagă deloc în alertă, chiar dacă habar n-aveai de cărți, le miroseai încă dinainte de a începe filmul.

Deși mă doare inima, pentru că primele 3 părți au fost bune, sunt complet dezamăgit de film, probabil nu trebuia să citesc cărțile pentru că mi-am creat un minte un alt film. Nu am ce face și îi dau un 4 de corijență, un final penibil pentru o franciză care ar fi trebuit să se termine în forță.

 

Trailer

Link IMDB

Link RottenTomatoes

 

Link review

About admin

Check Also

Enter the dragon

Enter the dragon

M-a lovit nostalgia legată de artele marțiale și a trebuit să dau o tumbă stângace …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.