The hunger games: Mockingjay Part 2

Hunger games Mockingjay 2

Iată-ne ajunși la partea finală a acestei francize odată cu apariția lui The hunger games – Mockingjay Part 2, punctul culminant al luptei pentru stăpânirea mult râvnită a Panem-ului.

 

🎬 The Hunger Games: Mockingjay Part 2 – Premisă

Pornim acțiunea de unde ne-a lăsat de izbeliște prima parte, cu rebelii pregătind de zor asaltul decisiv asupra Panemului cu gândul primordial de a-i veni de hac tiranului de Snow.

Eroina principală, pentru cine are scăpări de memorie, este Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence – Red sparrow).

Însă din luptătoarea feroce din primele părți (The Hunger Games și Catching Fire) acum a devenit doar un element de propagandă.

Președinta neoficială Coin (Juliane Moore – Kingsman: The Golden Circle) o folosește doar pentru a păstra ațâțată flacăra revoluției, punând-o să joace în fel și fel de scene regizate, fără a o arunca efectiv în mijlocul luptelor.

La un moment, fătuca se satură de tot rahatul ăsta și vrea și ea niscai acțiune mai de doamne ajută.

Așa că, sătulă să dea pe banca de rezerve, își face niște planuri să o taie singură pe câmpii ca să-i extragă dictatorului niște fluide din corp, și aici mă refer la sânge.

Dar gardienii, pardon, echipa de filmare, de fapt, toată lumea se prinde de șmecherie, așa că pentru a-i face poftele, îi trântește o echipă de asalt și grămadă pe Snow.

 

💭 The Hunger Games: Mockingjay Part 2 – Comentariu 🍿

Nu știu a cui a fost vina, a mea, că am citit cărțile și mă așteptam la ceva glorios, sau a producătorilor că au lungit-o de pomană, dar ultimul film, în opinia mea, a fost cel mai puțin reușit.

Ba chiar pe alocuri și destul de plictisitor, ceea ce este grav pentru o peliculă ce se vrea încununarea eforturilor de până atunci.

Dacă în prima parte am înțeles care era treaba cu atâta trăncăneală, că filmul a fost preludiul părții secunde, și acea vorbărie chiar a fost interesantă, aici, să-mi fie cu iertare, a fost un mare fâs.

Nu se poate ca într-un film care încheie o serie să stai la taclale mai mult de jumătate din timp, las-o dracu de treabă.

Vorbeau și iar vorbeau și când se făcea noapte, n-aveau somn și iar vorbeau.

Problema nu este că sunt multe linii de dialog, ci că nu era nimic concludent, doar prostii pentru a umple durata cu ceva.

Ăsta este rezultatul lăcomiei producătorilor, deștepți ca peștele prăjit, care au decis să împartă în 2 producții cartea a treia semnată de Suzanne Collins, carte care a avut o calitate inferioară celorlalte.

Nu exista atâta material interesant încât să justifice aplicarea acestei stratageme.

În loc să facă un film excelent de 2 ore jumătate, s-au lăcomit ca blonda siliconată și botoxată la văzul unul card plin și au scos per total o banalitate de vreo 4 ore și ceva.

Și se mai miră ăștia de la Hollywood că le scad încasările și că este pirateria în floare.

Păi când îți tratezi clientul ca pe un portofel ambulant, bun numai de muls, atunci asta este reacția la care trebuie să te aștepți.

Când dau banii pe un nectar de fructe, apoi asta mă aștept să primesc, nu suc la plic.

Jur că în tot filmul de peste 2 ore au fost doar vreo 2, hai să fiu mărinimos, 3 scene de acțiune, culmea, toate apar în trailer.

Atât. De neiertat pentru un film de final de franciză. Nu se poate băi oameni buni, să îmi dai în trailer tot ce se întâmplă în film, să mor de mai urmăresc vreun trailer că practic tâmpiții ăștia prezintă tot filmul acolo.

Ce este drept, una din secvențe e magnifică, terifiantă, excelent pusă în scenă, te sperie, te îngrozește, te incită din punct de vedere al adrenalinei, dar este o singură scenă.

The Hunger Games: Mockingjay Part 2

 

Finalul, care în carte se prezintă spectaculos, aici este tern, șters, fad, fără nimic memorabil.

Să nu mai zic că după ce povestea s-a terminat, filmul a mai lălăit-o absolut inutil vreo 20 de minute, deja lumea din sala de cinema începuse să huiduie.

Sau eram doar eu care o făceam în gând? Nu mai țin minte.

Mi-e greu să înțeleg de ce s-a pierdut timpul cu niște scene absolut banale, somnolente, în schimb ce peste anumite momente din carte, puternice, dramatice, lacrimogene, traumatizante, s-a trecut în galop, efectul fiind foarte mult diminuat.

Nu dau spoilere, știam cine moare și când moare, dar asta nu înseamnă că regizorul trebuia să treacă fugitiv peste asemenea momente și să frece menta cu discuții inutile de genul „mă iubește, îl iubesc, mă omoară, l-aș iubi pe celălalt” și așa mai departe.

Nu mai stau să-i înșir pe actori, sunt mulți și aceiași ca în Part 1.

Jocul lor este în contrast cu filmul, sunt excelenți, credibili, pe cât le-a permis materialul, că oricât de bun ai fi, nu poți scoate perle din rahat.

Iese în evidență Jennifer Lawrence, care parcă a fost croită pentru rolul ăsta, se vede pe fața ei tumultul iubirii și că e ruptă-n două de dragostea pe care le-o poartă celor doi pretendenți.

O simți că fierbe de draci că e folosită doar ca poster lipit pe peretele războiului, deși e capabilă de mult mai mult, i se citește în ochi ura pe care i-o poartă președintelui Zăpadă (Donald Sutherland – Invasion of the body snatchers) și-i trăiești scârba și groaza generate de ororile revoltei. Ce să mai, le are cu actoria.

De asemenea, la partea tehnică totul stă bine, aici nu am motive de răzvrătire.

Lumea imaginată e lipsită de culori, doar un gri ucigător de speranțe, un deșert dezolant care suge orice urmă într-un viitor mai bun dacă nu îți iei soarta în propriile mâini și lași pe alții să decidă pentru tine.

Deși eram plictisit în cea mai mare parte a filmului, ca să nu mă ia somnul, am încercat să mă concentrez să găsesc greșeli de logică sau de continuitate, nu am găsit prea multe, ba chiar mai deloc, deci pe partea asta e de bine.

 

🏆 The Hunger Games: Mockingjay Part 2– Verdict 👍 sau 👎

Din nefericire, probabil că editorul s-a pierdut undeva pe drum deoarece în Part 2 cred că au intrat toate scenele filmate.

Nu au irosit nimic, n-a mai contat că multe dintre ele erau inutile, plictisitoare, care tergiversau fără pic de jenă povestea, nu nene, tot ce au avut la dispoziție au aruncat în film.

Ba mint, au uitat niște secvențe, culmea, chiar din trailer, care arătau foarte bine dar nici urmă de ele în film, mă refer la partea în care ea apare în costumul acela roșu.

Nu înțeleg de ce au făcut un film de 2 ore adormitor, chiar au fost mulțumiți când au urmărit varianta finală?

Nici măcar pseudo-întorsăturile de situație nu te bagă deloc în alertă, chiar dacă habar n-aveai de cărți, le miroseai încă dinainte de a începe filmul.

Eu am fost extrem de deranjat de faptul că scenariul nu a transpus pe ecran așa cum trebuie partea emoționantă.

Am găurit câteva pagini din carte plângând în timp ce citeam, pe când aici n-am avut nicio reacție, deși ar fi trebuit pentru că se moare mult și tragic.

Deși mă doare inima, pentru că primele 3 părți au fost în ordinea apariției bună, excelentă, aproape bună, bune, sunt destul de dezamăgit de acest final.

Probabil nu trebuia să citesc cărțile în prealabil pentru că mi-am creat un minte un alt film.

Cu toată bunăvoința de care dau dovadă, nu pot să-i ofer mai mult de 6 trandafiri albi, și cred că sunt mărinimos.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

The Hunger Games

The Hunger Games

Circ avem destul, Panem ne mai trebuia și aici intră în acțiune The Hunger Games. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *