Hunter killer este filmul de anul acesta în care Gerard Butler are ceva de împărțit cu apa care pare că nu îi dă pace. Dacă în 2017 s-a rupt în figuri cu furtuni devastatoare, aici se preumblă prin ape inamice cu un submarin în încercarea de a opri startul celui de-al treilea răzbel mondial.
Înainte să debitez câteva cuvinte despre intriga de excepție a filmului, fără să glumesc, vă avertizez să evitați, dacă mai puteți, trailerele pentru acest film. Nu de alta, dar dacă ați văzut un trailer, ați văzut tot filmul pentru că prezintă, fără exagerare, toate scenele de acțiune din film, nu mai este nimic nou de descoperit în Hunter killer. Fiecare scenă de acțiune este redată în trailerele cu subiect și predicat.
Gerard este Joe Glass, un comandat atipic de submarin, care primește misiunea ultrasecretă de a-și băga nasul acvatic prin ograda inamicilor de-o eternitate, nenorociții de rusnaci, care par a pune la cale ceva diabolic pentru întreaga planetă și normal că americanii sar în ajutor mai repede ca babele la bârfă, că dacă nu invadează salvează ei planeta, atunci cine s-o facă?
Astfel, Joe Glass și al său submarin Arkansas dau o fuguță în vizită în mama Rusie să vadă care-i treaba cu un submarin propriu care a dispărut de pe radare.
Între timp, la suprafață, se întâmplă alte nenorociri cu un potențial impact foarte nasol pentru populația globului așa că americanii mai trimit o echipă, de data asta terestră, pentru a face curățenie în ograda rușilor incapabili de a da cu mătura prin propria curte.
Nu cred că vine ca o surpriză dacă vă spun că Hunter killer este scris după modelul clasic al filmului de propagandă profundă pro-americană în care toți americanii sunt băieți buni, cu o inimă măreață și suflet altruist, care sar în ajutorul tuturor, indiferent de naționalitate, pentru că americanii nu au interese ascunse, doar sunt niște băieți drăguți cărora le place să salveze pisici din copaci și țări din pragul loviturilor de stat.
Ce a venit ca o noutate, dacă se poate spune asta, a fost faptul că nu toți rușii sunt portretizați ca fiind răi.
Mesajul filmului este: Americanii sunt buni și nu toți rușii sunt nasoli.
Dacă tot ce am scris până acum v-a convins să urmăriți filmul în ciuda vomei de propagandă, atunci să vă pregătiți pentru un scenariu tâmp și plin de inadvertențe, de frânturi logice și de continuitate temporală aruncată la toaletă.
Nici nu știu cu ce să încep.
Poate cea mai mare aberație este dialogul din film. Nu că m-aș fi așteptat ca rușii să vorbească numai în rusă, dar mi s-a părut strigător la cer faptul că rușii vorbeau între ei în engleză, dar în prezența americanilor o rupeau pe rusă. M-a scos complet din atmosferă (nu că mă penetrase foarte mult) faptul că rușii secundari vorbeau în rusă (probabil dialog neimportant pentru intrigă), dar rușii principali vorbeau în engleză (că aveau informații vitale pe care trebuia să le auzim).
Mă simțeam ca la concurs, încercând să ghicesc în ce limbă vor vorbi rușii în următoarea scenă.
Să nu mai zic că o serie de acțiuni nu au nicio logică dacă stai să le iei la puricat, iar filmul are loc într-un univers paralel pentru că în cadrul aceleiași scene este zi, noapte și iarăși zi, deși nu durează mai mult de câteva minute întreaga secvență.
Cât despre tot ce ține de amănuntele tehnice legate de submarine, până și eu, care nu am nici în clin, nici în mânecă, mi-am dat seama că unele manevre ar fi imposibile în realitate și că acțiunea este complet nerealistă.
Dar trecând peste toate aceste tâmpenii pe care le așteptam de la o astfel de producție, Hunter killer, din punct de vedere al acțiunii, poate fi caracterizat prin două cuvinte: Porno militar.
Avem de-a face cu scene de acțiune diverse, care vor satisface un creier în hibernare. De la urmăriri tensionate subacvatice cu torpile care caută să distrugă submarine la lupte terestre între soldați americani antrenați excepțional și luptători ruși care nu prea le au cu armele, avem de toate.
Un pasionat de militărie ar avea o erecție soldățească la văzul multitudinii de echipament sofisticat, arme felurite, vehicule militare (terestre, aeriene și subacvatic) cu face filmul face paradă, arătând că USA are de toate.
Cred că o mare parte din film este formată din imagini de arhivă cu tehnică militară ce poate fi făcută publică.
Efectele speciale nu sunt ele cele mai arătoase, dar primesc notă de trecere, o altă laudă nu am găsit.
Nu am ce spune despre actorie, se știe la ce nivel se află Gerard Butler, avem un rapper în rol de amiral (da, nu râdeți) și cred că Gary Oldman s-a rătăcit pe aici și și-a zis că dacă tot s-a nimerit în scenă, să spună și el câteva cuvinte.
Hunter killer este un film prost cu scenariu debil, previzibil și fumat până la filtru, dar care are câteva elemente care îl fac cât de cât distractiv pe alocuri și care mi s-a părut un fel de masturbare reciprocă la nivel național între USA și Rusia.
Cred că nota 5 este una mai mult decât suficientă pentru Hunter killer.
(2,5 / 5)
Trailer: