Il Divin Codino

Il Divin Codino sau, pe românește, Baggio: Codița Divină, este un film biografic disponibil pe Netflix, o cronică a carierei unuia dintre cei mai mari fotbaliști italieni, și cu siguranță unul dintre cei mai iubiți, Roberto Baggio.

Probabil că sunt multe persoane care habar n-au cine este Baggio, fiecare cu ale lui, nici eu nu știu cine-s Cardiologie B sau Draku`, trebuie să fii în fenomen de mult timp să apreciezi o asemenea poveste.

Ce să spun despre acest film biografic?

Detaliază viața lui Baggio, mai ales cea din afara terenului de fotbal, pentru că se concentrează prea puțin pe sportivul Baggio și pune accent mai mult pe omul Baggio, răsărit dintr-o familie numeroasă și săracă. Dacă tac-su dribla un pic mai mult din vintre și trimitea câteva pase decisive în plus neveste-sii, se trezea cu odrasle cât să facă el singur o echipă de fotbal.

Povestea începe la Vicenza, o echipă de Serie C acolo unde un tânăr Baggio, încă adolescent, este remarcat de mai marii din Serie A și este transferat la Fiorentina. Imediat suferă o accidentare aproape catastrofică și de aici pornește efectiv rememorarea celor mai importante borne din cariera impresionantă a lui Roberto Baggio, inclusiv infama lovitură de 11m din finala mondialului american contra Braziliei, pe vremea când fotbalul se juca din pasiune, nu pentru sute de milioane de dolari.

Este greu ca o persoană care n-are ca pasiune bășica rotundă tăvălită timp de 90 de minute de 22 de oameni în toate firea să se conecteze emoțional la acest film.

Pentru mine a fost foarte ușor, mai ales că Roberto Baggio (Andrea Arcangeli) este jucătorul meu preferat, iar momentul 1994 a unul de referință pentru mine, aveam 12 ani și trăirile de la acea cupă mondială au fost de neegalat, am plâns atunci mai mult ca la moartea unor rude mai îndepărtate.

Il Divin Codino, ca film în sine, nu-i cine știe ce, este doar o biografie clasică, fără să patineze dincolo de traseul obișnuit al unei asemenea producții, ne prezintă un om care, dincolo de faima imensă și imaginea fabricată pentru mass media, este o ființă umană cu trăiri intense și suferințe grele, povestea lui Baggio a fost bine aleasă, mai ales că el a trecut și prin niște accidentări crâncene care i-au fărâmițat cariera, jucând practic toată cariera într-un picior jumătate, altfel ar fi atins, poate, un statut dincolo de cel de legendă pe care îl are acum.

Dar cum îi știam fiecare accidentare, fiecare gol, fiecare fluturare a codiței celebre, Il Divin Codino s-a dus direct la suflet, mi-a făcut să tresară colăceii de grăsime și să-mi salte inima de emoții în momentele importante, în speranța că poate filmul va aborda tehnica din The aeronauts și va schimba istoria și acel 11m va fi transformat în gol.

Acest film m-a transportat instantaneu în copilărie și m-a făcut să retrăiesc niște momente atât magice, cât și sfâșietoare, dându-mi foc inimii pentru că așa mă simțeam, cuprins de flăcări metaforice revăzând scene adânc întipărite în memorie.

Și n-am avut cum să nu plâng de câteva ori pe parcursul filmului, atât de tristețe, cât și de bucurie, pentru că Il Divin Codino demonstrează că înainte de toate, de carieră, de faimă, de premii, de trofee, contează iubirea familiei și adulația oamenilor, ei te fac nemuritor, nu o cupă de tinichea prăfuită în vitrină.

Din acest punct de vedere, Il Divin Codino atinge fără greș coarda sensibilă a iubitorului de fotbal.

Dar există și o mare problemă cu acest film, este prea scurt, 90 de minute sunt insuficiente pentru a cuprinde întreaga carieră a lui Baggio și astfel sunt eliminate niște momente imense din viața de fotbalist a lui Baggio, Il Divin Codino nu reușește să transpună motivele pentru care acest jucător este atât de iubit în Italia și nu numai, trece prea ușor peste câteva perioade esențiale din viața lui Baggio, nu pomenește nimic de faptul că a jucat, cu succes, la cele mai mari 3 cluburi ale Italiei, nici măcar nu se oprește asupra izbăvirii sale de la Mondialul din 1998, ceea ce este păcat, filmul avea un potențial imens.

Însă reușește să transmită cu succes cât de mult contează o decizie de moment, de 1-2 secunde, și cât de mult pot schimba acele secunde destinul ulterior al unui om, efectul fluturelui făcându-și de cap din plin în acest film.

Cu toate astea, nu pot să mă scutur de senzația că Il Divin Codino este un film incomplet, mai ales că îi cunosc cariera senzațională a lui Baggio, precum și povestea lui de viață destul de tristă pentru că a suferit multe accidentări. Probabil destinul său s-ar fi pretat mai bine pentru o miniserie, 90 de minute nu sunt suficiente uneori nici pentru un meci de fotbal, darămite pentru cariera unei legende, așa că mă văd nevoit să fac 7 schimbări pentru acest film, chiar dacă m-a emoționat pe alocuri, iar coloana sonoră este una melancolică și născătoare de nostalgii, la fel ca multe secvențe de arhivă. Of, dacă nu rata acel 11m…

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

I am: Celine Dion

I am: Celine Dion

Recunosc fără rușine, sunt un fan URIAȘ al artistei Celine Dion, așa că nu puteam …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *