Iron Man 3

Iron Man 3 este primul film din MCU care abordează perioada de după evenimentele petrecute în The Avengers și îl regăsim pe Tony Stark destul de răvășit din cauza confruntării grandioase la care a participat din plin.

Una este să te lupți cu oameni ca tine dar care posedă tehnologii avansate (deci ceva cunoscut), alta este să duci o bătălie cruntă contra unor inamici extratereștri atât de pociți de l-ar face pe Viorel Lis să pară o Mona Lisa desăvârșită (ceva despre care doar în basme ai citit).

Deși la exterior Tony încă este narcisistul arogant pe care-l știe toată lumea, de data asta este doar de fațadă pentru că în interior este bântuit de coșmaruri generate de bătălia pentru Terra și, bașca, este pândit la fiecare colț de atacuri de panică.

Doar Pepper Potts (Gwyneth Paltrow – Contagion) îi mai alină durerea, dar Tony nu are timp să-și oblojească rănile psihologice pentru că un nou inamic îi dă târcoale. Cum Portocală încă nu s-a copt, are de-a face cu Mandarinul (Ben Kingsley – Exodus), un terorist get-beget care amenință securitatea Statelor Unite ale Americii. Și nu doar dă din gură, ci trece și la fapte, bubuind câte una, câte alta, astfel încât atrage atenția lui POTUS și, ulterior, a lui Tony Stark/Iron Man care nu poate sta deoparte.

Iron Man 3 este un film aparte, care a avut mult de furcă pentru a ieși în evidență. Nu doar că a avut nefericitul privilegiu de a fi primul lansat de după spectacolul impresionant numit The Avengers, dar povestea din el este una lipsită de grandoare, este mai mult despre Tony Stark decât despre Iron Man. Cea mai mare parte a filmului îl avem pe Tony fără costum (deși, paradoxal, aici avem parte de cele mai multe costume de metal), într-o călătorie de reredescoperire a sinelui, una mult mai profundă decât cea din Iron Man 1. Ți se rupe sufletul văzându-l pe Tony într-o asemenea ipostază vulnerabilă, taman el, cel ce părea de neclintit în atitudinea lui fățiș arogantă și plină de siguranță.

O dovadă că Iron Man 3 este un film personal o reprezintă chiar lipsa unor cunoștințe vechi, din toată echipa Avengers este doar Tony la datorie, și nici nu sunt introduse personaje noi care să fie recurente în MCU. Totul se concentrează pe Tony.

Amploarea filmului este mult redusă, pe alocuri chiar este o dramă despre un suflet traumatizat care se screme să își revină la normal și nu știe cum să abordeze noua stare spirituală în care se află. Dacă sunteți cu berea-n mână și mâna-n punga de popcorn așteptând scene de acțiune peste scene de acțiune veți fi cam dezamăgiți.

Glumesc, desigur. Călătoria spirituală a lui Tony are câteva popasuri înflăcărate pentru că Mandarin are planuri mărețe pe care le pune-n practică. Și toate planurile lui implică temperaturii de mii de grade Celsius, așa că Iron Man are mult de furcă în demersul său de a-l băga la zdup sau în alte orificii strâmte pe Mandarin.

Cele 200 de milioane de dolari reprezentând bugetul filmului nu s-au dus toate pe salariul lui Robert Downey Jr. (Dolittle), ceva mărunțiș consistent a fost folosit și pentru încingerea atmosferei cu secvențe explozive ca la mama acasă, mai ales că acum Tony are un subsol plin de zburători care-l ajută.

Bine, nici Mandarin nu stă de pomană, n-are o armată chiar silfidă, ci una plină de indivizi bine crescuți precum coca pusă la dospit la temperatură ridicată.

Povestea este destul de îmbârligată, de aceea valsez pe lângă ea, până acum este cea mai plină de surprize din toate filmele din MCU, așa că îmi tai singur macaroana că nu vreau să vă văd scoțând flăcări pe gură dacă scap vreun spoiler.

Însă cam până aici cu laudele. Dacă partea asta mai sufletească, a zbaterii interioare a lui Tony a fost una de lăudat, în schimb povestea antagonistă este una destul de ridicolă și neverosimilă.

Pot crede în prezența unor zeități venite de pe alte planete sau a extratereștrilor invadând Terra prin portaluri magice, pentru că asemenea concepte apelează la suspense of disbelief (n-ai de unde ști că așa ceva nu poate fi real), dar ceea ce se petrece în Iron Man 3, film în care avem doar oameni, nimic altceva, întinde mult coarda credibilității, de până și familia din The fast and the furious își face cruce, nevenindu-i să creadă la ce elucubrații asistă. Nu mai insist pe acest subiect, la fel ca în Iron Man 2 pot să mai scriu doar că-s tare amuzat cum Tony a avut nevoie de atât de mult timp să învețe să manevreze costumul, iar alții zboară cu el din prima, fără absolut nicio problemă, cunoscându-i instantaneu toate funcțiile sofisticate și dotarea alambicată.

Vizual filmul stă foarte bine, nu degeaba a primit nominalizare la Oscar pentru efecte speciale, dar deja devin redundant scriind asta despre filmele din MCU, că toate sunt (aproape) impecabile din punct de vedere tehnic.

Multe n-ar mai fi de spus despre Iron Man 3, este mai bun decât Iron Man 2, dar departe de Iron Man 1, așa că n-am să-i iau cu împrumut decât 7 costume.

Ah, să nu uit, că mă țineam de mult să scriu asta, marea problemă a filmelor cu Iron Man este lipsa unor personaje negative terifiante. Bine, este o problemă cu mai toate filmele din MCU, dar la Iron Man se resimte cel mai mult.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The pirates

The pirates (și atât, fără vreo altă referire geografică) este un film sud-coreean din 2014 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.