K.G.F. – Chapter 1

Nu mă întrebați cum și de ce am ajuns să urmăresc K.G.F. – Chapter 1, un film indian din 2018 în limba kannada, că nu prea aș ști să dau un răspuns concret. Poate că-s sătul de mizeriile americane progresiste și vreau să încerc și altceva, mai mult decât am făcut-o până acum.

🎬 Premisă

După cum spune și titlul său, K.G.F. – Chapter 1 nu este un film de sine stătător, este doar întâiul născut dintr-o viitoare franciză.

Epopeea are la bază povestea unui puștan sărăntoc, orfan de tată din născare și rămas făr` de mamă la o vârstă fragedă.

Impregnat de muica sa cu niște învățături destul de materialiste, în care stăpân este aurul, puțulică ăsta pișpiriu visează noaptea grămezi imense de metal galben pe care să i le ofere mamei drept cadou pentru că se chinuie să îl crească.

Dar soarta are alte planuri pentru personajul nostru principal care se infiltrează de mic într-o organizație criminală care dorește cu orice preț eliminarea competiției din industria traficului cu aur.

Și toată lumea are ochii ațintiți pe El Dorado-ul Indiei, acest K.G.F (Kolar Gold Fields).

Însă singurul care are tupeu să se avânte în acest teritoriu bine fortificat este orfanul nostru.

Aceasta este povestea lui Rocky (Yash).

💭 Comentariu

Pot cataloga K.G.F. – Chapter 1  ca fiind un film cu gangsteri auriferi care se luptă pentru supremația unui El Dorado real.

Și confruntările lor sunt departe de a fi unele oneste, mai degrabă oneroase, fiecare încercând să-și înfunde adversarul cu orice preț și prin orice mijloace, oricât de malefice și dezagreabile ar fi.

Această primă parte, pentru că deja există și K.G.F. – Chapter 2, se concentrează pe preamărirea lui Rocky care, dintr-un țânc cu mucii până la genunchi, dând din coate și nu numai, ajunge un mare mahăr în lumea interlopă, urcând rând pe rând treptele ierarhice ale organizației care l-a acceptat pentru curajul său debordând a nebunie.

Deși K.G.F. – Chapter 1 a intrat în top 200 filme indiene pe IMDB, nu m-a impresionat foarte mult din cauza hibei veșnice a majorității producțiilor indiene clasice.

Și nu, nici măcar nu mă leg piesele cantabile din mijlocul acțiunii, că-s obișnuit cu ele și nu mă mai deranjează deloc, ba chiar au început să-mi placă, mai ales cânt melodiile sunt forță. Și aici sunt.

Mă refer la faptul că avem parte de prea mult melodramatism telenovelistic ofensiv pentru cerebralitatea rece a vesticului calculat, construcția momentelor culminante durează incredibil de mult, o grămadă de secvențe par că se mișcă în reluarea reluării, aveam impresia că urmăresc statul român implicat în construcția unei autostrăzi, un kilometru pe deceniu, cu mult noroc.

Nimicul scenaristic este prezent în multiple scene de umplutură care funcționează drept aperitiv înaintea acțiunii, dar dă-l naibii de aperitiv, că pe ăsta îl termini rapid, hai să intrăm și în felul principal.

K.G.F. – Chapter 1 este palpitant ca acțiune, când se pune Rocky pe caftit, se dărâmă munții, dar până acolo te mănâncă toți sfinții.

Exagerările sunt la ele acasă, Rocky este clădit narativ ca un supererou invulnerabil, n-are pelerină, nu zboară și nu zvârle cu lasere din ochi, dar în rest este invincibil și dă cu pământul de toți dușmanii (inversare plastică pentru a întări ideea indusă de film).

Curajul supraomenesc și lipsa fricii de moarte îl transformă pe Rocky într-un personaj carismatic și generator de teroare maro în pantaloni la auzul numelui său. Că dacă mai și apuci să-l vezi, deja groapa se sapă singură lângă tine să te așezi în ea.

Filmul n-are nicio logică, de dragul preaslăvirii cultului eroului suprem, scenariul ucide orice uncie de realism, dar nici măcar nu mai deranjează acest fapt, producția este una clișeică și tehnica este uzitată la infinit de producțiile indiene, și nu numai.

Vizual este superb, n-are rost să mai comentez asupra imaginii din K.G.F. – Chapter 1, aduce mult ca stil cu modul în care filmează Zack Snyder, personajul principal fiind prezentat ca un titan infailibil.

Se simte ca un preludiu pentru ceva grandios, nici nu merită urmărit singur, ci alături de partea a doua pentru a înțelege pe deplin ce vrea să ne transmită.

🏆 Verdict

Eu personal „yash‟ tăia vreo 60-70 de minute din durata de aproape două ore jumătate și așa ar ieși un film mai pe gustul meu.

Din păcate, emană niște elucubrații narative neavenite care întind prea mult coarda răbdării mele și, în ciuda trilurilor cu schepsis, m-am cam plictisit o bună bucată de timp.

Aș fi vrut să fie mai cu zvâc, mai cu vână, nu cu atâtea orăcăieli pseudo-pilduitoare și cu puzderie de prim-planuri aproape statice în care timpul părea că stă pe loc.

Dar este doar un preambul, sper ca următorul capitol să fie ceva mai alert.

Am devenit cam firav de la atâta trudă-n ocnă, așa că nu pot să-i dezgrop lui K.G.F. – Chapter 1 mai mult de 5 pepite de aur.

Apropo, filmul poate fi urmărit direct pe YouTube, vă las linkul mai jos, a fost deja vizionat de peste 600 de milioane de ori, asta să faceți o comparație cu laudele streamerilor care vin cu valori de 3-4 milioane de parcă ar fi vreo reușită inegalabilă.

Asta mai mult, așa, pentru fanii Zack Snyder Justice League care au făcut rahatul praf, s-au bătut cu cărămida-n piept că vor sparge toate recordurile pe streaming și când a venit vorba acțiunii, nici cucu nu s-a uitat la film.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer:

Film:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Chor nikal ke bhaga

Chor nikal ke bhaga

Când mă plictisesc dau drumul Netflixului prin curte, sigur îmi găsește o jucărie interesantă. Acum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *