K.G.F. – Chapter 2

Inițial, voiam să pomenesc la pachet de ambele K.G.F., dar K.G.F. – Chapter 2 m-a determinat să-mi revizuiesc atitudinea și să separ cele două producții pentru că se află în zone diferite de divertisment oferit din punct de vedere al gustului meu.

🎬 Premisă

Atenție, vin cu ceva spoilere din primul film, dar nu văd ce ați căuta aici dacă n-ați aruncat ochii pe K.G.F. – Chapter 1.

După evenimentele de la finalul părții întâi, Rocky (Yash) a devenit stăpân absolut peste Kolar Gold Fields, acumulând bogății mai mare decât PIB-ul unor țări.

Ca atare, invidia altora este mare și toți visează să-l răcorească pe Rocky cu câțiva metri cubi de pământ umed.

Dacă K.G.F. – Chapter 1 a fost despre preamărirea lui prea mare, ei bine, K.G.F. – Chapter 2 o ia în sens opus, ne prezintă decăderea lui decadentă, pentru că oricine ajuns în vârful cel mai înalt trebuie să coboare sau să fie dat jos.

Povestea seamănă izbitor de mult cu cea din primul film, doar că rolurile sunt inversate, Rocky este bossul lui KGF și un dușman puternic vrea să-i ia locul cu orice preț pentru a pune mâna pe acele bogății inimaginabile care zac în nenumăratele mine întinse pe o suprafață imensă.

💭 Comentariu

Filmul de față este de-o extravaganță opulentă ieșită din comun, ridicând ridicolul exagerat la rang de artă.

Elogierea eroului, asta dacă îl putem numi pe Rocky erou, că până la urmă este un mafiot criminal, este augmentată într-un stil incredibil de absurd.

Practic Rocky este transformat într-o divinitate ce transcende spațiul și timpul.

Când Rocky tună din gură, norii fulgeră.

Când lui Rocky îi este sete, din ceruri începe imediat ploaia.

Când Rocky iese la plimbare, Chuck Norris se ascunde după fusta mă-sii, Superman se scuză că are copil să-i dea să sugă, Batman își pune lacăt la peșteră, Hulk își ia câteva ore în plus de predat, iar Thor mai desface o bere ascuns în casă.

Și asta nu este totul, Terra se oprește din rotație să-l admire pe Rocky, iar Dumnezeu, de frică, își face bocceluța și se cărăbănește în alt univers să creeze un nou Big Bang.

Deși este sensibil mai lung ca fratele mai mare, K.G.F. – Chapter 2 știe cum să folosească această durată și nu m-am plictisit deloc pentru că aici acțiunea este cea care predomină.

Una aberant de aiuritoare, zici că-i Fast and furious cu bindi-n frunte, atât de abracadabrante sunt secvențele care implică vehicule de tot felul.

Oho, și sunt o grămadă de asemenea elemente motorizate în film, ba chiar am rămas stupefiat cât de multe sunt. Și asta se traduce în mormane de cascadorii alambicate și neverosimile, unele mai bine redate vizual, altele cu un CGI de toată jena.

Pfiu, și câtă prostime figurantă care mușcă țărâna, la propriu, are K.G.F. – Chapter 2.

Expresia istorică referitoare la turci: „Câtă frunză, câtă iarbă‟, își pierde caracterul impozant după ce aici am văzut: „Câți atomi, câte fire de nisip‟.

Acțiunea este exacerbată de Doamne ferește, și cu un ochi râdeam (de rău) de cât de penibilă și absolut improbabilă este, dar cu celălalt râdeam (de bine) de cât de fantasmagorică și apetisantă vizual este.

K.G.F. – Chapter 2 este definiția filmului bombastic cu iluzii de grandomanie, dar care este foarte estetic din punct de vedere vizual, aici jos pălăria, editarea (în mare parte) este excepțională, prin folosirea cu cap a slow motionului și a super slow motionului în momente culminante pentru creșterea exponențială a dramatismului tensionat.

Să nu mai zic de dialogurile de un apoteotic colosal care te impresionează, dar se și umplu de un ridicol nemaivăzut.

Vă pomenesc doar o replică pe care am găsit-o adorabil de arogantă, dar și foarte tupeistă: „Mă-ta a făcut o singură greșeală cu tine, te-a născut în timpul vieții mele‟.

Filmul arată ca un blockbuster de sute de milioane de dolari, deși a costat foarte puțin, dacă este să mă iau după informațiile disponibile, circa ₹100 crore care înseamnă vreo 25 milioane de dolari, dar a avut încasări de 12 ori mai mult decât bugetul și de vreo 5 ori peste partea întâi, doar Baahubali 2 este peste acest film ca boxoffice.

Mie unul, mi-e milă de ăla care a trebuit să pună în permanență în colțul ecranului mesajele cu Fumatul/Alcoolul dăunează grav sănătății, pentru că-s secvențe de-o milisecundă în care apare răzleț câte o țigară sau o sticlă de băutură, de n-ai cum să citești mesajul nici dacă pui pauză filmului.

🏆 Verdict

K.G.F. – Chapter 2 este, în mod clar, cu mult peste primul film, nu mai pierdem timp cu acumularea de cunoștințe despre personajul central, a trecut vremea lecțiilor, acum ne mutăm dosul la practică.

Ne concentrăm pe o acțiune exuberantă, pe scatolceli monstruoase și brutale care m-au satisfăcut pe deplin, în ciuda aiurelii lor lipsite de verosimilitudine.

Ce m-a frapat a fost faptul că, deși n-are grețuri în a ne prezenta fântâni de sânge și fel de fel de obiecte contondente înfipte în diverse părți corporale, filmul se ferește în a arăta decapitări și dezmembrări ce sunt blurate.

Asta deși, culmea, înainte de film avem câte avertismente vizuale despre pericolul fumatului care vin la pachet cu imagini de-o scârbă grosolană care ar face zburatul ciozvârtei de mână un basm pentru copii.

Altă viață domnule, așa da, avem și un dramatism care vine natural, fără să fie forțat de un preambul nesfârșit și am jelit un pic ca o babă la Lanțul amintirilor.

Acum mă simt generos și lansez spre K.G.F. – Chapter 2 nu mai puțin de 8 rachete balistice.

Marea mea surpriză a venit la final când imaginea care închide pelicula arată un manuscris intitulat K.G.F. – Chapter 3.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Noaptea lui Vlad

Noaptea lui Vlad

Canicula generatoare de insolații insuportabile m-a împins în răcorea sălii de cinematograf pentru a urmări …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *