King of comedy

King of comedy, ho, nu vă umeziți fictiv, nu-i ăla cu De Niro, ci altul, este un film apărut în 1999 scris și regizat de Stephen Chow. Trebuia să-i zic din prima Hei kek ji wong să nu-l confundați cu cel regizat de Martin „Marvel e parc de distracții‟ Scorsese.

🎬 Premisă

Pârlitul de Wan Tin-Sau (Stephen Chow – From Beijing with love) este un coate goale de manual, un figurant aspirant la rolul de actor, dar care nu face decât boacăne atunci când se regăsește pe platoul de filmare interpretând cu mult patos diferiți morți nemișcați.

Jucat în picioare de toată lumea, Tin-Sau găsește o bună oportunitate de a-și pune la treabă talentele actoricești atunci când Lau Piu-Piu (Cecilia Cheung – Shaolin soccer), o curv…., ăăă, din aia mă, cum îi zice, prostit…., nu, nu e bine nici așa, escortă nocturnă generatoare de plăceri intime costisitoare îi cere ajutorul că vrea să o dea pe actorie să pară mai credibilă când mimează.

Tin-Sau se împarte astfel în două, în profesor de actorie pentru frumușica Piu Piu și în actor fomist ce tot își caută de lucru pe platourile de filmare în care își face apariția cam des Sister Cuckoo (Karen Mok – The God of Cookery), căreia îi scufundă mereu corăbiile.

💭 Comentariu

Așa cum era de așteptat, King of comedy este o dramă holocaustiană despre genocidul psihologic kafkian cu accente bacoviene lacustre.

Eh pe dracu, este o comedie tembelă (deși ascunde ceva mai filozofic printre rânduri) marca Stephen Chow care se bazează pe tot felul de încurcături cauzate de personajul principal, un împiedică lume autentic.

Nu-i deloc un om rău, dar este un tăntălău ce face mereu tămbălău prin nepriceperea lui nevinovată, dar și prin insistența cu care vrea să rupă marele ecran.

Scenariul este ca o sticlă de bulion căzută de la etaj, conținutul este împrăștiat peste tot și nu mai poți strânge stropii însângerați să refaci totul unitar.

Fiind foarte scurt, cu indulgență are 80 de minute, King of comedy n-are timp să insiste prea mult pe caracterizarea personajelor, iar viteza cu care se petrec lucrurile este amețitoare și uneori duce la scene care necesită salturi mari de logică pentru că nu prea au sens.

Cu toate astea, nu știu cum naiba face, dar King of comedy reușește de înghesuie în cele 80 de minute și multă comedie de mai multe tipuri, și ceva dramatism de matineu, bașca avem și o romanță siropoasă standard, dar drăguță, și culmea, nu lipsesc nici scenele violente.

Nimic exagerat, nimic prea mult, nimic dus la extrem, dar toate împreunate, chiar dacă nu iese de-o ciorbă prea omogenă, generează un film plăcut la care și râzi, dar te și întristezi, te și bucuri de cele câteva scene de acțiune cu arte marțiale, dar te și apucă dracii când și când la momentele mai violente.

Nu strălucește la nivel comic, dar are două scene de-a dreptul fenomenale, una implică un cameo celebru care se prezintă la datorie într-o mică scenetă ilară având în vedere contextul dialogului și cine livrează replicile, iar a doua, mai spre final, face referire la nelipsita unealtă de marketing a plasării de produse prin filme.

Mai sunt câteva gaguri care pot fi amuzante sau nu (cum ar fi puștanul în puța nudă), depinde de gusturile personale, dar cele pomenite mai sus au atracție universală.

Te atacă și la inimă pentru că este mai profund decât pare la prima citire a scenariului, te face să te gândești la ce ar trebui să conteze cu adevărat în viață, asta datorită idealurilor celor două personaje principale care nu vor stelele și Luna de pe cer, ci au niște standarde mai realiste, dar care aduc bucurie în suflet, nu neapărat gologani în cont.

Culmea este că filmul King of comedy are și potențial de lăcrimare emoțională ca urmare a emergenței poveștii de dragoste dintre protagoniști.

 🏆 Verdict

King of comedy suferă la capitolul coeziune, durata prea scurtă nu i-a permis să se coacă atât cât trebuie pentru a naște o poveste coerentă și personaje bine dezvoltate.

Este o comedie cu accente tragice sau o tragedie ilară, depinde de perspectivă, punctul forte al filmului fiind melanjul eclectic de genuri care a născut o peliculă plăcută de urmărit, ca un meniu de restaurant scump, de toate pentru toți, dar în porții mici.

Sunt fel și fel de momente efervescente în film, fără alte dezvăluiri inutile, dar trebuie să fii geană mijită pe ele, că trec prea repede și riști să-ți zboare pe sub nas.

Nu-i foarte iscusit, nu m-a făcut să dau cu karata-n perete de fericire, dar King of comedy parcă mă îmbie să particip la 7 audiții pentru rol de figurant în filme.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Bula

Bula

Înainte să încebeți cu glume, nu, nu este Bulă, ci Bula, o beliculă filibineză brodusă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *