Kingsman: The golden circle este continuarea lui The secret service, atât de plăcuta surpriză a anului 2014. Oare partea secundă se ridică la același nivel? Hai să aflăm.
La circa un an de la evenimentele din primul Kingsman, cine nu l-a văzut ghinion, în care Galahad (Colin Firth) primește un proiectil de metal fix în creieraș, noul Galahad (Taron Egerton) se vede pus în fața unei noi amenințări misterioase, aceea de a face față cu brio unei cine cu părinții de viță regală ai prietenei lui.
Glumesc, deși și ăsta este un fir epic secundar al filmului.
Undeva în inima junglei este ascunsă Poppy (Julianne Moore, cam picată din cer în acest rol), regina neîncoronată a traficului de droguri care nu vrea nici mai mult, nici mai puțin, ca toate drogurile să fie legalizate, nu doar o parte din ele ca alcoolul și tutunul. Și pentru a-și duce la îndeplinire planul, mai întâi trebuie să scape de ghimpele din coasta ei denumit Kingsman.
Cum ați văzut în trailer, le trimite un cadou sub forma unei rachete care rade de pe fața pământului întreaga agenție în afară de Galahad și Merlin care-și găsesc adăpost la agenția soră din America, denumită Statesman, acolo unde pun la cale un plan de atac pentru a se răzbuna pe Poppy.
Doar că aici, mare surpriză, cine este în viață? Harry „Jumătate de creier” Hart care suferă de amnezie după dulcea îmbrățișare primită de la glonțul iubăreț.
Din păcate, Kingsman 2 mi s-a părut o mare dezamăgire, un uriaș pas înapoi făcut față de prima parte, de fapt, pot spune că nici măcar nu am văzut un film nou, ci fix aceeași poveste din prima parte.
De ce spun asta? Păi să o iau ușurel cu similitudinile.
Prezentarea unei agenții ultrasecrete de spionaj? În The secret service avem Kingsman, în The golden circle avem Statesman, istorii asemănătoare la bază, diferă doar afacerea de fațadă.
Un răufăcător care vrea să pună lumea cu botul pe labe prin intermediul unei arme care poate distruge omenirea într-un timp foarte scurt? În primul film îl avem pe Samuel L. Jackson cu al lui tsunami neuronal, îl al doilea film o avem pe Poppy care-și îmbolnăvește sute de milioane de clienți consumatori ai drogurilor sale cu o boală care te ucide destul de rapid.
Un lacheu de nădejde cu ceva părți mecanice prin trup? În The secret service o aveam pe Gazelle cea cu picioarele lame ucigașe, în The golden circle îl avem pe Charlie cu brațul bionic.
O moarte a unui personaj drag? Sau o aparentă moarte? Nu mai continui, că intru în teritoriul spoilerelor, dar și aici avem asemănări prea izbitoare între cele două filme.
Practic continuarea nu se distinge prin mai nimic față de prima parte, ceea ce nu este deloc bine, este doar aceeași Mărie doar cu o pălărie puțin diferită.
Desigur, violența și limbajul vulgar sunt la ele acasă, nu duce lipsă de așa ceva, dar filmul parcă este prea lung, ceea ce a dus la diluarea fazelor interesante, acțiunea nu este atât de furibundă pe cât anticipam și asta pentru că am mult de așteptat între secvențele de ciomăgeală.
Ce este drept, sunt foarte bine realizate, filmate destul de inteligibil, deși pe alocuri te cam ia un pic durerea de cap până îți dai seama care în ce punct cardinal se află.
Depășește un pic limita ridicolului și devine un fel de Fast and furious, și nu la asta mă așteptam de la acest film.
Chiar nu am înțeles de ce au forțat nota cu readucerea la viață a lui Harry pentru că se pierde timp prețios cu personajul lui și nici nu mai este atât de interesant, s-au chinuit mult să ne bage un motiv cât de cât plauzibil pentru aflarea lui încă în viață, dar nu prea le-a ieșit. Fără el filmul ar fi fost mai scurt, mai fluent, fără timpi morți.
Pe lângă asta, se mai și forțează niște glume total insipide, avem parte de-un cameo care aproape se duce spre un rol secundar care te scoate din ritmul și așa destul de neregulat al filmului.
Să nu mai zic de povestea secundară care-l are în prim plan pe președintele SUA, total neverosimil comportamentul acestuia, deși dacă stau să mă gândesc bine, cred că se dorește a fi o satiră amară la adresa celui care ocupă momentan Casa Albă.
Actorii își fac, în mare parte, treaba, Taron Egerton se simte în largul lui, Halle Berry și Julianne Moore pare că au nimerit din greșeală pe platourile de filmare, iar Jeff Bridges și Channing Tatum sunt prezenți doar să apară în postere, neavând roluri atât de mari pe cât se trâmbița.
Nu aveam o Delevingne care e paralelă cu actoria în persoana lui Cara, acum o avem și pe Poppy (actrița, nu personajul negativ al filmului), soră-sa mai mare?
Am tot așteptat să mă impresioneze cu ceva filmul, din păcate Kingsman: The golden circle cade în păcatul multor sequel-uri care cred că dacă reciclează ideea de succes din prima parte va ieși un film la fel de bun. Rareori iese șmecheria, aici a dat greș.
Chiar îmi pare rău să îi dau un 5, dar este un film slab spre mediocru.
(2,5 / 5)
Trailer:
De acord, apariția lui Elton John a fost deloc necesară. De acord și cu considerația filmului ca fiind o satiră/parodie.